Sommarhälsning från Vattenriket!

Paddling på Helge å. Foto: Åsa Pearce

Åar, sjöar och hav. Strandängar, våtmarker och skogar. I Vattenriket finns fantastisk natur att njuta av. Det slår vi ett extra slag för i sommar. Häng med ut! 

Nya Utflyktsguiden ”Upplev Vattenriket” visar vägen till 22 besöksplatser och ger tips om fina platser att vandra, cykla, paddla, fiska och skåda fågel.
Häng med naturums naturvägledare ut i Vattenriket! Varje torsdag flyttar vi ut till en besöksplats. Den som vill ge sig ut på egen hand och upptäcka fågellivet kan låna en fågelryggsäck med kikare, fågelbok och en massa fågeltips.

Vart är vi på väg… Testa lokalkunskaperna i Vattenrikets sommarutmaning. Ledtrådar på facebook tar oss fram till några av våra finaste sommarbesöksplatser. Frilansjournalist Per-Erik Tell har funderat ut de kluriga ledtrådarna…. vem hittar rätt först?

Skånes bästa friluftskommun Tankesmedja för friluftsliv hölls i Kristianstad 16-17 maj. Temat ”Det hållbara friluftslivet” passar bra i biosfärområde Vattenriket. När årets friluftskommun vaskades fram blev Kristianstad bäst i Skåne! Konferensen tog deltagarna på utflykter till Ekenabben, Hercules, Helge å och Linnérundan.

Firande i näktergalens tid Den 22 maj är det både staden Kristianstads födelsedag och Biologiska mångfaldens dag. I år firade vi med att inviga den nya gångbron över Härlövsängaleden. En bro som knyter ihop stadskärnan med våtmarkernas mångfald.

Efterlängtad spång och gömsle invigt Spång och gömsle fanns med i planerna redan när naturum skulle byggas. Vägen från idé till verklighet har bjudit på utmaningar i både utformning och placering. Nu är Utemuseum Årummet på plats.

Vattenriket får fint naturvårdspris Kristianstads Vattenrike är ett av Sveriges mest framgångsrika naturvårdsprojekt under senare årtionden. Därför delar Stiftelsen Erik Rosenbergs Naturvårdsfond ut årets Rosenbergpris till Vattenriket.

Medeltiden blir levande på Lillö För andra året i rad höll Regionmuseet ”Skapande skola” på Lillö. Ett trettiotal klasser fick uppleva dockteatern som gör medeltiden levande. En söndag bjöds allmänheten in till ”Du ädla mö”.

Trogen entusiast vandrar Linnérundan nummer 300 300 – så många vandringar har fågelskådare Evert Valfridsson lett längs Linnérundan. Nyinvigda bron över Härlövsängaleden är resultatet av ett medborgarförslag från Evert.

Back To Top
Translate »