På våren dansar tranorna och strandängarna får liv. Kusten och havet ger svalka om sommaren. Framåt hösten rastar tusentals vadarfåglar och gäddorna hugger. När vintern kommer visar havsörn och utter upp sig. I Vattenriket kan du njuta av fin natur hela året!

Sommartid betyder ofta eldningsförbud. Läs om vad som gäller på kristianstad.se – Förbjudet att grilla i skog och mark.

Naturum Vattenriket och besöksplatser

Ute i landskapet väntar 21 besöksplatser med fågeltorn, spångade leder och information. Några platser är framlyfta med utemuseer, som berättar om platsens natur- och kulturhistoria. Besöksplatserna gör det lätt att ta del av allt det fina och värdefulla. Flera är anpassade för rullstolar och barnvagnar. Brunvita skyltar visar vägen till de populäraste.

Mitt i Kristianstad och mitt i Vattenriket ligger naturum – vårt bemannade besökscentrum. Starta ditt besök på naturum och få information och tips om alla andra fina besöksplatser och spännande saker att göra året runt i Vattenriket.

Upplev Vattenriket på vattnet

Följ med Stora Safaribåten på en guidad tur eller hyr en kanot och ge dig ut på egen hand.

Året runt i Vattenriket

Vattenriket har något att erbjuda året runt. Det omväxlande landskapet och den stora artrikedomen gör området till en dröm för naturälskaren. Cykla, vandra, paddla, fiska eller skåda fågel – det finns många sätt att njuta av Vattenriket.

Tidig vår. Ena dagen snö och kyla, nästa strålande sol. Nu är det premiär för öringfisket och vid Pulken rastar tusentals tranor. Njut av vårblommornas färgprakt i ädellövskogarna.

Sen vår. Nu visar sig Vattenriket från sin bästa sida. Strandängarna sjuder av liv. Luften fylls av fågelsång och grodors rop. Att uppleva lövsprickningen i bokskogen eller den rika orkidéfloran på en fuktig betesmark hör också till.

Sommar. Sommaren tillbringas med fördel vid vattnet. Kombinera sol och bad  med en tur till fågeltornet i Äspet, eller glid fram med båt på Helge å. Stanna till vid de blomsterrika sandiga markerna på vägen mot havet.

Höst och vinter. När sommaren övergår i höst tar gäddfisket fart. Under hösten och vintern rastar tiotusentals gäss och en och annan örn flyger över stan. Vissa år bjuder de översvämmade strandängarna på härlig is för skridskoåkning.

Kristianstads Vattenrike

Kristianstads Vattenrike där staden är mitt i naturen

Back To Top
Translate »