Projektbeskrivning

I månadsskiftet mars-april rastar tusentals tranor i Vattenriket. Vid Utemuseum Pulken syns de bra från tornet när de dansar, vilar och äter. Tiotusentals besökare kommer till Pulken varje vår för att njuta  av tranorna. Under många år har den lokala fågelklubben hjälpt besökarna med kikare och kunskap. Sedan år 2017 finns ett 40-tal volontärer på plats vid Pulken under den gemensamma beteckningen Tranvärdar.

I projekt Tranvärdar samarbetar vi med tre lokala föreningar, Nordöstra Skånes Fågelklubb, Vattenrikets vänner och Naturskyddsföreningen i Kristianstad. Tillsammans erbjuder vi ideella krafter att hjälpa till vid Pulken.

Tranvärdarnas uppdrag är att finnas på plats, hjälpa besökarna att få uppleva tranor i tubkikare, svara på frågor och samtidigt visa vägen till andra platser i Vattenriket. Tranvärdarna bär jackor som gör dem lätta att känna igen.

Du som anmäler intresse för att bli tranvärd får komma på informationsträff på naturum. Där får du veta mer om tranor, Pulken och andra besöksplatser i Vattenriket samt får tips på smått och gott att tänka på för att ge besökarna en bra upplevelse. Du utbildas i ”kunskap och värdskap” av Vattenriket och Fågelklubbens expertis. Ett schema görs för att täcka in ett antal dagar under den viktigaste tranperioden, ca 3 veckor.

Under säsongen lockar Pulken över 10 000 besökare. Många av dessa kommer under de dagar som Tranvärdar finns på plats för att visa och berätta om tranorna.

Bli tranvärd!

Inför varje transäsong söker vi dig som tillsammans med oss vill ta emot besökare vid Pulken.  Kontakta Sussie Söderlund för mer info.

Bli tranvärd våren 2023! (pdf)

Snabba fakta

Projektnamn: Tranvärd i Vattenriket
Medverkande: Biosfärkontoret, Nordöstra Skånes fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Vattenrikets vänner
Genomförs 2017 och framåt
Kontakt: Sussie Söderlundh, sussie.soderlundh@kristianstad.se

Dokument

Blogginlägg

Back To Top
Translate »