Ett tjugotal Äventyrarscouter från Vä har samlats på Ekenabben. De ska vara med om sitt…
Glad påsk från Vattenriket!
Vandra, skåda fågel, fika. Det finns många sätt att njuta av Vattenrikets varierade och artrika vatten, strandängar och skogar. I två år med start i vår har vi ett särskilt fokus på upplevelser i biosfärområdet.
Inom kort är vår nya utflyktsguide färdig, men först står påsken för dörren. Långhelgen ser ut att bjuda på ett underbart väder för utflykter. Missa inte sippor och ramslök vid Norra Lingenäset. Så här härligt är det just nu!
Kristianstad värd för årets Tankesmedja för friluftsliv Tankesmedja hålls i Kristianstad 16-17 maj. Årets tema är ”Det hållbara friluftslivet”. Ett tema som passar bra i Vattenriket – biosfärområde och modellområde för hållbar utveckling. Konferensen väntas locka uppemot 300 engagerade för friluftslivet genom arbetet eller i föreningslivet.
Nya samarbeten ska få ut fler på Helge å Att paddla i Vattenriket är en speciell upplevelse. Naturen, lugnet och känslan av att vara mitt inne i stan, men ändå mitt i vildmarken. Nu ska fler få uppleva det. Naturvårdssamordnare Pyret Ovesson utvecklar nya rastplatser och bättre utmärkning av farleden genom Hammarsjön med Kavröbro som start för båtliv och fiske.
Tranorna har kommit till Pulken – nu är det vår! Tranornas ankomst är ett efterlängtat vårtecken. Vattenrikets besöksplats Pulken är ett fint ställe att njuta av dem. På senare år har allt fler tranor hittat hit. I år slogs rekord både vad gäller antalet tranor, besökare och sålda korvar. Hela 10 400 tranor räknades på en och samma kväll.
Vattenriket firade våtmarksdagen med filmpremiär Den 2 februari står världens våtmarker i fokus. Vattenriket firade med en kortfilm om arbetet för att nå Agenda 2030 mål 14 – hav och marina miljöer. Biosfärområden spelar en viktig roll som motorer i arbetet med att nå FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030. Se filmen här.
Nya lekvatten åt strandpaddan I Vattenriket lever den sällsynta strandpaddan. I naturreservatet Sånnarna grävdes gropar i den gamla sandtäkten för några år sedan. Åtgärden blev lyckad och många strandpaddor fortplantar sig i den soliga grushålan. Nya åtgärder har just blivit klara i naturreservatet intill – Horna grushåla.
Brunare vatten – varför och vad kan vi göra åt det? Vattendragen på norra jordklotet har blivit brunare de senaste 40 åren. Varför, vilka blir konsekvenserna och vad kan vi göra åt det? Brunifieringskonferensen på naturum Vattenriket gav forskare, tjänstemän och markägare tillfälle att diskutera orsaker, konsekvenser och åtgärder.
Forskare från Alaska lovordar Kristianstads klimatarbete Jim Powell, forskare vid University of Alaska South East, ser Kristianstad som en förebild i arbetet med att klara av framtida klimatförändringar. I två och ett halvt år har han studerat klimatarbete i USA och Sverige. En del har varit en jämförelse mellan Kristianstad och staden Kenai i Alaska.
Vattenriket plockar fram värdefulla sandmarker i Åhus I Vattenriket arbetar vi för att gynna områdets värdefulla sandmarker. Nu har turen kommit till talldungen söder om Palmérs väg i Åhus. Tallarna glesas ut, buskar dras upp och sandblottor grävs mellan träden. Allt för att sandmarkernas sällsynta växter och svampar ska trivas.
Biosfärområden möttes kring hållbar utveckling Omkring 300 deltagare från biosfärområden i ett 40-tal länder samlades i Dublin Bay Biosphere på konferensen EuroMab. Med samma mål – att natur och människa ska utvecklas tillsammans. Biosfärområde Kristianstads Vattenriket var med.