I Vattenriket kan du vandra i allt från lummiga skogar till öppna strandängar och vita stränder. Runt Kristianstad finns flera fina vandringsleder. Näsby fält i norr bjuder på härliga ädellövskogar med sippor och ramslök. Linnérundan tar dig från naturum ut på strandängarna till medeltida Lillöborgen. Söder om staden lockar Ekenabben med frodig sumpskog och vackra ekar. Skåneleden SL 6 i Vattenriket löper genom hela området. Längre söderut tar Sånnastigen dig från Åhus, via golfbanan ut på Sånnarna – de vidsträckta, sandiga markerna väster om Åhus.

Skåneleden SL6 Vattenriket

Skåneleden SL6 i Vattenriket går från Lerjevallen i norr, förbi Kristianstad och ut till kusten. Följ med på en vandring genom Vattenrikets varierade och artrika natur. Skåneleden SL6 Vattenriket tar dig genom lummiga skogar, över frodiga strandängar och vidsträckta sandmarker till Nyehusens vita strand. På vägen passerar du tio av Vattenrikets besöksplatser med utemuseer, fågeltorn och spänger.

Skåneleden SL6 Vattenriket. Foto Claes Sandén, Kristianstads kommun

Linnérundan

Strandängar, vass, videsnår och Lillö borgruin. Linnérundan är tillägnad Carl von Linné som besökte våtmarkerna runt Kristianstad för drygt 250 år sedan. Här kan besökaren fortfarande uppleva delar av det landskap som Linné beskrev.

Lillöborgen

Tivolirundan

Vilda videsnår och praktfull parkmiljö. Den här 1,8 km långa rundan tar dig längs Helgeåns vilda våtmark och Tivoliparkens lummiga grönska. Läs mer om Tivolirundan och lyssna på ljudfiler.

Tivolirundan går längs Helge å och Tivoliparken. Foto: Mattias Roos, Kristianstads kommun

Näsby fält

Vandra genom lövskogar, betesmarker och våtmarker ett stenkast från stan.

Vandra bland ramslök och sippor på Nora Lingenäset. Foto: Karin Magntorn

Ekenabben

Helge å, Hammarsjöns norra strand och frodig sumpskog.

De stora ekarna som har gett namn åt Ekenabben tornar upp sig i områdets södra del. Foto: Patrik Olofsson/N

Sånnastigen

Sånnastigen tar dig från Åhus ut på Sånnarnas vidsträckta, sandiga markerna väster om Åhus. Det öppna, karga landskapet ger en känsla av ett skånskt Pampas. På sommaren fylls luften av ljuvliga dofter från sandnejlika och timjan. Ute på Sånnarna finns ett utemuseum med information om områdets natur och kulturhistoria.

Sånnastigen. Foto: Carina Wettemark

Degeberga backar - Forsakar

Kombinera en vandring vid sagolika Degeberga backar med en tur till närliggande Forsakars trollska ravin och vattenfall. Följ den slingrande bäcken genom det öppna hedlandskapet vid Degeberga backar och njut av utsikten från de böljande kullarna. Fortsätt in i bokskogen på ravinkanten med Forsakarsbäckens vindlande vatten nedanför.

Degeberga backar bjuder på fin vandring. Foto: Victor Englund
Vandra mellan Degeberga backar och Forsakar

Strövområden

Stiftelsen Skånska landskap har strövområden runt om i Skåne. Bockeboda är ett härligt skogsområde som ligger på Nävlingeåsen väster om Kristianstad. I Vattenrikets södra gräns ligger Friseboda längs kusten.

Närbild på en vandrares fötter. Foto: Adobe Stock
Back To Top
Translate »