skip to Main Content

Välkommen!

Naturum Vattenrikets aktiviteter är gratis (förutom konferensen Biosfär) och öppna för alla. Om platserna är begränsade och föranmälan krävs anges det i texten nedan. Finns det ingen information om anmälan är det bara att dyka upp!

= Aktiviteter som riktar sig till barn i medföljande vuxens sällskap

Program

Hämta ditt program på naturum, läs det här på hemsidan eller ladda ner det som pdf.

Naturums höstprograms framsida med en bild över strand, stenar och en fiskebod

Program

Naturvägledare Josefin Svensson framför naturum. Foto Jenny Ahlqvist
Varje dag

Värt att veta om Vattenriket

Varje dag kl 11.30 i utställningen. Anmäl dig i receptionen.

Vad är Vattenriket, vad kan du uppleva här, vad händer i naturen just nu och vad innebär det att Vattenriket är ett biosfärområde? Det och mycket mer berättar vi i vår dagliga guidning i utställningen. Turen är cirka 15 minuter lång och gratis för dig som är drop in-besökare (grupper behöver boka). Säg till i receptionen om du vill följa med på guidningen.

Barn och vuxen tittar på akvariet på naturum. Foto Jennie Ahlqvist
Varje dag

Från husmask till sarv

Varje dag kl 15 i utställningen

Vad är en husmask? Och vilka av fiskarna är sarvar? Vi tar en närmare till på djuren i bäcken inne i utställningen och på fiskarna i akvariet. Guidningen är cirka 15 minuter lång och vi avslutar med att mata fiskarna.

Fallet vid Forsakar. Foto: Patrik Olofsson/N

Skogsbad - Forsakar

Söndag 2 oktober kl 11-13.30

Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringarna går i kuperad terräng över stenar och rötter. Samling kl 11 och avslutning senast kl 13.30. Skogsbadet är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Två kvinnor i en båt ler mot kameran.

Alger i stort och smått

Lördag 8 oktober kl 14-15

Forskarna Ellen Schagerström och Angela Wulff delar ett stort intresse: alger. Tillsammans driver de Algpodden. Nu kommer de till naturum för att berätta om hur spännande alger är och vad man kan göra med dem.

Äspet bjuder på både skog och strand. Foto Biosfärkontoret

Skogsbad - Äspet

Söndag 9 oktober kl 11-13.30

Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringarna går i kuperad terräng över stenar och rötter. Samling kl 11 vid Utemuseum Äspet i Åhus och avslutning senast kl 13.30. Skogsbadet är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

en bro över vattendrag i en bokskogsravin

Skogsbad - Åbjär

Söndag 16 oktober kl 11-13.30

Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringarna går i kuperad terräng över stenar och rötter. Samling kl 11 vid Åbjärs parkering och avslutning senast kl 13.30. Skogsbadet är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Balsberget en vacker höstdag. Foto: Mattias Roos, Kristianstads kommun

Skogsbad - Balsberget

Söndag 23 oktober kl 11-13.30

Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringarna går i kuperad terräng över stenar och rötter. Samling kl 11 på Balsbergets parkering och avslutning senast kl 13.30. Skogsbadet är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Illustrerad tångräka på mörkblå bakgrund
Höstlov

Upplev havet under ytan

Tisdag-söndag 1-6 november, drop in kl 11-16 i naturums hörsal

Håll andan och dyk ner i havet tillsammans med vår naturpedagog! I naturums hörsal möter du gigantiska tångmärlor, sandräkor, spiggar och andra ”storkryp” och fiskar som elever i Nosabyskolans bild- och formklasser skapat.

Två barn håller varandra i handen och hoppar glatt.
Höstlov

Havsolympiad

Tisdag och onsdag 1-2 november drop in kl 11-14 vid naturums grillplats

Kan du hoppa lika långt som en tångräka? Utmana några av havets djur i vår havsolympiad. Förskole- och fritidsverksamheter är välkomna även kl 9-11. Kontakta då sam.peterson@kristianstad.se.

Barn tittar med kikare mot kameran vid utekul vid brasan. Foto Jennie Ahlqvist
Höstlov

Höstkul vid brasan

Torsdag och fredag 3-4 november drop in kl 11-14 vid naturums grillplats

Bli en naturdetektiv! Kom och lös våra kluriga uppdrag och lär dig känna igen olika djurspår i naturen. Vi håller till vid brasan utanför naturum. Ta gärna med något att grilla!

Gråsugga. Foto Adobe Stock

Familjeforskning om gråsuggan

Söndag 13 november drop in kl 11-14

Hur snabbt kan en gråsugga springa? Och vad händer när den äter morötter? Detta och mer om den flitige ”renhållningsarbetaren” tar vi reda på tillsammans med vår naturpedagog.

Flygbild över Helgeåns utlopp i Åhus med hamnen och bebyggelse

Östersjön från sött till salt

Lördag 19 november kl 14-15

Biologen, fotografen och filmaren Johan Hammar visar bilder och berättar om Östersjön, från Bottenvikens skärgård till Öresund. Ett innanhav som brottas med stora problem men där vi börjar se vissa tecken på förbättring och där det bildas nya arter i en rasande takt. Vårt svenska Galapagos!

Grågäss. Foto: Christer Neideman, Sländan

Uppå och nedåt

Lördag 26 november kl 14-15

Hur går det för våra fåglar? Anders Wirdheim, BirdLife Sverige, berättar om fågelarter som ökar och minskar i den sydsvenska naturen och vad förändringarna kan bero på. Samarrangemang med Nordöstra Skånes Fågelklubb och Studiefrämjandet. Boka din plats på naturums bokningssida.

En regnbåge bredvid naturum

Forskningskonferensen BIOSFÄR 2022

Måndag 28 november kl 9-17 (obs det står ett annat datum i naturums tryckta program, men det har ändrats)

En konferens fullspäckad med aktuella rön från forskarvärlden med anknytning till Vattenriket. Program, kostnad och information om anmälan kommer på sidan vattenriket.kristianstad.se/biosfarkonferens/ under hösten. Arrangeras tillsammans med Högskolan Kristianstad.

Julpynt med tomtar, liten mus i en julgrupp

Naturligt julpyssel

Tisdag-söndag i december drop in kl 11-16

Pyssliga barn i vuxet sällskap är välkomna att pyssla på naturum. Vi har laddat med nötter, kottar och annat naturligt pysselmaterial.

Kören Trekvart sitter på huk bland en massa julgranar

Kören trekvart sjunger in julen

Lördag 3 december kl 14 och 16

Kören Trekvart ger sin traditionella julkonsert på naturum. Konserten är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Barn med förstoringsglas framför en gran

Spindeljakt i julgranen

Lördag-söndag 10-11 december drop in kl 12-15

Det är inte bara tomten som kommer på julafton. Vet du egentligen vem som gömmer sig i granen? Kom och leta spindlar och andra kul kryp i våra julgranar.

Luciatåg i Lillöborgen

Vinterborg på Lillö

Söndag 11 december. Tid meddelas senare i höst.

Fira tredje advent i Lillöborgen med Luciatåg från Fröknegårdsskolans musikklasser. Tid meddelas senare i höst. Arrangeras av Vattenrikets vänner.

Back To Top
Translate »