skip to Main Content

Projektbeskrivning

I månadsskiftet mars-april rastar tusentals tranor i Vattenriket. Vid Utemuseum Pulken syns de bra från tornet när de dansar, vilar och äter. Tiotusentals besökare kommer till Pulken varje vår för att njuta  av tranorna. Under många år har den lokala fågelklubben hjälpt besökarna med kikare och kunskap. Sedan år 2017 finns ett 40-tal volontärer på plats vid Pulken under den gemensamma beteckningen Tranvärdar.

I projekt Tranvärdar samarbetar vi med tre lokala föreningar,  Nordöstra Skånes Fågelklubb, Vattenrikets vänner och Naturskyddsföreningen i Kristianstad. Tillsammans erbjuder vi ideella krafter att hjälpa till vid Pulken. Föreningen som Tranvärden representerar får 100 kr för varje arbetstimme av Biosfärkontoret.

Tranvärdarnas uppdrag är att finnas på plats, hjälpa besökarna att få uppleva tranor i  tubkikare, svara på frågor och samtidigt visa vägen till andra platser i Vattenriket. Kunskap och värdskap helt enkelt. Tranvärdarna bär jackor som gör dem lätta att känna igen. De utbildas i ”kunskap och värdskap” av Vattenriket och Fågelklubbens expertis. Ett schema görs för att täcka in ett antal dagar under den viktigaste tranperioden, ca 3 veckor.

Under säsongen 2017 lockade Pulken drygt 13 000 besökare. Minst 8 000 av dessa kom under en dag när Tranvärdar fanns på plats för att visa och berätta om tranorna.

Bli tranvärd!

Inför varje transäsong söker vi dig som tillsammans med oss vill ta emot besökare vid Pulken.  Kontakta Sussie Söderlund för mer info.

Anmäl dig att bli tranvärd senast 23 februari 2020!

Snabba fakta

Projektnamn: Tranvärd i Vattenriket
Medverkande: Biosfärkontoret, Nordöstra Skånes fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Vattenrikets vänner
Finansiärer: Biosfärkontoret via sålda fågelpins på naturum
Genomförs 2017 och framåt
Kontakt: Sussie Söderlundh, sussie.soderlundh@kristianstad.se

Dokument

Blogginlägg

Back To Top
Translate »