skip to Main Content

Naturum Vattenrikets aktiviteter är gratis och öppna för alla. Om platserna är begränsade och föranmälan krävs anges det i texten nedan. Finns det ingen information om anmälan är det bara att dyka upp!

= Aktiviteter som passar för barn i medföljande vuxens sällskap
Balsberget en vacker höstdag. Foto: Mattias Roos, Kristianstads kommun

Skogsbad på Balsberget

Lördag 23 oktober kl 11-13.30

Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringarna går i kuperad terräng över stenar och rötter. Start vid Balsbergets parkering. Anmäl dig via länken nedan. Gratis.

Gråsugga. Foto Adobe Stock

Familjeforskning om gråsuggan

Söndag 24 oktober drop in kl 11-14

Hur snabbt kan en gråsugga springa? Och vad händer när den äter morötter? Detta och mer om den flitige ”renhållningsarbetaren” tar vi reda på tillsammans med vår naturpedagog.

Barn sträcker sig efter ett vedträ dör att bygga ett högt torn.

Djurolympiad

Tisdag & onsdag 2-3 november drop in kl 11-14

Kan du hoppa lika långt som en groda? Är du händig som en husmask och listig som en räv?Utmana några av våra svenska djur i vår djurolympiad. Vi håller elden igång utanför naturum där det går bra att grilla medhavd korv. Förskole- och fritidsverksamheter är välkomna även kl 9-11. Kontakta då sam.peterson@kristianstad.se.

Skelett, spillning och nötter som ligger på en bädd av mossa.

Höstkul vid brasan

Torsdag & fredag 4-5 november drop in kl 11-14

Bli en naturdetektiv! Kom och lös våra kluriga uppdrag och lär dig känna igen olika djurspår i naturen. Vi håller till vid brasan utanför naturum där det också går bra att grilla medhavd korv.

En regnbåge bredvid naturum

BIOSFÄR 2021

Måndag 15 november

Nyfiken på forskning om naturen, hållbar utveckling och biosfärområden? Biosfär 2021 presenterar ett smörgåsbord nya rön kopplat till Vattenriket. Det blir en heldag om friluftsliv och ekosystemtjänster, björndjur, stenmård och ekarnas rika insektsliv. Dessutom får vi veta mer om våtmarkernas gäss, fiske för klarare vatten och braxens come back på matbordet. Sist följer vi tärnornas flyttning över världshaven. Arrangeras tillsammans med Högskolan Kristianstad.

skallar-kotor_webb

Bland skallar och knotor

Lördagarna 13 & 20 november drop in kl 12-15

Har fåglar tänder? Hur ser uggleklor ut och varför har grävlingen en hajfena på skallen? Vi kollar in skelett och upptäcker hemligheter bland kotor, horn och kranier. Ta gärna med egna skelettfynd från naturen!

Patrik Olofsson står i gul jacka bland snö och is på Antarktis med filmkamera

Tärnsommar med Patrik Olofsson

Söndag 28 november kl 14-15

Naturfotograf och filmare Patrik Olofssons har följt våra tärnor på deras flyttning i sin senaste film Tärnsommar. Filmen beskriver aktuell flyttfågelforskning och bjuder på besök i såväl Vattenriket som på Antarktis. Patrik Olofsson finns på plats för att visa och berätta om filmen. Det kostar inget att delta, men boka din plats via länken nedan.

Naturligt julpyssel

Naturligt julpyssel

Tisdag-söndag 1-30 december drop in kl 11-16

Pyssliga barn i vuxet sällskap är välkomna att pyssla på naturum. Vi har laddat med nötter, kottar och annat naturligt pysselmaterial.

Ett bröd insvept i en bivaxduk

Hållbara julklappar

Fredag-lördag 3-4 december drop in kl 12-15

Wax on, plast off! Välkommen att göra egna bivaxdukar för ett mer hållbart hem. Perfekta julklappar! Till självkostnadspris. Allt material finns på plats.

Kören Trekvart sitter på huk bland en massa julgranar

Kören Trekvart sjunger in julen

Söndag 5 december kl 15-16

I år får vi hjälp av en mindre grupp ur Kören Trekvart att komma i julstämning. Konserten är gratis men du måste boka din plats via länken nedan.

Barn med förstoringsglas framför en gran

Spindeljakt i julgranen

Lördag-söndag 11-12 och 18-19 december drop in kl 12-15

Det är inte bara tomten som kommer på julafton. Vet du egentligen vem som gömmer sig i granen? Kom och leta spindlar och andra kul kryp i våra julgranar.

Back To Top
Translate »