Konst inspirerad av Vattenrikets ålgräsängar

Med sin utställning ”Själar i havet – sånger från havets barnkammare” dyker konstnär Malena Olsson ner under ytan för att belysa havets utmaningar. Kunskap och inspiration kommer från Vattenrikets experter.

Malena olsson konstnär inspirerad av Vattenriket

Längs väggarna i Malena Olssons ateljé i Hammarshus står runda verk i måleri och emalj. På den största målningen simmar tusentals småfiskar i ett stim. Mot mitten och ljuset. Bilderna är fängslande. Som betraktare känner man sig som ett av de nykläckta fiskynglen.

Livet i Vattenrikets ålgräsängar är inspirationskällan till Malena Olssons nya utställning. I morgon torsdag 13 maj ska utställningen visas på Nya Djurgårdsvarvet i Stockholm, sen flyttar den runt till flera olika marina miljöer. Den 30 juli till 1 augusti visas de på Ryhls båtvarv i Åhus.

Ett litet kosmos under vattnet
Naturen har alltid funnits med i Malenas skapande och livet i havet fascinerar.
-Lustiga saker händer som man inte ser ovanför ytan. Det är som ett litet kosmos under vattnet.

Hon är född och uppvuxen i Karlshamn. I vuxen ålder flyttade hon från Rom tillbaka till Blekinge.
-När jag kom tillbaka såg jag förändringen i Östersjön. Algblomning, sjuka fiskar och en fiskenäring som havererat.

Vill väcka en tanke
Malena började arbete med havet som tema. Tidigare utställningar har handlat om spökgarn och nu tar hon sig an ålgräsängar. Dessa viktiga livsmiljöer för så många andra arter, havets barnkammare.
-Jag vill skapa en känsla och förmedla ett budskap – problemet med att havet och ålgräset är på väg att försvinna. Jag kan inte lösa problemen, men jag kan väcka en tanke.

Hon ser dock inte mörkt på framtiden utan tror på en lösning.
– Det är många som gör olika insatser samtidigt. Vattenrikets arbete med WWF-projektet Återskapa Östersjöns livskraft är ett exempel.

-Vi jobbar med vattenkvaliteten från källa till hav och med konkreta åtgärder som att anlägga våtmarker, men också med att plantera ålgräsängar utanför Åhus kust, säger Carina Wettemark, koordinator för Biosfärområde Kristianstads Vattenrik.

Konst – en väg till attitydförändring
Malena Olsson samarbetar ofta ämneskunniga och forskare. När det gäller utställningen om livet i ålgräset tog hon kontakt med experter på naturum och Biosfärkontoret.
-Jag är jättetacksam för all den hjälp jag har fått, säger hon.

Uppskattningen är ömsesidig.
-Det är roligt att samarbeta med en så etablerad konstnär. Vi arbetar med många olika vägar för att nå en attitydförändring som är bra för både natur och människa. Konst, poesi och litteratur hjälper till att nå en förståelse för och kunskap om naturen, säger Carina Wettemark.

Look for action, look for solution, look for life. Små budskap inspirerade av Greta Thunberg. Och fiskar som simmar mot ljuset.
-Fiskyngel dras mot ljuset och lite hopp finns det allt, säger Malena Olsson.

Back To Top
Translate »