Tranvärd i Vattenriket

I månadsskiftet mars-april rastar tusentals tranor i Vattenriket. Vid Utemuseum Pulken syns de bra från tornet när de dansar, vilar och äter. Tusentals besökare kommer till Pulken varje vår för att njuta  av tranorna. Under många år har den lokala fågelklubben hjälpt besökarna med kikare och kunskap. Sedan år 2017 finns ett 40-tal volontärer på plats vid Pulken under den gemensamma beteckningen Tranvärdar.

Välkommen att bli tranvärd 2024!

Vattenriket bjuder tillsammans med Nordöstra Skånes Fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Vattenrikets vänner in dig att bli tranvärd. Genom din insats stöttar du automatisk en av dessa tre föreningar. Vattenriket skänker 100 kr/tranvärdstimme till föreningen du uppger när du anmäler ditt intresse, se nedan.

Kunskap och värdskap

Du som anmäler intresse för att bli tranvärd får ett erbjudande om att komma på informationsträff på naturum. Där får du veta mer om tranor, Pulken och andra besöksplatser i Vattenriket samt får tips på smått och gott att tänka på för att ge besökarna en bra upplevelse.

När?

Tranvärdar kommer att finnas vid Pulken perioden 26 mars till 7 april under tre olika arbetspass: kl 11-14, kl 14-17 och kl 17-skymning.
Du väljer själv vilket eller vilka pass du har möjlighet att vara där. Du behöver kunna ta dig till och från Pulken på egen hand.

Hur?

Tycker du att det låter kul? Anmäl ditt intresse senast den 18 februari genom att skicka ett mail med titeln ”Tranvärd” med ditt namn, telefonnummer och vilken av de tre föreningarna du vill stötta till naturvägledare Sussie Söderlundh via sussie.soderlundh@kristianstad.se .

Projektbeskrivning

I projekt Tranvärdar samarbetar vi med tre lokala föreningar, Nordöstra Skånes Fågelklubb, Vattenrikets vänner och Naturskyddsföreningen i Kristianstad. Tillsammans erbjuder vi ideella krafter att hjälpa till vid Pulken.

Tranvärdarnas uppdrag är att finnas på plats, hjälpa besökarna att få uppleva tranor i tubkikare, svara på frågor och samtidigt visa vägen till andra platser i Vattenriket. Tranvärdarna bär jackor som gör dem lätta att känna igen.

Du som anmäler intresse för att bli tranvärd får komma på informationsträff på naturum. Där får du veta mer om tranor, Pulken och andra besöksplatser i Vattenriket samt får tips på smått och gott att tänka på för att ge besökarna en bra upplevelse. Du utbildas i ”kunskap och värdskap” av Vattenriket och Fågelklubbens expertis. Ett schema görs för att täcka in ett antal dagar under den viktigaste tranperioden, ca 3 veckor.

Under säsongen lockar Pulken över 10 000 besökare. Många av dessa kommer under de dagar som Tranvärdar finns på plats för att visa och berätta om tranorna.

Bli tranvärd!

Inför varje transäsong söker vi dig som tillsammans med oss vill ta emot besökare vid Pulken.  Kontakta Sussie Söderlund för mer info.

Bli tranvärd våren 2024! (pdf)

Snabba fakta

Projektnamn: Tranvärd i Vattenriket
Medverkande: Biosfärkontoret, Nordöstra Skånes fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Vattenrikets vänner
Genomförs 2017 och framåt
Kontakt: Sussie Söderlundh, sussie.soderlundh@kristianstad.se

Dokument

Back To Top
Translate »