Årets Biosfärkonferens var den femtonde i ordningen. Genom åren har inte mindre än 150 föredrag…
Hösthälsning från Vattenriket
|
|
Vattenrikets skogar ska bli våtare
Projektet ”Våtare mark” ska hålla kvar vatten i landskapet, jämna ut flöden och öka mångfalden arter och miljöer. Biosfärkontoret har fått drygt 5,3 miljoner kronor i LONA-medel till projektet.
Nya bihotell i Vattenriket
I sommar har fem bihotell monterats och inretts på blomsterrika platser i Vattenriket. Två i naturreservaten Horna sandar och Sånnarna och tre på olika gårdar i odlingslandskapet. Vildbin är viktiga pollinatörer som bidrar med ekosystemtjänster åt oss människor. Bihotellen hjälper till med nya boplatser.
Provfiske visar hur Hammarsjön mår
Det sprattlar i nätet. Braxen och björkna, gädda och ett par abborrar skimrar i solen. Marie Andersson skriver examensarbete om Hammarsjöns ekologi. Tillsammans med Vattenrikets limnolog, Andreas Jezek, provfiskar hon sjön. Resultatet ska ge svar på hur Hammarsjön mår.
Vattenrikets arbete lyftes i Almedalen
Hanöbukten mår dåligt och orsakerna är komplexa. Biosfärkoordinator Carina Wettemark talade i Almedalen på Havsmiljöinstitutets seminarium om nya angreppssätt för att lösa Hanöbuktens miljöproblem. Hon berättade om biosfärarbetet utifrån dialog och samverkan i adaptiv samförvaltning.
Nordiska ministerrådets experter lovordar Vattenriket
Vattenriket har haft besök av Nordiska ministerrådets expertgrupp Terrestra Ekosystemgruppen. Möten på naturum varvades med information om biosfärkontorets arbete med malen i Helge å, tranorna vid Pulken och de sandiga naturreservaten kring Åhus.
Forskare lyfter ekosystemtjänster i samhällsplanering
Kristianstad deltar i forskning om ekosystemtjänstbaserad samhällsplanering. Syftet är att identifiera processer och metoder i utvalda kommuner. Lunds universitet håller i projektet med medel från forskningsstiftelsen Mistra. Biosfärkontoret bidrar med en rapport om ekosystemtjänster på nya bostadsområdet Transval.