Ett nytt EU-projekt ska minska utsläpp av koldioxid samt bidra till klimatanpassning och ökad biologisk…
Unika slåttermaskin visas upp på Stora röjardagen
Ett par gullstånds lyser och det doftar vattenmynta. Längst ner mot Lillrännan är marken fuktig och sank. En unik maskin med lågt marktryck som slår och samlar upp vegetationen i samma överfart kör saka över Årumsängen. Att återinföra slåtter blev lösningen för att hålla marken öppen. På Stora röjardagen visas den lilla Softtracken och flera andra innovativa maskiner.
Målet är öppna slåtterängar. Utmaningen är bärigheten. För tre år sedan restaurerades ytan längs Helge å norr om naturum Vattenriket. De täta videbuskagen drogs upp med rötterna och buskarna transporterades bort för att sedan krossas till flis. Både grävaren och skotaren gick på stockmattor för att inte sjunka i den sanka marken.
-Vi vill återskapa och visa hur man använde området förr i tiden. Då var de översvämmade strandängarna en viktig resurs där man skördade vinterfoder åt nötkreatur och hästar, förklarar Pyret Ovesson, naturvårdssamordnare på Biosfärenheten. På 1950-talet användes delar av området för deponering av sopor och de kvarvarande slåtterängarna är små fragment som är viktiga att bevara.
På Årumsängen växer även gullstånds. Arten är rödlistad och har sitt huvudsakliga utbredningsområde i Kristianstads Vattenrike. Det är en kommunal ansvarsart som ger ett särskilt ansvar för att bevara arten och de miljöer där den växer. För att förhindra att videt återetablerar sig måste vegetationen slås av regelbundet. På sikt kommer svålen att bli stabilare och bärigheten öka, men i dagsläget kräver dessa speciella marker speciella maskiner.
Joakim de Capretz, på Stubbfräsarna Syd AB, har specialiserat sig på restaurering av slåtter och blöta marker. I Årummet har han kört med en Softtrack cut and collect. Maskinen är byggd i England och är den första i sitt slag i landet.
-Den är specialbyggd för att klara den här typen av miljöer. Den har lågt marktryck och på en överfart gör man hela jobbet, förklarar han.
Maskinen tar sig fram på de våta markerna, skär av växtligheten och blåser upp vegetationen i en balja. Glädjande nog hittade Joakim sent blommande gullstånds på flera ställen när han körde på de blötare delarna längs ån.
-Gullstånds är en växt som har svårt att etablera sig i konkurrens med vide och vass. Nu kan den få en chans.
Naturvård är ett av Joakims stora intressen, liksom maskiner. Olika marker kräver olika maskiner och det finns en hel del att välja på hemma på gården i Satserup, bland annat amfibiemaskin, bandlastare med mulcheraggregat och en mindre skotare med klippaggregat och vinsch. Med sig på röjardagen har han förutom sin Softtrack även en Brielmaier – en fjärrstyrd slåttermaskin som även kan användas för strängläggning.
Förutom Joakim kommer flera andra entreprenörer att visa upp de maskiner som används för skötseln av KRistianstads Vattenrike. Röjardagen arrangeras av Biosfärenheten och Länsstyrelsen i Skåne.
-Det är tredje gången jag är med och arrangerar en demonstration- och inspirationsdag för lantbrukare, länsstyrelse- och kommuntjänstemän och andra som är intresserade av naturvård och betesmarksskötsel, säger Pyret.
Bland anmälningarna finns även mer långväga deltagare från Västkuststiftelsen och Östergötland till exempel. Röjardagen hålls på onsdag den nionde oktober kl 10-15 på Näsby fält.
-Det är 125 frallor beställda, säger Pyret och håller tummarna för att prognosens regn faller redan under natten till onsdagen.