Upptäck Östersjön och bli havsmedveten!

Barn tittar på tångräka i vid stranden.

Tigerrandiga räkor, marsipangröna gråsuggor och romantisk blåstång. I Östersjön finns så mycket fantastiskt att förundras över och lära känna.

Östersjön är ett speciellt hav. På många sätt. Här finns flera utmaningar för allt levande, oavsett om man är en tångplanta, spigg eller människa. Genom förundran, kunskap, medvetenhet och attitydförändringar skapar vi engagemang och handlingskompetens för ett livskraftigt Östersjön. Uteklassrum Östersjön och Östersjökompassen är pedagogiska verktyg som ger inspiration och stöd för lärare och elever i det här arbetet.

Så hoppa i vadarbyxorna och plumsa ner bland räkor, tång och småfisk!

Uteklassrum Östersjön

Två flickor i gula flytvästar och vadarbyxor håvar efter småkryp i tången i havet.

Uteklassrum Östersjön vill väcka nyfikenhet och inspirera till att utforska det strandnära livet i Östersjön. Genom praktiska undersökningar där alla sinnen är med får vi förstahandsupplevelser och utvecklar kunskaper om organismer och ekologi. Platskänslan, upplevelserna och den biologiska läskunnigheten blir en plattform för vidare lärande om komplexa sammanhang.

Uppgifterna i lärarhandledningen anpassade för att användas i så gott som hela Östersjön. Från Skånes sandiga kuster till Stockholms skärgård och Höga kustens klippor.

 

Östersjökompassen

Östersjökompassen är en platt snurra med fyra vingar som går att fälla ut

Östersjökompassen är ett pedagogiskt verktyg där deltagarna upptäcker, undersöker och poängsätter olika ekosystemtjänster på plats vid havet. Kompassen används tillsammans med en bank av konkreta uppgifter, anpassade till hela Östersjön.
Verktyget är främst anpassat för att användas i grundskolans högstadium, i gymnasieskolan och vid lärarutbildningar. Östersjökompassen kan också inspirera till diskussioner kring ekosystemtjänster i samband med stads- eller landskapsplanering.

Uppgifter och lärarhandledning laddas ned kostnadsfritt i pdf-format. Själva Östersjökompassen, inklusive introduktionshäfte, skickar vi mot portokostnad på 30 kr så länge lagret räcker. Max 5 kompasser/klass eller grupp.

Maila sam.peterson@kristianstad.se och ange:
– Antal kompasser ni önskar beställa.
– Fakturauppgifter. Swisha gärna till 123 197 20 66
– Leveransadress

Materialet går givetvis att använda även utan kompass. Ett enkelt protokoll finns att ladda ner.

Återskapa Östersjöns livskraft

Uteklassrum Östersjön och Östersjökompassen har tagits fram av naturum Vattenriket som en del i projektet ”Återskapa Östersjöns Livskraft”. Projektet drivs av Världsnaturfonden WWF med finansiering från Svenska Postkodlotteriet tillsammans med Biosfärområde Kristianstads Vattenriket samt länsstyrelserna i Västernorrland och Stockholm 2020-2023. Projektet omfattar ett brett spektrum av naturvårdsinsatser och kunskapsspridning i tre geografiska områden; Världsarvet Höga Kusten, Stockholms skärgård och Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

Logga WWF-projekt Återskapa Östersjöns livskraft
Back To Top
Translate »