skip to Main Content

Sedan 2015 har uttrar visat sig regelbundet vid naturum under vintern, från oktober fram till mars-april. I höst (2018) är det än så länge inte så många uttrar som setts till dagtid. En åtelkamera i närheten avslöjar dock att det finns en eller flera uttrar som rör sig kring naturum på natten. Hjälp oss hålla koll på uttrarna och rapportera dina observationer här på hemsidan!

Utterobsar

2018-11-15 Naturum
Vår åtelkamera avslöjar återkommande, nattliga besök – ofta. Om det är samma utter eller olika vet vi inte. Vi hoppas så klart att snart få se en hona med ungar här.
Sussie Söderlundh, naturum 

2018-10-25 Naturum
En utter sågs dagtid i redet framför naturum.

Rapportera utterobs

Har du sett utter i Vattenriket? Rapportera gärna i formuläret nedan. Observationen publiceras här på hemsidan så fort vi kan, oftast inom en arbetsdag.

Utter eller mink?

En utter är mycket större än en mink. Uttern har ett brett huvud och en kraftig svans som är bredast vid svansroten. En vuxen utter är runt en meter lång inklusive svansen och väger mellan 5 och 10 kilo. Stor som en tax ungefär. Honorna är mindre än hanarna. Minken däremot är bara runt 50 cm och väger 0,5 till 1,5 kilo. Minkens ansikte är näpet och svansen är smalare än utterns. Både utter och mink har tjock, brunaktig päls men uttern är oftast ljusare grå på halsen och magen. Minken är däremot helt brun, förutom en liten ljusare fläck under hakan ibland.

Translate »
Back To Top