Årets Biosfärkonferens var den femtonde i ordningen. Genom åren har inte mindre än 150 föredrag…
God jul och gott nytt år!
Havet är en angelägenhet för alla, inte minst för oss som lever och verkar längs Östersjöns kust. Under 2022 har havet genomsyrat Vattenrikets verksamhet – från praktiska åtgärder till aktiviteter i naturums program.
På höstlovet flyttade havets varelser in på naturum och havet stod i fokus på den årliga forskningskonferensen Biosfär. Vattenrikets våtmarker är ett led i att minska näringsläckage till havet. Nu följs våtmarkerna upp. Naturreservat Södra Äspet invigdes och kommunens fondmark utökades.
Här presenterar vi ett axplock av det vi arbetat med under årets fjärde kvartal. Ett kvartal där biosfärkoordinator Carina Wettemark fick presentera Vattenrikets arbete med naturbaserade lösningar för Nordiska rådet i Helsingfors och naturum blev utsett till ett av världens bästa våtmarkscenter.
Nu önskar vi alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!
Internationell utmärkelse för naturum Vattenriket Naturum Vattenriket har fått utmärkelsen ”Star Wetland Center Award”. Det visar att det är ett av världens bästa besökscenter för våtmarker. Utmärkelsen är ett nytt pris för att visa på bästa praxis inom ekoturism, kommunikation och utbildning kring våtmarker och vatten. Läs mer här.
Uppföljning av Vattenrikets våtmarker Våtmarker renar vattnet, jämnar ut flödet och är livsrum för många växter och djur. De senaste tio åren har Biosfärkontoret medverkat till drygt 150 hektar nya våtmarker i närheten av vattendrag som mynnar i Helge å. Nu följer vi upp hur de fungerar. Läs mer här.
Havets varelser på naturum Gigantiska tångmärlor, sandräkor och spiggar. Under höstlovet förvandlades naturums hörsal till en spännande undervattensvärld. Fylld med fantastiska djur skapade av elever i Nosabyskolans bild- och formklasser. Läs mer här.
Biosfär 2022 – sött och salt i Vattenriket Havet var i fokus på forskningskonferensen Biosfär 2022. På menyn stod nya rön kopplade till Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Resultatet från vårens bioblitz vid Snickarhaken presenterades. Det visar att växt- och djursamhällena är förhållandevis välmående. Läs mer här.
Åtta nya områden för naturvård och rekreation Kommunens naturvårdsfond växte med åtta nya områden. Det är resultatet av den senaste revideringen. Områdena ska skötas för att bevara och utveckla natur- och rekreationsvärden. Delar av Vramsåns flöde och stränder i Tollarp ingår. Här har Biosfärkontoret planterat den sällsynta vattenväxten jättemöja. Läs mer här.
Södra Äspet mår bra när sanden rörs om För ganska precis ett år sedan fattade kommunfullmäktige beslutet att göra Södra Äspet till naturreservat. I augusti invigdes Kristianstads kommunals sjätte naturreservat. Läs mer här.