Tranorna har kommit till Pulken – nu är det vår!

Tranor vid Pulken. Foto: Patrik Olofsson

Luften ljuder av trumpetande tranor. Med utfällda ben singlar de ner på Pulken. I dag drar matningen igång. På söndag 24 mars kl 15-17 firar vi trandagen med tranfika i utemuseet. Välkomna!

Tranornas ankomst är ett efterlängtat vårtecken. Vattenrikets besöksplats Pulken är ett fint ställe att njuta av dem. På senare år har allt fler tranor hittat hit. Rekordet är 8 900 tranor den 26 mars 2017 och omkring 15 000 personer besöker Utemuseum Pulken varje vår för att uppleva skådespelet!

När tranorna flyttar från södra Europa för att häcka i norra Skandinavien är det lagom att rasta i Vattenriket. Tranorna letar rastplats efter tillgång på mat och grunda våtmarker, som skydd från räven.

Matar för att undvika skador
I Vattenriket matar Länsstyrelsen och Kristianstads Lagerhusförening tranorna vid Pulken. För att undvika att tranorna gör skada på böndernas nysådda åkrar. Arbetet med tranorna är ett exempel på hur vi samarbetar i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike med lösningar som är bra för både natur och människa.

Tranorna lockar besökare från när och fjärran. I fågeltornet intill matningsfältet kan vi njuta av tranornas dans och trumpetande. På söndag 24 mars kl 15.00 – 17.00 firar vi trandagen med tranfika och skådning vid Pulken.

Under perioden 24 mars – 7 april finns ideella tranvärdar och naturvägledare på plats. Det är ett samarbete med Vattenrikets vänner, Naturskyddsföreningen och Nordöstra Skånes fågelklubb. Den lokala idrottsföreningen Yngsjö If grillar korv vid tornet.

Läs mer om tranorna vid Pulken här.

Text: Åsa Pearce
Foto: Patrik Olofsson

Back To Top
Translate »