Välkommen ut i Vattenriket! Här ger vi tips på platser och upplevelser som är särskilt fina på sommaren.

naturum Vattenriket

Starta din vattenrika sommar på naturum Vattenriket. Här finns utställning, aktiviteter och kunnig personal som tipsar om de bästa naturupplevelserna just nu. En trappa upp serverar Bistro Årum god mat och fika. Utanför restaurangen finns en härlig takterrass med vacker utsikt över staden och naturumsjön. Här kan du äta din matsäck eller bara njuta av utsikten. Följ med på någon av alla programaktiviteterna – spångsafari, håvning, qigong och utomhuskonserter. Läs mer i naturums program!

Kom ut på vattnet

Vattenriket ska såklart upplevas från vattnet! Stora Safaribåten kör guidade båtturer med avgång från Tivoliparken nära naturumbron. Läs mer och boka:

Glid fram i en kanot och kom vass, vide och strandängar riktigt nära. Se kanotuthyrare i Kristianstad och Åhus:

Vandra i Vattenriket

Skåneleden SL6 Vattenriket tar dig från Lerjevallen till Norra Lingenäsets lummiga skogar, över frodiga strandängar och vidsträckta sandmarker till Nyehusens vita stränder. På vägen passerar du tio av Vattenrikets besöksplatser med utemuseer, fågeltorn och spänger.

Linnérundan är 6 km och perfekt för dig som vill utgå från naturum eller Kristianstad. Promenera bland vass, videsnår och strandängar. Längs stigen finns flera fågeltorn och information i Utemuseum Kanalhuset och på segelskärmar vid Lillö och Härlövsborg. Lillö borgruin är ett härligt ställe att äta matsäcken på. Nyckel till borgen finns att låna på naturum. Lyssna på ljudfiler med din mobil om platser du passerar.

Öppen borg
Vattenrikets vänner håller Lillöborgen öppen varje söndag kl 11.30–15 under sommaren.

Forsakar

Sök skugga vid den vackra ravinen som sägs vara ett verk av jättar och hem åt pysslingar, näcken och skogsrået. Forsakarsbäcken kastar sig ner i flera vattenfall. Sluttningarna kläs av bokskog och längre ner ger ormbunkar och mossor en frodig grönska. Promenera längs ravinkanten och se det största vattenfallet på nära håll från en utsiksplattform. Längs stigen finns ljudfiler med berättelser om vättar och väsen i Vattenriket. Forsakar ligger vid Degeberga.

Äspet

Fågelskådning passar bra att kombinera med sol och bad i Åhus. Äspet är ett naturreservat som ligger vid stranden, strax söder om Åhus hamn. Det är ett omväxlande område med en grund lagun som lockar många häckande och rastande fåglar. Lagunområdet gränsar till Kronoskogen, en blandskog som är ett populärt rekreationsområde. I anslutning till lagunen finns två fågeltorn och Utemuseum Äspet vid Snickarhakens parkering.

Back To Top
Translate »