skip to Main Content

Just nu

Transäsongen lider mot sitt slut. Den sista tranräkningen gjordes 2019-04-16 och då fanns 900 tranor vid Pulken . Tranmatningen avslutas de närmaste dagarna.

Trankamera vid Pulken
Bild från trankameran vid Pulken 2016.

Se tranorna online på webbkameror.se.

Se tranorna vid Utemuseum Pulken

Pulken är ett naturreservat vid Helge å, strax väster om Yngsjö i östra Skåne. Här samlas tranorna på kvällen för övernattning i mars-april. Periodvis matas tranorna på ett fält vid Pulken. Då kan du se tranor här både på dagen och kvällen. Pulken är en av Vattenrikets besöksplatser och här finns ett stort fågeltorn som också är ett utemuseum. Fågeltornet är tillgänglighetsanpassat och har en toalett.

Tranvärdar vid Pulken

När det är många tranor vid Pulken finns tranvärdar på plats för att visa i kikare och svara på frågor. Väder och vind avgör hur transäsongen blir, men preliminära dagar med tranvärdar är 24 mars-7 april.  Söndagen den 24 mars kl 15-17 firar vi trandagen med att bjuda på fika.  Ett besök vid Pulken är roligt för hela familjen!

Korvgrillning och fika: Yngsjö IF grillar korv och säljer fika. Läs på Yngsjö IFs hemsida vilka tider de finns på plats.

Mat och fika i närheten

Här kan du läsa om och se en karta över mat- och fikaställen i närheten av Pulken.

Mat och fika (pdf)

Hur många är tranorna vid Pulken?

Vi vet inte hur många tranor som rastar totalt i Vattenriket under våren, men vi vet hur många som finns vid Pulken dag för dag. Nordöstra Skånes Fågelklubb räknar tranorna vid Pulken under högsäsong. Aktuella observationer finns att läsa här på Vattenrikets hemsida i tranobsboken.

Hur många är tranorna nu? Läs och rapportera tranobservationer

När finns tranorna vid Pulken?

Den stora mängden tranor kommer i månadsskiftet mars-april. Det varierar lite beroende på väder och vind. Trandagen infaller den 25 mars varje år och då brukar tranorna vara komna. Några ensktaka tranor som ska häcka i området kommer redan i februari.

Translate »
Back To Top