skip to Main Content
Håslövs ängar. Foto Patrik Olofsson

Följ med naturum ut i Vattenriket! Tillsammans med naturvägledarna kan man ge sig ut på vandring, i naturums närområde eller vid någon av Vattenrikets härliga besöksplatser. I oroliga tider som nu ger naturen kraft. Boka in ett Skogsbad eller ett Qiogongpass med en grupp och njut av naturens lugn.

Samtliga priser är inklusive moms. Moms på guidning är 6%. Skolor från Kristianstads kommun betalar ingen avgift för pedagogisk verksamhet (läs mer). Skolor från andra kommuner jämställs med andra grupper och betalar enligt prislista.

1. Spångsafari

Tillsammans med naturvägledaren tar ni er rakt ut bland vass och viden utanför naturum på den nya spången alldeles utanför naturum. Vi vandrar genom sävsparvens och kungsfiskarens rike och stannar till vid det nya Utemuseum Årummet. Det är en kort promenad på en halv kilometer, förgylld av naturvägledarens guidning om det artrika och spännande Vattenriket. Spång och utemuseum är byggt med hög tillgänglighet för alla.

Plats: Start och avslutning vid naturum Vattenriket
Dagar: Tisdag till fredag
Antal personer: Max 20 personer
Språk: Guidningen erbjuds på svenska och engelska
Tidsåtgång: 45 minuter.
Kostnad vardagar dagtid: 1590 kr.
Boka: Maila till naturum@kristianstad.se.

Spången ut till Utemuesum Årummet. Foto. Ebba Trolle.
2. Vattenriket på 700 meter

Få platser har så rik och varierad natur som Kristianstads Vattenrike. Området är också ett Biosfärområde utsett av Unesco. En kort vandring över naturumbron till Utemuseum Kanalhuset är ett bra sätt att lära känna Vattenriket.
Tillsammans med naturvägledaren går vi över naturumbron, längs Helge å och till Utemuseum Kanalhuset som är en av Vattenrikets besöksplatser. Längs guideturen berättar vi om Vattenrikets härliga natur, om uttrarna i Helge å och om Biosfärområdet. Vi avslutar guideturen genom att berätta om Kristianstads vattenrika historia vid utställningen vid Kanalhuset. Guiden avviker och om gruppen vill kan ni fortsätta längs den 6 km långa Linnérundan på egen hand.

Plats: Start vid naturum Vattenriket, avslutning vid Utemuseum Kanalhuset
Dagar: Tisdag till fredag
Antal personer: Max 20 personer
Språk: Guidningen erbjuds på svenska och engelska
Tidsåtgång: 60 minuter. Avslutning vid Utemuseum Kanalhuset.

Kostnad vardagar dagtid: 1590 kr första timmen, därefter 1060 kr per påbörjad timme (om ni vill ha guide längs Linnerundan).
Boka: Maila till naturum@kristianstad.se.

Utterspaning vid naturum. Foto: Åsa Pearce
3. Lugn av naturen

Vi människor mår bra i både kropp och knopp av att vara ute i naturen. Vi tar en titt på vad senaste forskningen säger och provar avkopplande sinnesövningar tillsammans. Kanske vill ni prova på Qigong? Eller genomföra det vi kallar Skogsbad?
I naturums närmiljö, eller på en annan av våra besöksplats som ni väljer, träffar ni naturvägledaren. Vi varvar teori med praktiska övningar. Längden på den upplevelsen anpassas efter önskemål. Kanske har ni tid för ett två timmars Skogsbad i någon av Vattenrikets fina skogar Ekenabben, Forsakar, Balsberget eller Äspet? Då upptäcker vi skogens lugnande verkan. Vi promenerar i lugnt tempo och varvar tystnad och fokuserande sinnesövningar med prat om varför vi mår bra av att vara i naturen.

Plats: I naturums närmiljö eller på besöksplats i Vattenriket
Dagar: Tisdag till fredag, dagtid
Antal personer: Max 20 personer
Språk: Vi erbjuder dessa aktiviteter på svenska
Tidsåtgång: Minst 60 minuter, kan förlängas beroende på val av innehåll och plats.
Kostnad vardagar dagtid: 1590 kr första timmen, därefter 1060 kr per påbörjad timme.
Boka och detaljplanera: Genom mail till naturum@kristianstad.se.

Lugn av naturen
4. Vandra i Vattenriket

I Vattenriket är naturen alltid nära, stigar och spänger gör det lätt att ta del av naturvärdena och landskapet. V i har satt samman några vandringsförslag för grupper som vill uppleva Vattenriket till fots. Naturvägledaren introducerar er till området och leder er runt. Ta på bra skor, kläder efter väder och fika. Vi lånar ut kikare till den som vill. Samling på respektive besöksplats utom när det gäller Linnerundan som utgår ifrån naturum Vattenriket.

Dagar: Tisdag till fredag
Antal personer: Max 20 personer
Språk: Vi erbjuder dessa aktiviteter på svenska och engelska
Tidsåtgång: Se respektive vandringsförslag
Kostnad: Vardagar dagtid 1590 kr första timmen, därefter 1060 kr per påbörjad timme.
Boka: Genom mail till naturum@kristianstad.se.

Linnérundan: 6 km, lätt terräng, 2,5 timmar inklusive fikapaus
Detta är en härlig vandring ut från staden till de öppna våtmarkerna. Vi upplever strandängarnas natur- och kulturlandskap och tittar också in i den medeltida borgruinen vid Lillö.
Läs mer om Linnerundan

Ekenabben: 1.5 km 1 timmar
Vi träffas vid Ekenabben och går en fin vandring genom frodig sumpskog och magnifika gamla ekar vid Hammarsjöns strand. Vandringen bjuder på en fin blandning av natur och kultur.
Det går lätt att ta sig fram med rullstol och barnvagn.
Läs mer om Ekenabben

Hercules 3 km 2 timmar
Vi träffas vid parkeringen till besöksplats Hercules och får njuta av en varierad vandring över öppna slåtterängar, längs vidsträckta vassar och videsnår och förbi stora dammar. Utmed färden får vi höra om det gamla bondelandskapet, tegelbruket som gett platsen sitt namn och om områdets fantastiska naturvärden. Herculesvandringen är inte tillgänglighetsanpassad.
Läs mer om Hercules

Degeberga backar- Forsakar, 6 km 2,5 timmar
Här upplever vi två helt skilda naturtyper på samma vandring. Vi vandrar över de magiska böjande kullarna Degeberga backar och fortsätter genom bokskogen på ravinkanten med Forsakarsbäckens vindlande vatten nedanför. Naturreservatet Forsakar har med sin djupa, trollska ravin och Skånes två högsta vattenfall i alla tider varit en inspirationskälla till sagor och sägner. Vandringen är lite mer krävande än de andra och inte tillgänglighetsanpassad.
Läs mer om Degeberga backar

Vandra i Degeberga backar.
Back To Top
Translate »