Välkommen!
Naturum Vattenrikets aktiviteter är gratis (förutom konferensen Biosfär) och öppna för alla. Om platserna är begränsade och föranmälan krävs anges det i texten nedan. Finns det ingen information om anmälan är det bara att dyka upp!
Program
Hämta ditt program på naturum, läs det här på hemsidan eller ladda ner det som pdf.
Följ med på föreningsaktiviteter!
Program

Värt att veta om Vattenriket
Vad är Vattenriket, vad kan du uppleva här, vad händer i naturen just nu och vad innebär det att Vattenriket är ett biosfärområde? Det och mycket mer berättar vi i vår dagliga guidning i utställningen. Turen är cirka 15 minuter lång och gratis för dig som är drop in-besökare (grupper behöver boka). Säg till i receptionen om du vill följa med på guidningen.

Från husmask till sarv
Vad är en husmask? Och vilka av fiskarna är sarvar? Vi tar en närmare till på djuren i bäcken inne i utställningen och på fiskarna i akvariet. Guidningen är cirka 15 minuter lång och vi avslutar med att mata fiskarna.

Spångsafari
Spången vid naturum tar oss rakt ut i vass och videdjungeln. Vi går genom sävsparvens och kungsfiskarens rike och stannar till vid Utemuseum Årummet. På vägen pratar vi om stort och smått som vi ser och hör.

Upptäck livet under ytan
Håva bland klodyvlar och fiskiglar vid Utemuseum Kanalhuset! Vår naturvägledare finns på plats med håvar och burkar. Barn håvar i medföljande vuxens sällskap och det finns flytväst att låna. Ingen föranmälan, ingen åldersgräns.


Möt naturen
Bekanta dig med kryp och blommor från Vattenriket tillsammans med naturvägledaren. Vi dukar fram fascinerande saker utanför naturums entré och upplever det stora i det lilla med alla våra sinnen.

Qigong på takterrassen
Starta dagen med mjuka rörelser och vacker utsikt tillsammans med oss på naturums takterrass. Qigongen varar ungefär 30 minuter.

Spångsafari
Spången vid naturum tar oss rakt ut i vass och videdjungeln. Vi går genom sävsparvens och kungsfiskarens rike och stannar till vid Utemuseum Årummet. På vägen pratar vi om stort och smått som vi ser och hör.

Öppen borg på Lillö
Kom till Lillö och upptäck den medeltida borgruinen! Ta med fikakorgen, njut av omgivningen och Isternäsets fågelliv. Arrangeras av Vattenrikets vänner.

Upptäck livet under ytan i havet
Vi utforskar Snickarhakens undervattensvärld med håvar, vattenkikare och vadarbyxor. Utrustning i begränsat antal till både barn och vuxna finns att låna.


Livet på Lillö
Förr var Lillö en ståtlig borg där traktens mäktigaste familjer bodde. Följ med på en fartfylld resa genom Skånes historia och hör om några av människorna som levt på Lillö. Berättelsen kantas av makt, krig, glädje, flärd och överdådigt gille! Ta gärna med fika och något att sitta på. Guidningen sker utomhus med möjlighet att kika in i borgen efteråt.

Musik i redet - Musik på många strängar
Tre violiner och en viola da gamba – somrig musik till dans och fest, till sång och stillhet. Bland tonsättarna återfinns tyskarna Johann Vierdanck och Georg Philipp Telemann, engelsmannen Henry Purcell och svenska namn som Gustav Blidström, Samuel Eklin och kanske någon speleman. Medverkande är Lena Tove, Ute Goedecke & Per Mattsson, violin; Hanna Thiel viola da gamba.

Musik i redet - Beatles in love
Beats&Peaches bjuder på kärleksfulla och personliga tolkningar av The Beatles och med influenser från jazz och konstmusik till punk, pop och hårdrock. Denna grupp har ett unikt sound med spännande instrumentering. Stämsång cigarrlådegitarr mandolin vibrafon slagverk fioler etc. De har lång musikalisk och scenisk erfarenhet och har sedan tre år tillbaka förenats genom sin kärlek till Beatles. Beats@Peaches = Agnes Berg, Stefan Dernbrant och Susanne Johansson.

Musik i redet - Kristianstads Storband
50-årsjubilerande Kristianstads Storband bjuder återigen på svängig storbandsjazz. Det blir både välbekanta klassiker och lite modernare sound, allt framfört med ungdomlig entusiasm och spelglädje.

Invigning av naturreservatet Södra Äspet
Följ med Biosfärkontorets ekolog på guidad vandring i det nya naturreservatet Södra Äspet. Bekanta dig med talltickor och myrlejon och njut av sanddynerna, tallskogen och havet. Ta med fika. Samarrangemang med Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

Konsert med Räkan Rut och Havsbandet (Bokfestivalen)
Vi firar Kristianstad Bokfestival i ord och toner och med hjälp av boken ”Vem vill Leka med Räkan Rut?” och Havsbandet. Under konserten får vi bekanta oss med havets invånare Räkan Rut, Kalle Krabba, Spättan Nettan och några till. Musik och text är skapad av Olof Löfgren och med låtar så som Ålen Åke, Manetmambo och Räkan Ruts reggae svänger det riktigt ordentligt!

Tångsafari
Upptäck tångens spännande värld med vår naturvägledare! Vi ger oss ut i tångskogen i vadarbyxor och bekantar oss med tigerstrimmiga tångräkor, småfiskar och den romantiska blåstången. Vi avslutar med en kulinarisk tångupplevelse med alla sinnen. Utrustning finns att låna. Boka din plats naturums bokningssida.

Spana på spännande spindlar
Spindlar med telefontråd i näten, finns det? Kan man se skillnad på hon- och hanspindlar? Följ med på spindeljakt runt naturum och upptäck finurligheter i spindlarnas värld. Samling utanför naturums entré.

Framtiden finns i havet - Framtidsveckan
Nygamla fiskarter, alger och musslor. Det kan bli framtidens mat, gödning, bioenergi eller kanske till och med läkemedel. Östersjön ger både utmaningar och stora möjligheter för utveckling av dessa produkter. Josefin Larsson är forskningskoordinator vid Marint Centrum i Simrishamn och bjuder på spännande nya insikter kring framtidens mat och produkter ur ett Östersjöperspektiv.

Skogsbad - Forsakar
Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringarna går i kuperad terräng över stenar och rötter. Samling kl 11 och avslutning senast kl 13.30. Skogsbadet är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Alger i stort och smått
Forskarna Ellen Schagerström och Angela Wulff delar ett stort intresse: alger. Tillsammans driver de Algpodden. Nu kommer de till naturum för att berätta om hur spännande alger är och vad man kan göra med dem.

Skogsbad - Äspet
Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringarna går i kuperad terräng över stenar och rötter. Samling kl 11 vid Utemuseum Äspet i Åhus och avslutning senast kl 13.30. Skogsbadet är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Skogsbad - Åbjär
Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringarna går i kuperad terräng över stenar och rötter. Samling kl 11 vid Åbjärs parkering och avslutning senast kl 13.30. Skogsbadet är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Skogsbad - Balsberget
Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringarna går i kuperad terräng över stenar och rötter. Samling kl 11 på Balsbergets parkering och avslutning senast kl 13.30. Skogsbadet är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Upplev havet under ytan
Håll andan och dyk ner i havet tillsammans med vår naturpedagog! I naturums hörsal möter du gigantiska tångmärlor, sandräkor, spiggar och andra ”storkryp” och fiskar som elever i Nosabyskolans bild- och formklasser skapat.

Havsolympiad
Kan du hoppa lika långt som en tångräka? Utmana några av havets djur i vår havsolympiad. Förskole- och fritidsverksamheter är välkomna även kl 9-11. Kontakta då sam.peterson@kristianstad.se.

Höstkul vid brasan
Bli en naturdetektiv! Kom och lös våra kluriga uppdrag och lär dig känna igen olika djurspår i naturen. Vi håller till vid brasan utanför naturum. Ta gärna med något att grilla!

Familjeforskning om gråsuggan
Hur snabbt kan en gråsugga springa? Och vad händer när den äter morötter? Detta och mer om den flitige ”renhållningsarbetaren” tar vi reda på tillsammans med vår naturpedagog.

Östersjön från sött till salt
Biologen, fotografen och filmaren Johan Hammar visar bilder och berättar om Östersjön, från Bottenvikens skärgård till Öresund. Ett innanhav som brottas med stora problem men där vi börjar se vissa tecken på förbättring och där det bildas nya arter i en rasande takt. Vårt svenska Galapagos!

Forskningskonferensen BIOSFÄR 2022
En konferens fullspäckad med aktuella rön från forskarvärlden med anknytning till Vattenriket. Program, kostnad och information om anmälan kommer på sidan vattenriket.kristianstad.se/biosfarkonferens/ under hösten. Arrangeras tillsammans med Högskolan Kristianstad.

Uppå och nedåt
Hur går det för våra fåglar? Anders Wirdheim, BirdLife Sverige, berättar om fågelarter som ökar och minskar i den sydsvenska naturen och vad förändringarna kan bero på. Samarrangemang med Nordöstra Skånes Fågelklubb och Studiefrämjandet. Boka din plats på naturums bokningssida.

Naturligt julpyssel
Pyssliga barn i vuxet sällskap är välkomna att pyssla på naturum. Vi har laddat med nötter, kottar och annat naturligt pysselmaterial.

Kören trekvart sjunger in julen
Kören Trekvart ger sin traditionella julkonsert på naturum. Konserten är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Spindeljakt i julgranen
Det är inte bara tomten som kommer på julafton. Vet du egentligen vem som gömmer sig i granen? Kom och leta spindlar och andra kul kryp i våra julgranar.