skip to Main Content

Välkommen!

Naturum Vattenrikets aktiviteter är gratis (förutom konferensen Biosfär) och öppna för alla. Om platserna är begränsade och föranmälan krävs anges det i texten nedan. Finns det ingen information om anmälan är det bara att dyka upp!

= Aktiviteter som riktar sig till barn i medföljande vuxens sällskap

Program

Hämta ditt program på naturum, läs det här på hemsidan eller ladda ner det som pdf.

Program

Naturvägledare Josefin Svensson framför naturum. Foto Jenny Ahlqvist
Varje dag

Värt att veta om Vattenriket

Varje dag kl 11.30 i utställningen. Anmäl dig i receptionen.

Vad är Vattenriket, vad kan du uppleva här, vad händer i naturen just nu och vad innebär det att Vattenriket är ett biosfärområde? Det och mycket mer berättar vi i vår dagliga guidning i utställningen. Turen är cirka 15 minuter lång och gratis för dig som är drop in-besökare (grupper behöver boka). Säg till i receptionen om du vill följa med på guidningen.

Barn och vuxen tittar på akvariet på naturum. Foto Jennie Ahlqvist
Varje dag

Från husmask till sarv

Varje dag kl 15 i utställningen

Vad är en husmask? Och vilka av fiskarna är sarvar? Vi tar en närmare till på djuren i bäcken inne i utställningen och på fiskarna i akvariet. Guidningen är cirka 15 minuter lång och vi avslutar med att mata fiskarna.

Fyra personer står på en spång med kikare och blickar ut över naturumsjön och naturum.
Måndagar

Spångsafari

Måndagar 13 juni-8 augusti kl 10–11 start vid naturums entré
Fredagar 17 juni-12 augusti kl 10–11 start vid naturums entré

Spången vid naturum tar oss rakt ut i vass och videdjungeln. Vi går genom sävsparvens och kungsfiskarens rike och stannar till vid Utemuseum Årummet. På vägen pratar vi om stort och smått som vi ser och hör.

Håva vid Kanalhuset. Foto: Karin Magntorn
Tisdagar

Upptäck livet under ytan

Tisdagar 14 juni- 9 augusti drop in kl 14-15 vid Utemuseum Kanalhuset

Håva bland klodyvlar och fiskiglar vid Utemuseum Kanalhuset! Vår naturvägledare finns på plats med håvar och burkar. Barn håvar i medföljande vuxens sällskap och det finns flytväst att låna. Ingen föranmälan, ingen åldersgräns.

Lov i Kristianstad
Möt naturen på naturum
Onsdagar

Möt naturen

Onsdagar 15 juni-10 augusti drop-in kl 11–13 vid naturums entré

Bekanta dig med kryp och blommor från Vattenriket tillsammans med naturvägledaren. Vi dukar fram fascinerande saker utanför naturums entré och upplever det stora i det lilla med alla våra sinnen.

Qigong på naturums takterrass
Torsdagar

Qigong på takterrassen

Torsdagar 16 juni-11 augusti kl 8.30–9 på naturums takterrass

Starta dagen med mjuka rörelser och vacker utsikt tillsammans med oss på naturums takterrass. Qigongen varar ungefär 30 minuter.

Spångsafari. Foto Biosfärkontoret
Fredagar

Spångsafari

Måndagar 13 juni-8 augusti kl 10–11 start vid naturums entré
Fredagar 17 juni-12 augusti kl 10–11 start vid naturums entré

Spången vid naturum tar oss rakt ut i vass och videdjungeln. Vi går genom sävsparvens och kungsfiskarens rike och stannar till vid Utemuseum Årummet. På vägen pratar vi om stort och smått som vi ser och hör.

Lillö längs Linnérundan. Foto Ebba Trolle
Söndagar

Öppen borg på Lillö

Alla söndagar 1 maj- 4 september kl 11.30-15

Kom till Lillö och upptäck den medeltida borgruinen! Ta med fikakorgen, njut av omgivningen och Isternäsets fågelliv. Arrangeras av Vattenrikets vänner.

Håva bland sandrkor och sågtång i havet. Foto Karin Magntorn

Upptäck livet under ytan i havet

Torsdag–fredag 30 juni-1 juli, 14-15 juli, 11-12 augusti drop-in kl 11-13.30 på stranden vid Snickarhaken, Äspet i Åhus

Vi utforskar Snickarhakens undervattensvärld med håvar, vattenkikare och vadarbyxor. Utrustning i begränsat antal till både barn och vuxna finns att låna.

Lov i Kristianstad
Kvinna i medeltidskläder står framför Lillö borgruin med utsträckta händer

Livet på Lillö

17 juli och 28 juli 13.30-15 vid Lillö borgruin

Förr var Lillö en ståtlig borg där traktens mäktigaste familjer bodde. Följ med på en fartfylld resa genom Skånes historia och hör om några av människorna som levt på Lillö. Berättelsen kantas av makt, krig, glädje, flärd och överdådigt gille! Ta gärna med fika och något att sitta på. Guidningen sker utomhus med möjlighet att kika in i borgen efteråt.

Musik i redet

Musik i redet - Musik på många strängar

Söndag 10 juli kl 15 utomhuskonsert i redet framför naturum

Tre violiner och en viola da gamba – somrig musik till dans och fest, till sång och stillhet. Bland tonsättarna återfinns tyskarna Johann Vierdanck och Georg Philipp Telemann, engelsmannen Henry Purcell och svenska namn som Gustav Blidström, Samuel Eklin och kanske någon speleman. Medverkande är Lena Tove, Ute Goedecke & Per Mattsson, violin;  Hanna Thiel viola da gamba.

Beats and Peaches. Foto Pär-Ola Bruhn

Musik i redet - Beatles in love

Söndag 24 juli kl 15 utomhuskonsert i redet framför naturum

Beats&Peaches bjuder på kärleksfulla och personliga tolkningar av The Beatles och med influenser från jazz och konstmusik till punk, pop och hårdrock. Denna grupp har ett unikt sound med spännande instrumentering. Stämsång cigarrlådegitarr mandolin vibrafon slagverk fioler etc. De har lång musikalisk och scenisk erfarenhet och har sedan tre år tillbaka förenats genom sin kärlek till Beatles. Beats@Peaches = Agnes Berg, Stefan Dernbrant och Susanne Johansson.

Kristianstads Storband

Musik i redet - Kristianstads Storband

Söndag 7 augusti kl 15 utomhuskonsert i redet framför naturum

50-årsjubilerande Kristianstads Storband bjuder återigen på svängig storbandsjazz. Det blir både välbekanta klassiker och lite modernare sound, allt framfört med ungdomlig entusiasm och spelglädje.

Sanddyner, tallar och hav vid Södra Äspet. Foto Dan Gerell

Invigning av naturreservatet Södra Äspet

Lördag 27 augusti kl 10-12 Södra Äspet, samling på Vantamansvägens parkering

Följ med Biosfärkontorets ekolog på guidad vandring i det nya naturreservatet Södra Äspet. Bekanta dig med talltickor och myrlejon och njut av sanddynerna, tallskogen och havet. Ta med fika. Samarrangemang med Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet.

Två kvinnor och två män samlade tillsammans med bilder av djur från havet

Konsert med Räkan Rut och Havsbandet (Bokfestivalen)

Lördag 10 september kl 14-15

Vi firar Kristianstad Bokfestival i ord och toner och med hjälp av boken ”Vem vill Leka med Räkan Rut?” och Havsbandet. Under konserten får vi bekanta oss med havets invånare Räkan Rut, Kalle Krabba, Spättan Nettan och några till. Musik och text är skapad av Olof Löfgren och med låtar så som Ålen Åke, Manetmambo och Räkan Ruts reggae svänger det riktigt ordentligt!

Håvnig vid Snickarhaken med Sam. Foto: Karin Magntorn

Tångsafari

Söndagarna 11, 18 och 25 september kl 11-13 samling vid Snickarhaken i Åhus

Upptäck tångens spännande värld med vår naturvägledare! Vi ger oss ut i tångskogen i vadarbyxor och bekantar oss med tigerstrimmiga tångräkor, småfiskar och den romantiska blåstången. Vi avslutar med en kulinarisk tångupplevelse med alla sinnen. Utrustning finns att låna. Boka din plats naturums bokningssida.

Spindelnät. Foto Adobe Stock

Spana på spännande spindlar

Lördag 17 september 12 och 13 start utanför naturum

Spindlar med telefontråd i näten, finns det? Kan man se skillnad på hon- och hanspindlar? Följ med på spindeljakt runt naturum och upptäck finurligheter i spindlarnas värld. Samling utanför naturums entré.

Rörhinna

Framtiden finns i havet - Framtidsveckan

Lördag 24 september 14-15

Nygamla fiskarter, alger och musslor. Det kan bli framtidens mat, gödning, bioenergi eller kanske till och med läkemedel. Östersjön ger både utmaningar och stora möjligheter för utveckling av dessa produkter. Josefin Larsson är forskningskoordinator vid Marint Centrum i Simrishamn och bjuder på spännande nya insikter kring framtidens mat och produkter ur ett Östersjöperspektiv.

Fallet vid Forsakar. Foto: Patrik Olofsson/N

Skogsbad - Forsakar

Söndag 2 oktober kl 11-13.30

Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringarna går i kuperad terräng över stenar och rötter. Samling kl 11 och avslutning senast kl 13.30. Skogsbadet är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Två kvinnor i en båt ler mot kameran.

Alger i stort och smått

Lördag 8 oktober kl 14-15

Forskarna Ellen Schagerström och Angela Wulff delar ett stort intresse: alger. Tillsammans driver de Algpodden. Nu kommer de till naturum för att berätta om hur spännande alger är och vad man kan göra med dem.

Äspet bjuder på både skog och strand. Foto Biosfärkontoret

Skogsbad - Äspet

Söndag 9 oktober kl 11-13.30

Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringarna går i kuperad terräng över stenar och rötter. Samling kl 11 vid Utemuseum Äspet i Åhus och avslutning senast kl 13.30. Skogsbadet är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

en bro över vattendrag i en bokskogsravin

Skogsbad - Åbjär

Söndag 16 oktober kl 11-13.30

Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringarna går i kuperad terräng över stenar och rötter. Samling kl 11 vid Åbjärs parkering och avslutning senast kl 13.30. Skogsbadet är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Balsberget en vacker höstdag. Foto: Mattias Roos, Kristianstads kommun

Skogsbad - Balsberget

Söndag 23 oktober kl 11-13.30

Upptäck skogens lugnande verkan. Vi promenerar i varierat tempo, varvar tystnad med sinnesövningar och pratar om varför vi mår bra av att vara i naturen. I Japan kallas detta shinrin-yoku som betyder skogsbad. Vandringarna går i kuperad terräng över stenar och rötter. Samling kl 11 på Balsbergets parkering och avslutning senast kl 13.30. Skogsbadet är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Illustrerad tångräka på mörkblå bakgrund
Höstlov

Upplev havet under ytan

Tisdag-söndag 1-6 november, drop in kl 11-16 i naturums hörsal

Håll andan och dyk ner i havet tillsammans med vår naturpedagog! I naturums hörsal möter du gigantiska tångmärlor, sandräkor, spiggar och andra ”storkryp” och fiskar som elever i Nosabyskolans bild- och formklasser skapat.

Två barn håller varandra i handen och hoppar glatt.
Höstlov

Havsolympiad

Tisdag och onsdag 1-2 november drop in kl 11-14 vid naturums grillplats

Kan du hoppa lika långt som en tångräka? Utmana några av havets djur i vår havsolympiad. Förskole- och fritidsverksamheter är välkomna även kl 9-11. Kontakta då sam.peterson@kristianstad.se.

Barn tittar med kikare mot kameran vid utekul vid brasan. Foto Jennie Ahlqvist
Höstlov

Höstkul vid brasan

Torsdag och fredag 3-4 november drop in kl 11-14 vid naturums grillplats

Bli en naturdetektiv! Kom och lös våra kluriga uppdrag och lär dig känna igen olika djurspår i naturen. Vi håller till vid brasan utanför naturum. Ta gärna med något att grilla!

Gråsugga. Foto Adobe Stock

Familjeforskning om gråsuggan

Söndag 13 november drop in kl 11-14

Hur snabbt kan en gråsugga springa? Och vad händer när den äter morötter? Detta och mer om den flitige ”renhållningsarbetaren” tar vi reda på tillsammans med vår naturpedagog.

Flygbild över Helgeåns utlopp i Åhus med hamnen och bebyggelse

Östersjön från sött till salt

Lördag 19 november kl 14-15

Biologen, fotografen och filmaren Johan Hammar visar bilder och berättar om Östersjön, från Bottenvikens skärgård till Öresund. Ett innanhav som brottas med stora problem men där vi börjar se vissa tecken på förbättring och där det bildas nya arter i en rasande takt. Vårt svenska Galapagos!

En regnbåge bredvid naturum

Forskningskonferensen BIOSFÄR 2022

Måndag 21 november kl 9-17

En konferens fullspäckad med aktuella rön från forskarvärlden med anknytning till Vattenriket. Program, kostnad och information om anmälan kommer på sidan vattenriket.kristianstad.se/biosfarkonferens/ under hösten. Arrangeras tillsammans med Högskolan Kristianstad.

Grågäss. Foto: Christer Neideman, Sländan

Uppå och nedåt

Lördag 26 november kl 14-15

Hur går det för våra fåglar? Anders Wirdheim, BirdLife Sverige, berättar om fågelarter som ökar och minskar i den sydsvenska naturen och vad förändringarna kan bero på. Samarrangemang med Nordöstra Skånes Fågelklubb och Studiefrämjandet. Boka din plats på naturums bokningssida.

Julpynt med tomtar, liten mus i en julgrupp

Naturligt julpyssel

Tisdag-söndag i december drop in kl 11-16

Pyssliga barn i vuxet sällskap är välkomna att pyssla på naturum. Vi har laddat med nötter, kottar och annat naturligt pysselmaterial.

Kören Trekvart sitter på huk bland en massa julgranar

Kören trekvart sjunger in julen

Lördag 3 december kl 14 och 16

Kören Trekvart ger sin traditionella julkonsert på naturum. Konserten är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Barn med förstoringsglas framför en gran

Spindeljakt i julgranen

Lördag-söndag 10-11 december drop in kl 12-15

Det är inte bara tomten som kommer på julafton. Vet du egentligen vem som gömmer sig i granen? Kom och leta spindlar och andra kul kryp i våra julgranar.

Back To Top
Translate »