skip to Main Content

Just nu
2020-04-16. Nordöstra Skånes fågelklubb räknade in 380 tranor vid Pulken. Tranvåren går mot sitt slut och den skadeförebyggande matningen avslutas är avslutad liksom trankameran.

Hur många är tranorna vid Pulken?

Vi vet inte hur många tranor som rastar totalt i Vattenriket under våren, men vi vet hur många som finns vid Pulken dag för dag. Nordöstra Skånes Fågelklubb räknar tranorna vid Pulken under högsäsong. Aktuella observationer finns att läsa här på Vattenrikets hemsida i tranobsboken.

Hur många är tranorna nu? Läs och rapportera tranobservationer

Anpassningar på grund av coronaviruset

För att minska risken för spridning av det nya coronaviruset ställer vi in alla publika evenemang vid Pulken i år. Därför blir det inga tranvärdar och trankalaset och tranbussen 28 mars är inställda, liksom korvgrillningen. Den 27 mars kom nya direktiv från regeringen för att begränsa spridningen av coronaviruset. Därför stänger vi fågeltornet vid utemuseum Pulken. Det finns dock utrymme att njuta av tranorna från marken och ängen norr om tornet. Tänk på att hålla avstånd till varandra! Eller njut av tranorna hemma via webbkameror.se!

Inga tranärdar vid Pulken 2020
Se tranorna vid Utemuseum Pulken

Pulken är ett naturreservat vid Helge å, strax väster om Yngsjö i östra Skåne. Här samlas tranorna på kvällen för övernattning i mars-april. Periodvis matas tranorna på ett fält vid Pulken. Då kan du se tranor här både på dagen och kvällen. Pulken är en av Vattenrikets besöksplatser och här finns ett stort fågeltorn som också är ett utemuseum. Fågeltornet är tillgänglighetsanpassat och har en toalett.

När finns tranorna vid Pulken?

Vår
Den stora mängden tranor kommer på våren i månadsskiftet mars-april. Det varierar lite beroende på väder och vind. Några enstaka tranor som ska häcka i området kommer redan i februari. På trandagen den 25 mars brukar tranorna vara här. Om tranornas ankomst sammanfaller med vårsådden, matas tranorna på ett fält vid Utemuseum Pulken. Då håller de sig borta från nysådda åkrar och är lätta att se för alla som vill njuta av skådespelet.

Höst
I början på hösten flyger tranorna söderut. Antalet som slår sig ner för att rasta i Vattenriket är färre än på våren. Rastningen på hösten ställer inte till med lika mycket skada i jordbruket. Därför matas tranorna inte på hösten. Antalet höstrastande tranor har dock ökat i vårt område under senare år. De äter främst spillsäd i tröskade fält, men i år finns de första rapporterna om skador på nysådda spannmålsfält och oskördade potatisfält. Vi följer utvecklingen under kommande år.

Följ tranornas väg genom Europa
(Statistik från Hornborgasjön)
Back To Top
Translate »