Dags för brax - från skräpfisk till hållbar resurs
Kristianstads Vattenrike är en testbädd för hållbar innovation genom samverkan med Högskolan Kristianstad, Krinova Science Park och andra aktörer.
Ett tydligt exempel är projektet Dax för Brax, där vi utforskade hur reduktionsfiske kan förbättra vattenkvaliteten och samtidigt skapa nya möjligheter inom livsmedelsproduktion.
Idag ses braxen som en skräpfisk och används främst till biogas. Historiskt var den en uppskattad matfisk och globalt är den fortfarande en del av många kök. Reduktionsfiske förbättrar vattenkvaliteten i Råbelövssjön genom at minska mängden vitfisk, men vad händer med fisken efteråt?
I Dax för Brax undersökte vi om braxen kunde återta sin plats i köket. Tillsammans med Krinova Science Park, Gastronomiprogrammet på Högskolan Kristianstad, kockar och livsmedelsaktörer testade vi smaker, utvecklade tillagningsmetoder och undersökte marknadsmöjligheter.
Projektet öppnade nya dörrar för entreprenörer inom livsmedelsbranschen och skapade en större förståelse för hur vi kan använda lokala resurser på ett smartare sätt.
Dags för Brax är ett exempel på hur vi kan tänka nytt kring naturens möjligheter. Genom att koppla samman ekologi, innovation och mat visade Biosfärkontoret på möjligheten att förvandla en ekologisk utmaning till en hållbar resurs.