skip to Main Content
Aktiviteter som passar för hela familjen
Naturum Vattenriket sett från parkeringen med staden i bakgrunden. Foto Patrik Olofsson/N

Extra lugnt på naturum

Klockan 10-11 släpper vi in endast 10 besökare i utställningen. En timme för dig som vill komma till naturum då det är extra lugnt! Ditt besök kostar ingenting men måste förbokas!

Entita Poecile Palustris på en gren. Foto Adobe Stock

Solskenssången

Måndag-söndag kl 11-16
En morgon vaknar Emmy Entita av att någon sjunger i närheten av naturum. Det låter alldeles underbart, och Emmy flyger genast ut för att ta reda på vem det kan vara. Följ med henne ut i naturen och hjälp till att lösa mysteriet!

Skåda fågel. Foto Adobe Stock

Spångsafari

Måndagar och fredagar 14 juni-15 augusti kl 10–11

Spången vid naturum tar oss rakt ut i vass- och videdjungeln. Vi går genom sävsparvens och kungsfiskarens rike och stannar till vid Utemuseum Årummet. På vägen pratar vi om stort och smått som vi ser och hör. Start vid naturums entré. Familjeaktivitet.

Håva vid Kanalhuset. Foto: Karin Magntorn

Upptäck livet under ytan

Tisdagar 15 juni-10 augusti drop-in kl 14–15

Håva bland klodyvlar och fiskiglar vid Utemuseum Kanalhuset. Vår naturvägledare finns på plats med håvar och burkar. Barn håvar i medföljande vuxens sällskap och det finns flytväst att låna. Familjeaktivitet.

Trollslända i handen. Foto Adobe Stock

Möt naturen

Onsdagar 16 juni-16 augusti drop-in kl 11–13

Bekanta dig med kryp och blommor från Vattenriket tillsammans med naturvägledaren. Vi dukar fram fascinerande saker utanför naturums entré och upplever det stora i det lilla med alla våra sinnen. Familjeaktivitet.

Qigong på naturums takterrass

Qigong på takterrassen

Torsdagar 17 juni-30 september kl 8.30-9.00

Starta dagen med mjuka rörelser och vacker utsikt tillsammans med oss på naturums takterrass. Qigongen varar ungefär 30 minuter. I år har vi begränsat antalet platser. Det kostar inget men du behöver boka din plats.

Datoranimerad bild av Lillöborgen som den såg ut 1650

Livet på Lillö

Torsdagarna 17 juni, 8 juli och 12 augusti kl 14-15.30

För länge sedan var Lillö en ståtlig borg där traktens mäktigaste familjer bodde. Följ med på en fartfylld resa genom Skånes historia och hör om några av alla de människor som levt på Lillö. Det blir en berättelse kantad av makt och krig, glädje, flärd och överdådigt gille!

Håvning vid havet. Foto: Karin Magntorn

Håvning vid havet

Måndag 12 juli, tisdag 13 juli, måndag 9 augusti, tisdag 10 augusti drop-in kl 11-13.30

Vi utforskar Snickarhakens undervattensvärld med vattenkikare. Kikare och vadarbyxor som passar från cirka 11 år, finns att låna i begränsat antal. Familjeaktivitet.

Yoga på Balsberget

Sommarlovsyoga på Balsberget

Torsdag 22 juli kl 13-16

Prova på yoga i Vattenrikets skogar tillsammans med naturum! Sommarlovsaktivitet för dig som är 13-18 år, inga förkunskaper behövs. Följ med till Balsberget där vi yogar och vandrar tillsammans. Klä dig i mjuka kläder, ta med yogamatta om du har och något att dricka. Liggunderlag finns att låna. Bussen avgår från naturums parkering klockan 13 och är åter senast klockan 16. Det kostar inget att delta, men du måste anmäl dig. Antalet deltagare är begränsat till 15.

Pyret Ovesson på Horna sandar framför bihak och veteraniserat träd. Foto Ebba Trolle

Artrik fältvandring på Horna sandar

Måndag 16 augusti kl 18-20

Horna sandar är en oas för sällsynta växter, insekter och svampar. Vi gör en fältvandring i sällskap av artspecialisten Örjan Fritz, Naturcentrum, och reservatsförvaltaren Pyret Ovesson som visar och berättar om områdets höga naturvärden och om alla de naturvårdsåtgärder som gjorts det senaste året i Biosfärkontorets regi.

Strand. Foto Cecilia Sandén, Kristianstads kommun

Sandvandring längs kusten – vi gör naturvårdsåtgärder tillsammans

Lördag 21 augusti kl 10-14.

Med en hacka över axeln (för de som vill) vandrar vi söderut längs kusten mot Nyehusen, en vandring på cirka 7 km. På vägen berättar Biosfärkontorets ekolog Dan Gerell om kulturhistoria, sandkustens natur och det blivande naturreservatet Södra Äspet. Då och då stannar vi upp och gör naturvårdsåtgärder med våra hackor. Ta med matsäck. Avslut vid Nyehusen senast kl 14. Från Nyehusen blir vi hämtade av buss som tar oss tillbaka till Vantamansvägen, där vi väntas vara senast 14.15. Det kostar inget att delta, men du behöver anmäl dig. Antalet deltagare är begränsat till 20.

Håvning vid havet. Foto: Karin Magntorn

Håvning vid havet

Söndag 22 augusti drop-in kl 11-14

Vi utforskar Snickarhakens undervattensvärld med vattenkikare. Kikare och vadarbyxor som passar från cirka 11 år, finns att låna i begränsat antal. Familjeaktivitet.

Yoga i Åbjär. Foto Brita Torstensdotter Larsson

Yogavandring i Åbjär

Onsdag 25 augusti kl 17-20

Välkommen till yogavandring “after work” som går genom kuperad lummig grön natur med fina bokträd och rinnande vatten. Vi varvar vandringen med dynamisk yoga och balansyoga, där naturen är vår yogamatta. Ha gärna mjuka kläder, bra skor och en vattenflaska. Yogavandringen leds av Tin Josefsdotter från Yoga o Vänner och personal från naturum Vattenriket. Det kostar inget att delta, men du måste anmäla dig. Antalet deltagare är begränsat till 20.

Fiska vid Kanalhuset. Foto Karin Magntorn

Prova på fiske vid Kanalhuset

Lördag 28 augusti kl 14–16

Prova din fiskelycka med Peshku Sportfiskeklubb! Hur många arter tror du vi får på kroken? Utrustning finns att låna på plats. Barn upp till 16 år fiskar gratis.

Vandra på Balsberget i nyutslagen bokskog

Vättar och väsen i Vattenriket – Balsberget

Söndag 5 september kl 10- cirka 12.30

I skogen på Balsberget sägs troll, jättar och andra skogsväsen ha hållit till sedan urminnes tider. Kanske är de kvar där än? Följ med på en vandring med vår naturvägledare i sagorna och sägnernas tecken! Turen är 2,7 km lång och vi rör oss på stigar med rötter och stenar och bitvis på grusvägar. Ta med egen fika.

Yoga på Balsberget

Yogavandring på Balsberget

Lördagen 11 september kl 10-15

Välkommen till en yogavandring med fokus på andningsövningar- breathwalk. Vi gör också ett lite längre mjukt yogapass på yogamatta i naturen till klassisk musik. Ta med egen yogamatta eller liggunderlag, lunch, eftermiddagsfika och dricka. Ha gärna mjuka kläder och bra skor. Yogavandringen leds av Tin Josefsdotter från Yoga o Vänner och personal från naturum Vattenriket. Det kostar inget att delta, men du måste anmäla dig. Antalet deltagare är begränsat till 20.

Spindelnät. Foto Adobe Stock

Spana på spännande spindlar

Söndag 19 september kl 12 och 13

Spindlar med telefontråd i näten, finns det? Kan man se skillnad på hon- och hanspindlar? Följ med på spindeljakt runt naturum och upptäck finurligheter i spindlarnas värld. Samling utanför naturums entré.

Yoga vid havet. Foto Adobe Stock

Yogavandring på Äspet

Tisdag 21 september kl 19.30 – cirka 22:30

Välkommen till fullmånevandring med yoga, eld och myter. Vi vandrar genom Äspets skog med stopp för yoga. Kvällen avslutar vi med elddans (om vädret tillåter samt att eldningsförbud inte råder) och kanske ett månskensbad för den som vill. Ta med egen vattenflaska, yogamatta eller liggunderlag. Ha gärna mjuka kläder och bra skor. Yogavandringen leds av Tin Josefsdotter från Yoga o Vänner och personal från naturum Vattenriket. Det kostar inget att delta, men du måste anmäla dig. Antalet deltagare är begränsat till 20.

Båt på stranden på Äspet. Foto Mattias Roos, Kristianstads kommun

Vättar och väsen i Vattenriket - Äspet

Söndag 26 september kl 10-12

När solen skiner och stranden är full av människor som badar och solar är det svårt att tänka sig att havet bebos av mystiska väsen och ruvar på mörka hemligheter om ond, bråd död. Men det gör det! Följ med på en spännande sagovandring längs havet och in i skogen. Ta med fika.

Fallet vid Forsakar. Foto: Patrik Olofsson/N

Skogsbad vid Forsakar

Lördag 9 oktober kl 11-13.30

Upptäck skogens lugnande verkan i bokskogen vid Forsakar i höstskrud! Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringen går i kuperad terräng över stenar och rötter och i trappor.

I bäcken sitter näcken. Foto: Mattias Roos, Kristianstads kommun

Vättar och väsen i Vattenriket - Forsakar

Söndag 10 oktober kl 10 – cirka 12.30

I den mäktiga ravinen vid Forsakar sägs pysslingar ha bott, skogsrået ha lockat unga män och jättar en gång ha skapat vattenfallet. Följ med vår naturvägledare på en spännande sagovandring genom Forsakars förtrollande skog! Vandringen är 1,7 km och går i kuperad terräng över rötter, stenar och trappor. Ta med egen fika.

Åbjär. Foto Karin Magntorn

Skogsbad i Åbjär

Lördag 16 oktober kl 11-13.30

Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringen går i kuperad terräng över stenar, rötter och i trappor.

Gråsugga. Foto Adobe Stock

Familjeforskning om gråsuggan

Söndag 17 och 24 oktober drop in kl 11-14

Hur snabbt kan en gråsugga springa? Och vad händer när den äter morötter? Detta och mer om den flitige ”renhållningsarbetaren” tar vi reda på tillsammans med vår naturpedagog.

Balsberget en vacker höstdag. Foto: Mattias Roos, Kristianstads kommun

Skogsbad på Balsberget

Lördag 23 oktober kl 11-13.30

Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringarna går i kuperad terräng över stenar och rötter.

Back To Top
Translate »