Pedagogiska verktyg om ekosystemtjänster

Vi människor är en del av naturen. Samtidigt är vi beroende av det som finns och händer i naturen på många sätt. Syret vi andas kommer från växter, och i skogen hämtar vi virke och bränsle. Humlor och andra insekter pollinerar våra odlingar, och torsken på tallriken är fångad i havet. Grönska, fågelsång och porlande vatten får oss att må bättre – både till kropp och själ. Det finns många exempel på hur naturen är nyttig och nödvändig för oss, och vi kan inte alltid ta tjänsterna för givna. Begreppet ekosystemtjänster handlar om just detta.

Naturum Vattenriket har tagit fram en serie pedagogiska verktyg för att arbeta med ekosystemtjänster i olika åldrar. Genom aktivitet och reflektion tror vi att barn, unga och vuxna kan utveckla sin medvetenhet och kunskap om naturens fantastiska nyttor.

Östersjökompassen

Östersjökompassen är en platt snurra med fyra vingar som går att fälla ut

Östersjökompassen är ett pedagogiskt verktyg för att utforska Östersjöns ekosystemtjänster. Östersjökompassen har tagits fram som del i projektet ”Återskapa Östersjöns Livskraft”. Projektet drivs av Världsnaturfonden WWF

Vattenrikeblomman

Vattenrikeblomman - ett pedagogiskt veerktyg om ekosystemtjänster

Vattenrikeblomman är ett analysverktyg där deltagarna upptäcker, undersöker och poängsätter olika ekosystemtjänster på plats ute i naturen. Blomman används tillsammans med en bank av konkreta uppgifter.
Verktyget är främst anpassat för grundskolans högstadium, gymnasieskolan och till exempel lärarutbildningar.
Men varför inte använda Vattenrikeblomman för att initiera diskussioner kring ekosystemtjänster till exempel i samband med stadsplanering?

Uppgifter och lärarhandledning laddas ned kostnadsfritt i pdf-format. Själva Vattenrikeblomman kan köpas från naturum Vattenriket.

Beställ Vattenrikeblomman

En Vattenrikeblomma inklusive introduktionsfolder kostar 50 kr. Fri frakt upp till 10 blommor.
Maila sam.peterson@kristianstad.se och ange:
– Antal blommor ni önskar beställa.
– Fakturauppgifter. Swisha gärna om du beställer färre än 10 ex. Swish-nummer: 123 197 20 66
– Leveransadress

Informationsblad (pdf)

Pollineringsleken - Pollinera mera

Pollineringsleken

Pollineringsleken är en fartfylld lek där eleverna tar rollen som bin och humlor som pollinerar blommor. Genom rörelse och reflektion sätter vi fokus på den viktiga ekosystemtjänsten pollinering och försöker sätta ett värde på saker vi är vana att få gratis från naturen. Leken passar barn i åldern sju till 12 år. Materialet kan laddas ned kostnadsfritt i pdf-format.

Sagan om det lilla äppelträdet

Sagan om det lilla äppelträdet. Illustration Erik Kohlström

Sagan om det lilla äppelträdet är en mysig berättelse om hur det lilla trädet fick sina första äpplen. Sagan bygger på muntligt berättande med interaktiva moment och passar barn i åldern tre till nio år. Materialet kan laddas ned kostnadsfritt i pdf-format.

Vattenrikesnurran

Vattenriketsnurran

Vattenrikesnurran är ett verktyg för att ta reda på hur en bäck eller mindre å mår. Och vilka värden och nyttor vattendraget har. Den fungerar inte bara i Kristianstads Vattenrike, utan kan användas i mindre vattendrag över i stort sett hela Sverige. Oavsett om du jobbar med 10-åringar eller gymnasieungdomar är Vattenrikesnurran ett användbart redskap. Du anpassar själv undervisningsnivån. Det brukar vara lagom att låta två eller tre elever arbeta tillsammans kring en snurra.

Beställ Vattenrikesnurran

Snurra inklusive handledning 50 kr. Fri frakt upp till 10 snurror.
Maila sam.peterson@kristianstad.se och ange:
– Antal snurror ni önskar beställa. (Till varje snurra medföljer en handledning.)
– Fakturauppgifter. Swisha gärna om du beställer färre än 10 ex. Swish-nummer: 123 197 20 66
– Leveransadress

Småkryp i vatten

Småkrypsbokens omslag med ett myller av smykryp

Bland vattenfisar och virvelmarkar i Vattenriket är en liten skrift om vanliga småkryp i Vattenrikets vattendrag. Den är skriven för dig som möter barn och deras kloka och nyfikna frågor. Här hittar du svar på hur en mussla äter, om vattenfisen verkligen fiser, hur en vattenskorpion andas, hur en gravid vattengråsugga ser ut och andra roliga och spännande saker.

Beställ Bland vattenfisar och virvelmaskar

Skriften kostar 50 kr. Fri frakt upp till 10 ex.
Maila
sam.peterson@kristianstad.se och ange:
– Antal skrifter ni önskar beställa.
– Fakturauppgifter. Swisha gärna om du beställer färre än 10 ex. Swish-nummer: 123 197 20 66
– Leveransadress

Lite av varje

Planta

Kretsloppsburk

Bygg din egen kretsloppsburk och få ditt egen lilla biosfär. Lär om fotosyntes, kretslopp, förbränning och ekologiska samband. Hur kan växterna klara sig i burken? Vattnet och luften tar väl slut, eller? Efter några dagar kan man se att växterna faktiskt trivs i burken. De växer och frodas som i ett riktigt växthus. Har du tur och växterna inte drabbas av mögel eller något annat angrepp, kan du ha glädje av din kretsloppsburk i många, många år. Det bara funkar. Men hur?

Vårutmaningen - Lista med vårtecken

Vårutmaning

Testa naturums vårutmaning! Dags att leta vårtecken. Har du sett årets första humla? En jättestor fågel eller liten vit blomma? Ta med dig listan ut och börja samla poäng!

sommarutmaningen

Sommarutmaning

Testa naturums sommarutmaning! Ta med dig krysslistan ut i naturen och se hur många poäng du lyckas samla ihop. En fjärilslarv ger till exempel åtta poäng, en lila blomma ger fem poäng och ett daggskimrande spindelnät fyra.
Du kan utmana en kompis eller köra på egen hand, och uppdraget funkar nästan var som helst i Sverige. Utmaningsblad finns också att hämta hos oss på naturum Vattenriket i Kristianstad, och vi tipsar gärna om fina utflyktsmål i Vattenriket. Lycka till!

Höstutmaning

Höstutmaning

Hur mycket har du sett av hösten? Morgondimma, gula löv, kanske en och annan spindel? Ta med dig listan ut och se hur många höst-poäng du kan få ihop.

Vinterutmaning. Ett snölandskap i bakgrunden med en lista på saker att upptäcka i naturen på vintern.

Vinterutmaning

Har du sett några småfåglar eller kanske rent av en utter? Spår i snön eller löv som sitter kvar på träden? Ta med dig listan ut och se hur många vinter-poäng du kan få ihop.

Blad -och barringo

Blad- och barrbingo

När sommaren övergår till höst är det extra roligt att ge sig ut i skog o mark och spana efter skillnader på lövens färg och form. Några har bär eller kottar, andra inte. Ett blad- och barrbingo gör det extra roligt!

Närbild på gråsugga

Forska om gråsuggan

Hur snabbt kan en gråsugga springa? Och vad händer när den äter morötter? Detta och mer om den flitige ”renhållningsarbetaren” kan du forska om där hemma.

Back To Top
Translate »