skip to Main Content

Tranorna rastar vid Pulken

I månadsskiftet mars-april rastar tusentals tranor i Vattenriket på sin vid till häckningsplatser längre norrut. Vid Utemuseum Pulken är det lätt att se dem dansa in våren.

Håll i, håll ut, håll en tranas avstånd!

Årets tranvår blir inte riktigt som vanligt. Vi har fortfarande en pandemi att förhålla oss till. För att minska risken för smitta blir det varken korvgrillning eller tranvärdar och fågeltornet är stängt.

Men parkeringen är öppen med parkeringsvärdar och naturvägledare från naturum är på plats på dagtid. Dessutom blir det möjligt att se tranorna från ett större område än vanligt. Förutom runt fågeltornet och på graftvallen blir det också skådning på en del av parkeringen.

Det går utmärkt att titta på tranorna hemifrån via trankamera. Trankameran sänder när matningen är igång. Håll också utkik efter livesändningar från Pulken på naturum Vattenrikets facebooksida.

För huvudpersonerna, tranorna, blir allt som vanligt i år. Vid Pulken kan de vila efter flygturen över Östersjön. Här finns både övernattning i våtmarken och matning när böndernas sådd kommit igång.

En siluett av trana med utsträckta vingar och texten Visa hänsyn i coronatid - håll en tranas avstånd till varandra

Hur många är tranorna vid Pulken?

Vi vet inte hur många tranor som rastar totalt i Vattenriket under våren, men vi vet hur många som finns vid Pulken dag för dag. Nordöstra Skånes Fågelklubb räknar tranorna vid Pulken under högsäsong. Aktuella observationer finns att läsa här på Vattenrikets hemsida i tranobsboken.

Hur många är tranorna nu? Läs och rapportera tranobservationer

Se tranorna vid Utemuseum Pulken

Pulken är ett naturreservat vid Helge å, strax väster om Yngsjö i östra Skåne. Här samlas tranorna på kvällen för övernattning i mars-april. Periodvis matas tranorna på ett fält vid Pulken. Då kan du se tranor här både på dagen och kvällen. Pulken är en av Vattenrikets besöksplatser och här finns ett stort fågeltorn som också är ett utemuseum. Fågeltornet är tillgänglighetsanpassat och har en toalett. Transäsongen 2021 är fågeltornet stängt för att minska risken för trängsel och smittspridning. Toaletten är öppen.

När finns tranorna vid Pulken?

Vår
Den stora mängden tranor kommer på våren i månadsskiftet mars-april. Det varierar lite beroende på väder och vind. Några enstaka tranor som ska häcka i området kommer redan i februari. På trandagen den 25 mars brukar tranorna vara här. Om tranornas ankomst sammanfaller med vårsådden, matas tranorna på ett fält vid Utemuseum Pulken. Då håller de sig borta från nysådda åkrar och är lätta att se för alla som vill njuta av skådespelet.

Höst
I början på hösten flyger tranorna söderut. Antalet som slår sig ner för att rasta i Vattenriket är färre än på våren. Rastningen på hösten ställer inte till med lika mycket skada i jordbruket. Därför matas tranorna inte på hösten. Antalet höstrastande tranor har dock ökat i vårt område under senare år. De äter främst spillsäd i tröskade fält, men i år finns de första rapporterna om skador på nysådda spannmålsfält och oskördade potatisfält. Vi följer utvecklingen under kommande år.

Följ tranornas väg genom Europa
(Statistik från Hornborgasjön)
Back To Top
Translate »