Sommartips i Vattenriket – Biosfärområde Kristianstads Vattenrike skip to Main Content

Starta din vattenrika sommar med ett besök på naturum, mitt i Kristianstad och mitt bland våtmarkerna. Förutom naturum finns det ett tjugotal besöksplatser med olika karaktär runt om i Vattenriket. Här presenterar vi några av dem som är särskilt trevliga att besöka på sommaren. Välkommen ut i Vattenriket!

Starta på naturum Vattenriket

Mitt i Kristianstad, mitt i Vattenriket ligger naturum likt ett rede i vassen. Här finns Vattenrikets besökscentrum med utställning, aktiviteter och kunnig personal som tipsar om de bästa naturupplevelserna just nu. Åk en hisnande färd med Opteryx, fördjupa dina kunskaper eller lapa sol i redet. En trappa upp severar Café Årum fika och mat lagade av lokala råvaror. Utanför caféet finns en härlig takterrass med vacker utsikt över staden och naturumsjön. Här kan du äta din matsäck eller bara njuta av utsikten.

Linnérundan och Lillö

Starta vid naturum och promenera 6 km bland vass, videsnår och strandängar. Längs stigen finns flera fågeltorn och information i Utemuseum Kanalhuset och på segelskärmar vid Lillö och Härlövsborg.  På turen passerar du Lillö borgruin som är ett härligt ställe att äta matsäcken på. Nyckel till borgen finns att låna på naturum. Lyssna på ljudfiler med din mobil om platser du passerar.

Öppen borg
Vattenrikets vänner håller Lillöborgen öppen varje söndag och röda dagar kl 11.30–15 under sommaren 6 maj – 9 september.

Hercules

Hercules är en rik mosaik av ängar, betesmarker, videsnår, vasshav och dammar. Den 3 km långa stigen passerar utemuseet där  utställningen berättar om Hercules natur och kulturhistoria. Från fågeltornet har du fin utsikt över Herculesvikens vasshav. Stigen fortsätter vidare förbi dammar där trollsländor och svarttärnor trivs. Hercules ligger söder om Viby vid Hammarsjöns strand.

Forsakar

Sök skugga vid den vackra ravinen som sägs vara ett verk av jättar och hem åt pysslingar, näcken och skogsrået. Forsakarsbäcken kastar sig ner i flera vattenfall. Sluttningarna kläs av bokskog och längre ner ger ormbunkar och mossor en frodig grönska. Promenera längs ravinkanten och se det största vattenfallet på nära håll från en utsiksplattform. Forsakar ligger vid Degeberga.

Äspet

Fågelskådning passar bra att kombinera med sol och bad i Åhus. Äspet är ett naturreservat som ligger vid stranden, strax söder om Åhus hamn. Det är ett omväxlande område med en grund lagun som lockar många häckande och rastande fåglar. Lagunområdet gränsar till Kronoskogen, en blandskog som är ett populärt rekreationsområde. I anslutning till lagunen finns två fågeltorn och ett nytt utemuseum vid Snickarhakens parkering.

Translate »
Back To Top