skip to Main Content

Välkommen!

Naturum Vattenrikets aktiviteter är gratis och öppna för alla. Om platserna är begränsade och föranmälan krävs anges det i texten nedan. Finns det ingen information om anmälan är det bara att dyka upp!

= Aktiviteter som riktar sig till barn i medföljande vuxens sällskap

Program

Hämta ditt program på naturum, läs det här på hemsidan eller ladda ner det som pdf.

Vårprogrammet 2022

Program

Två flickor ligger på den stora tygmalen på naturum

Örnprat för små öron

Lördagar 8-29 januari kl 12

Naturvägledaren berättar om örnar och visar filmen ”Örjan den höjdrädda örnen”.

Utterspaning vid naturum. Foto: Åsa Pearce

Vinterliv i Vattenriket

Söndagar 9 januari – 27 februari kl 14

Häng med naturvägledaren ut i naturums närområde på vintern. Kanske får vi se en kungsfiskare, utterspår eller lära känna fåglarna vid fågelmatningen.

Havsörn flyger med utbredda vingar. Foto Patrik Olofsson/N

Örnbuss till Tosteberga

Söndag 30 januari kl 9-13 avgång från naturums parkering

Följ med till de övervintrande örnarna vid kusten! Ta med varma kläder, kikare och fika. Bussresa och guidning ingår. Samarrangemang med Nordöstra Skånes Fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet. Turen är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Februarilov med djurolympiad

Djurolympiad

Tisdag-onsdag 22-23 februari drop in kl 11-14

Kan du hoppa lika långt som en hare? Utmana några av våra svenska djur i vår djurolympiad. Vi har brasan igång så ta gärna med något att grilla. Förskole- och fritidsverksamheter är välkomna även kl 9-11. Kontakta då sam.peterson@kristianstad.se.

Vuxen och barn hjälps åt att snickra en holk utomhus utanför naturum. Foto Mattias Roos

Bygga bo

Torsdag-fredag 24-25 februari drop in kl 11-14

Bygg en holk och hjälp fladdermössen att få fler boplatser. Vi spikar och snickrar tillsammans vid skärmtaket utanför naturum. Brasan är igång så ta gärna med något att grilla. Vi tillhandahåller virke och verktyg.

Utekul vid brasan men roliga uppdrag utomhus på vintern.

Utekul vid brasan

Alla lördagar i februari drop in kl 12-14

Bli en naturdetektiv! Kom och lös våra kluriga uppdrag och lär dig känna igen olika djurspår i naturen. Vi är vid naturums grillplats och håller brasan igång. Ta gärna med något att grilla.

Papperstranor i olika färger, två händer och texten Far och flyg med tranorna.I mitten är fantasifiguren Plask

Far och flyg med tranorna

Lördag 5 mars kl 11 & 13

Naturums pedagog berättar om tranornas spännande liv. Vi viker papperstranor och tar oss fram längs tranans flyttväg från Spanien till Vattenriket.

Tranor vid Pulken. Foto: Patrik Olofsson/N

Trantider i Vattenriket

Söndag 6, 13, 20 mars klockan 14

Varför dansar tranorna, vad är det som är så bra med Pulken och hur mjuk är egentligen en tranfjäder? Naturvägledaren berättar om tranorna i Vattenriket.

Tranorna i sitt vinterkvarter under korkekarna i Spanien. Foto Patrik Olofsson

Från Vattenriket till vinterkvarteren

Lördag 12 mars kl 14-15

Naturfotograf Patrik Olofsson visar bilder och berättar om tranorna i Vattenriket. Vi får följa med tranorna till korkekarnas landskap i vinterkvarteren i Spanien. Föredraget är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Tranvärd vid Pulken i Vattenriket. Foto: Mattias Roos, Kristianstads kommun

Transkådning vid Pulken

Preliminärt 22 mars-3 april

I mars-april rastar tusentals tranor vid Pulken. När det är som mest tranor finns tranvärdar på plats med kikare och information. Väder och vind avgör hur transäsongen blir, men preliminära dagar
med tranvärdar är 22 mars-3 april. Håll utkik här på hemsida och Facebook för aktuella tider när det närmar sig. Transkådning är roligt för hela familjen.

I månadsskiftet mars-april samlas tusentals tranor vid Pulken. Foto: Patrik Olofsson/N

Trankalas

Söndag 27 mars kl 15-17

Vi firar tranornas ankomst till våra trakter. Tranvärdar finns på plats och vi bjuder på fika!

tranor vid pulken

Tranbuss till Pulken och tranorna

Söndag 3 april kl 14-17 avgång från naturums parkering

Följ med till tranornas Pulken! Ta med varma kläder, kikare och fika. Bussresa och guidning ingår. Samarrangemang med Nordöstra Skånes Fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet. Turen är gratis men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Flicka som håller två ägg framför ögonen

Äggstra kul på naturum

Tisdag-söndag 12 april-1 maj kl 11-16

Leta ägg längs spången, vik en påskhare i origami och bli äggspert på olika djurägg.

Skådartjej med kikare. Foto Adobe Stock

Fåglar för stora och små

Lördagarna 9, 16, 23, 30 april kl 12-14 utanför naturum

Kråka, blåmes, kaja… Vilka fåglar kan du? Vi hjälper dig att känna igen fåglarna i vår närhet. Låna en fågelryggsäck, titta på fjädrar, skelett och modeller eller lös vårt sångmysterium.

Litet barn sitter på filt i gräset. Foto Adobe Stock

Natur för de minsta

Torsdagarna 7, 14, 21, 28 april kl 10-10.40 start utanför naturum

Färger, former, ljud och dofter – världen är full av spännande saker att upptäcka. Vi utforskar, undersöker och pratar om det vi hittar i naturums närområde. Passar för barn mellan 1-3 år. Ta med en filt eller annat att sitta på.

Yoga på Balsberget

Naturligt vis med yoga - Näsby fält

Söndag 24 april kl 10-15 start från parkeringen på Norra Lingenäset.

Följ med på vandring där vi både stannar upp för att yoga och för att lära oss mer om det vi ser och hör längs vägen. Med på vandringen finns naturums naturvägledare och Tin Josefsdotter från Yoga o Vänner. Ta med yogamatta, kläder efter väder som är lätta att röra sig i, stadiga skor, lunch, fika och vatten.  Vi startar från parkeringen på Norra Lingenäset och vandrar cirka tre kilometer på stigar och i hagmark. Det är gratis att delta men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Yoga i Åbjär. Foto Brita Torstensdotter Larsson

Naturligt vis med yoga - Degeberga och Forsakar

Söndag 1 maj kl 10-15 start från Forsakars parkering

Följ med på vandring där vi både stannar upp för att yoga och för att lära oss mer om det vi ser och hör längs vägen. Med på vandringen finns naturums naturvägledare och Tin Josefsdotter från Yoga o Vänner. Ta med yogamatta, kläder efter väder som är lätta att röra sig i, stadiga skor, lunch, fika och vatten. Vi startar från Forsakars parkering och gör en fysisk utmanande vandring cirka sex kilometer i kuperat landskap. Det är gratis att delta men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

En arg vätte går genom skogen. Illustration Erik Kohlström

Vättesagan på Norra Lingenäset

Lördag 7 maj kl 11-12 och 13-14 start från parkeringen på Norra Lingenäset

Det var en gång en liten vätte som bodde i skogen. En dag var vätten på ett uselt humör. Han hade tappat bort sin älsklingsblomma. Följ med på jakten efter blomman. På vägen möter vi flera av skogens invånare. Det är gratis att delta men boka din plats på naturums bokningssida. Boka för både barn och medföljande vuxen.

Sanddyner, tallar och hav vid Södra Äspet. Foto Dan Gerell

Naturligt vis med yoga - Södra Äspet

Söndag 8 maj kl 10-15 start från Vantamansvägens badparkering

Följ med på vandring där vi både stannar upp för att yoga och för att lära oss mer om det vi ser och hör längs vägen. Med på vandringen finns naturums naturvägledare och Tin Josefsdotter från Yoga o Vänner. Ta med yogamatta, kläder efter väder som är lätta att röra sig i, stadiga skor, lunch, fika och vatten. Vi startar från Vantamansvägens badparkering och vandrar cirka fyra kilometer på stigar i kuperad skog och sandstrand. Det är gratis att delta men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Sanddyner, tallar och hav vid Södra Äspet. Foto Dan Gerell

Naturligt vis med yoga - Södra Äspet

Söndag 8 maj kl 10-15 start från Vantamansvägens badparkering

Följ med på vandring där vi både stannar upp för att yoga och för att lära oss mer om det vi ser och hör längs vägen. Med på vandringen finns naturums naturvägledare och Tin Josefsdotter från Yoga o Vänner. Ta med yogamatta, kläder efter väder som är lätta att röra sig i, stadiga skor, lunch, fika och vatten. Vi startar från Vantamansvägens badparkering och vandrar cirka fyra kilometer på stigar i kuperad skog och sandstrand. Det är gratis att delta men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Fågelskådning över Äspets lagun. Foto Karin Magntorn

Vad har fåglarna vid Äspet i kikaren?

Söndag 15 maj kl 10-12 start vid Utemuseum Äspet i Åhus

Vilka fåglar ser vi som rastar vid havet? Och vad har de för sig? Tillsammans hittar vi likheter och skillnader i färg och form på fåglarna. Ta med fika och kikare om du har. Det är gratis att delta men boka din plats på naturums bokningssida.

Kvinna ligger i gräset i Äspets tallskog.

Havsbad (skogsbad)

Lördag 21 maj kl 11-13.30 start vid Utemuseum Äspet i Åhus

Upptäck naturens lugnande verkan med alla dina sinnen i Äspets härligt lummiga omgivningar. Ta gärna med ett liggunderlag. Start vid Utemuseum Äspet. Det är gratis att delta men boka din plats på naturums bokningssida.

Ryggsäck och två böcker på stranden. Litterär strandvandring

Litterär strandvandring

Söndag 5 juni kl 11-13.30 start vid Utemuseum Äspet i Åhus

Vi vandrar tre kilometer och njuter av vågbrus och barrskogssus. Längs vägen läser vi naturskildringar från dikter och böcker. Ta med fika och gärna något att själv läsa upp om du vill! Start vid Utemuseum Äspet. Det är gratis att delta men boka din plats på naturums bokningssida.

Fladdermus och naturum

Fladdermusvandring kring naturum

Söndag 5 juni kl 21.30-23 start utanför naturum

När mörkret sänker sig går vi på spaning efter fladdermöss kring naturum och i Tivoliparken. Till hjälp har vi fladdermusdetektorer och fladdermuskännaren Stefan Viktorsson. Arrangeras tillsammans med Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet. Det är gratis att delta men du behöver boka din plats på naturums bokningssida.

Christianstad Symfoniker ger Händels Water Music i konsertserien Musik i redet.

Musik i redet – nationaldagen med Händels Water Music

Måndag 6 juni kl 15 i redet utanför naturum

Vi firar nationaldagen med att Christianstad Symfoniker ger Händels Water Music i redet. Arrangeras med Kultur- och fritidsförvaltningen och Studiefrämjandet.

Back To Top
Translate »