Sommarhälsning från Vattenriket!

Blommande cykelväg i Rinkaby

Blåeld, pukvete och sandvita. Nu blommar det vackert längs cykelvägen mot Åhus. Till glädje för vilda bin och cyklister. Tekniska förvaltningen och Biosfärenheten hjälps åt att skapa artrika vägkanter längs cykelvägar.

Magra, blomrika sträckor klipps först på sensommaren. Då hinner blommorna släppa sina frön. Blommorna ger vilda pollinatörer mat, så de kan pollinerar våra grödor. Och vi får njuta av vacker blomning från cykelsadeln.

Här kommer en uppdatering om det vi arbetet med det senaste kvartalet. Vi önskar en riktigt skön sommar med många härliga upplevelser i Vattenriket!

Dags för braxen göra comeback
Många vill äta hållbart och intresset är stort för mathantverk. Deltagarna på det avslutande mötet i projektet ”Dax för brax” är överens: braxen är en outnyttjad matfisk med stor potential! Biosfärkontorets reduktionsfiske för ett klarare vatten i Råbelövssjön och Oppmannasjön var utgångspunkten för projektet som ska lyfta in braxen på matbordet. Läs mer.

Vättar och väsen i Vattenriket
Vägen till kunskap och engagemang kan se ut på många sätt. Med vättar och väsen berättar vi om Vattenrikets fantastiska natur. Under våren invigdes en sagostig på Norra Lingenäset. Vättestigen handlar om vätten som tappat bort sin favoritblomma. På samma tema blev det ljudguider och natur- och sägenvandringar på Balsberget, Forsakar och Äspet. Läs mer.

Konst inspirerad av Vattenriket
Med sin utställning ”Själar i havet – sånger från havets barnkammare” dyker konstnären Malena Olsson ner under ytan för att belysa havets utmaningar. Kunskap och inspiration kommer från Vattenrikets experter. Läs mer.

Naturreservat för växter, djur och människor
Naturreservat ska bevara arter och natur och samtidigt göra naturen tillgänglig för friluftslivet. Under coronapandemin är det många som har hittat ut i naturen. Naturvårdssamordnare Pyret Ovesson arbetar för att hitta lösningar så att natur och människa kan samsas. Läs mer.

Hållbar utveckling – ny profil på Söderportgymnasiet
Söderport satsar på miljöprofil inspirerat av Biosfärområde Kristianstads Vattenrike och naturum. Arbetet med hållbar utveckling är en viktig pusselbit för utbildningen och hela livet. Tillsammans med Vattenrikets naturpedagog Sam Peterson och limnolog Andreas Jezek studerar de Vramsåns ekosystem och provar på praktisk vattenvård. Läs mer.

Spadar, sandnejlikor och småkryp på Sånnarna
Vattenrikets LONA-projekt lär Sånnaskolans elever om pollinering och sandmarkernas unika arter. Samtidigt får de hjälpa till att ta fram sand och plantera pluggplantor. På så sätt blir de delaktiga i det unika sandlandskap som omger Åhus. Sånnarna betyder just sandmarkerna. Läs mer.

Internationellt TV-team filmade Vattenrikets WWF-projekt
TV-kanalen Aljazeera Media filmade Vattenrikets arbete för en livskraftig Östersjön. Biosfärkoordinator Carina Wettemark och limnolog Andreas Jezek visade våtmarker som skapats för att minska näringsläckaget ut i havet genom att bromsa upp vattnet. Läs mer.

Back To Top
Translate »