Ett tjugotal Äventyrarscouter från Vä har samlats på Ekenabben. De ska vara med om sitt…
Upplev havets varelser på naturum på höstlovet
Gigantiska tångmärlor, sandräkor och spiggar. Under höstlovet förvandlas naturums hörsal till en spännande undervattensvärld. Fylld med fantastiska djur skapade av elever i Nosabyskolans bild- och formklasser.
Utställningen är resultatet av ett samarbete mellan Nosabyskolans bild- och formklasser och naturum Vattenrikets pedagoger Sam Peterson och Erik Kohlström. Tillsammans har de undersökt livet under ytan vid Snickarhaken med håvar, vannor och vadarstövlar.
-Tanken är att eleverna ska få en upplevelse av havet, stranden och Östersjön. På plats får de en djupare förståelse för vilka organismer som lever där och hur de hänger ihop, säger Sam Peterson.
Sofia Svensson i 9BF tycker det är stor skillnad på att läsa sig till saker och att se havets mångfald med egna ögon. Att komma ut och håva har hjälpt henne förstå olika fiskars utseende och beteende.
-Plattfiskar har olika färg på mage och rygg för att kamouflera sig.
På Snickarhaken skissade eleverna havets växter och djur som räkor, spiggar och musslor.
-Det blev lite av en upptäcktsresa för eleverna. När man ska jobba med konstnärliga saker måste man verkligen tänka efter och förstå var fenan sitter på tångsnällan. För de som har intresse och förmåga att skapa är det är en ingång till naturvetenskap, säger Erik Kohlström.
Kunskap en viktig nyckel i skapandet.
-Det blir så mycket lättare att jobba konstnärligt för den som har kunskap om ämnet. Och det blir mycket roligare att jobba också. Kunskap föder idéer, säger Erik.
Under hösten har eleverna jobbat vidare på skolan. Med hönsnät, papier maché, akrylfärg och lera har de skapar havets djur och växter. Nu tar en utställning form i naturums hörsal. Tisdag – söndag på höstlovet är alla välkomna att dyka ner bland havets varelser.
-Vi hoppas att besökarna ska få en häftig upplevelse, en känsla av att dyka ner i havet, beundra det eleverna skapat och få lite kunskap med sig också, att de ska känna att oj, ser det ut så här under ytan i Åhus, säger Sam Peterson.