Den medeltida historien blir levande på Lillö

Teater Skapande skola på Lillö

För andra året i rad håller Regionmuseets projekt ”Skapande skola” till på Lillö. 29 klasser har anmält sig till dockteatern som gör medeltiden levande. På söndag bjuds allmänheten in till ”Du ädla mö”.

Längs väggen står dockor av grenar och tyg uppradade.
-Dockor av trä har en lång tradition, säger Åsa Forsberg, konstpedagog på Regionmuseet.

Minst lika lång är traditionen att berätta ballader. Det får kommunens elever i fjärde klass uppleva under maj månad. I går hade turen kommit till eleverna i klass 4 A på Villaskolan i Åhus.

De har lärt sig om medeltiden under våren. Igår besökte de Lillö. Regionmuseets Helén Lilja, pedagog och projektledare och Åsa Forsberg, konstpedagog berättade om borgens spännande historia och spelade upp den medeltida balladen om hur lilla flickan Kerstin hugger huvudet av kungen(!).

Sedan fick eleverna hitta på egna ballader och spela upp dem för sina klasskamrater.
-Idag har det varit romantik, men det brukar vara mycket blod i historierna, säger Helen Lilja.

Dagen på Lillö gav eleverna en bild av livet på medeltiden.
-Att få komma hit ger en ökad förståelse för det vi pratat om i skolan. Historien blir mer levande, säger Linda Pettersson, lärare på Villaskolan.

Text och foto: Åsa Pearce

Du ädla mö
Söndag 12 maj Lillö kl 13.30
Välkommen att uppleva medeltida ballader och berättelser med Lillö borg som scen. Regionmuseet har plockat fram några av alla de medeltida ballader, som forskare på Svenskt visarkiv har hittat och dokumenterat. Balladerna är berättelser om jungfrur och riddare, ond bråd död, förälskelser, tvångsgiften och mycket mer. I Regionmuseets regi får några av dem liv i form av dockteater.

Back To Top
Translate »