Nya samarbeten ska få ut fler på Helge å

Träff vid Franckes udde i Projekt På vatten i Vattenriket Foto: Åsa Pearce

Att paddla i Vattenriket är en speciell upplevelse. Naturen, lugnet och känslan av att vara mitt inne i stan, men ändå mitt i vildmarken. Nu ska fler få uppleva detta.

De som paddlat på Helge å beskriver upplevelsen av att glida fram på Helge å i smått lyriska ordalag. I fjol kom mer än 600 personer ut på ån i kajaker som de hyrt av föreningen C4 Kajakklubb. Nya samarbeten ska göra det möjligt för ännu fler.

Jim Kamen, C4 Kajakklubb har stämt möte med Boel och Torbjörn Axelsson och Jörgen Pettersson från Näsby gård. Det var på en träff med Helgeåns vänner förra veckan, som de fick kontakt och kom på att de har samma intresse.
-Vi kan tipsa de som hyr kajak om att paddla till Näsby gård där det finns vatten och fika, säger Jim Kamen.

-Våra konferensgård ligger alldeles vid Araslövssjön. Vi kan tipsa våra gäster om att hyra kajaker av C4 Kajak och paddla som en del av konferensen, säger Jörgen Pettersson.
– Kanske kan de paddla ena hållet från stan och vandra det andra så blir det hållbart resande, fyller Boel Axelsson i.

Brygga och grillplats på önskelistan
Idéerna surrar i luften. För att utveckla sitt koncept tycker de att det vore fantastiskt med brygga och grillplats vid Franckes udde i Araslövssjön. Här kommer Pyret Ovesson, naturvårdssamordnare i Vattenriket, in. Hon har uppdraget att utveckla möjligheten att komma ut på ån och planerar ett par tre nya rastplatser. Kanske med brygga och grillplats.
– Helge å är livsnerven i området. Vi arbetar för att fler ska få möjlighet att uppleva Vattenriket från vattnet, säger hon.

Förutom rastplatserna jobbar hon med kommunens tekniska förvaltning för att utreda möjligheterna till bättre utmärkning av farleden genom Hammarsjön och för att utveckla Kavröbro som en startpunkt för paddling, båtliv och fiske.

Det är flera intressen som vill utveckla friluftslivet och besöksnäringen kopplat till Helge å och Hammarsjön. Förra veckan höll nybildade föreningen Helgeåns vänner möte på Rökeriet i Åhus. Tillsammans med kommunens besöksnärings- och evenemangssamordnare berättade Pyret om satsningar på friluftsliv längs ån. Allt för att fler ska få möjlighet att komma ut och njuta av den spännande Amazonaslika miljön längs vattnet.

Text och foto: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »