skip to Main Content

I Vattenriket kan du välja att vandra i allt från lummiga skogar till öppna strandängar och vita stränder. Här beskriver vi några trevliga rundor.

Skåneleden SL6 i Vattenriket går förbi Kristianstad mellan ledentréerna Norra Lingenäset norr om staden till Ekenabben i söder och knyter ihop de tätortsnära rundorna.

Skåneleden SL6 Vattenriket. Foto Claes Sandén, Kristianstads kommun
Tivolirundan

Vilda videsnår och praktfull parkmiljö. Liten runda kring naturum och i Tivoliparken. Läs mer om Tivolirundan och lyssna på ljudfiler.

Tivolirundan går längs Helge å och Tivoliparken. Foto: Mattias Roos, Kristianstads kommun
Näsby fält

Lövskogar, betesmarker och våtmarker ett stenkast från stan.

Vandra bland ramslök och sippor på Nora Lingenäset. Foto: Karin Magntorn
Ekenabben

Helge å, Hammarsjöns norra strand och frodig sumpskog.

De stora ekarna som har gett namn åt Ekenabben tornar upp sig i områdets södra del. Foto: Patrik Olofsson/N
Sånnastigen

Sånnastigen tar dig från Åhus, via golfbanan ut på Sånnarna – de vidsträckta, sandiga markerna väster om Åhus. Det öppna, karga landskapet ger en känsla av ett skånskt Pampas. På sommaren fylls luften av ljuvliga dofter från sandnejlika och timjan. Ute på Sånnarna finns ett utemuseum med information om områdets natur och kulturhistoria.

Sånnastigen. Foto: Carina Wettemark
Degeberga backar - Forsakar

Kombinera en vandring vid sagolika Degeberga backar med en tur till närliggande Forsakars trollska ravin och vattenfall. Börja med att följa den slingrande bäcken genom det öppna hedlandskapet vid Degeberga backar och njut av utsikten från de böljande kullarna. Fortsätter in i bokskogen på ravinkanten med Forsakarsbäckens vindlande vatten nedanför. Naturreservatet Forsakar har med sin djupa ravin och Skånes två högsta vattenfall i alla tider varit en inspirationskälla till sagor och sägner och sägs vara hemvist för både pysslingar, näcken och skogssnuvan. Här upplever du två helt skilda naturtyper på samma vandring.

Degeberga backar bjuder på fin vandring. Foto: Victor Englund
Vandra mellan Degeberga backar och Forsakar
Back To Top
Translate »