Trefaldigt firande i gökens och näktergalens tid

Foto: Karin Magntorn. Broinvigning

Den 22 maj är det både staden Kristianstads födelsedag och Biologiska mångfaldens dag. I år firade vi med att inviga den nya gångbron över Härlövsängaleden. En bro som knyter ihop stadskärnan med våtmarkernas mångfald.

Firandet började vid naturum Vattenriket där biosfärkoordinator Carina Wettemark uppmärksammade den stora artrikedomen i Kristianstads kommun.
-Med 10 503 lika arter ligger vi i topp bland landets kommuner. Vi har utter, kungsfiskare, gullstånds, mal och kärrhöken mitt i staden.

Promenaden längs Linnérundan till den nya bron bjöd på härlig fågelsång av gök och näktergal. 405 år har gått sedan den danske kong Christian IV anlade sin stad mitt i våtmarkerna.

I dag kan vi njuta av tätortsnära natur genom våtmarker och över strandängar från Linnérundan – en av stadens mest tätortsnära och populära vandringsleder.

Foto: Mattias Roos broinvigning härlövsängaledsbron

De senaste åren har C4 Teknik och biosfärenheten förbättrat säkerheten med spänger och kofria stigdelar. Och nu finns det alltså en ny rullbar gångbron över Härlövsängaleden. Bron kom på plats efter ett medborgarförslag från Linnérundeguiden och fågelexperten Evert Valfridsson.

Tekniska förvaltningen satsade pengar och projektledde brobygget, som nu står färdig lagom till den härligaste tiden att njuta av våren och Vattenrikets stora biologiska mångfald.

På självaste stadens födelsedag och Biologiska mångfaldens dag invigde kommunalråd Pierre Månsson bron tillsammans med Evert Valfridsson och Bengt Olsson, chef för Tekniska förvaltningen.

Med gemensamma krafter knöt de en symbolisk rosett med ett orange band för staden och ett blått för den vattenrika naturen. Pierre Månsson utbringade ett trefaldigt skånskt leve för staden, vattenriket, mångfalden och bron. Sedan blev det tårtkalas för de omkring 70 personer som samlats för att fira.

Text: Åsa Pearce
Foto: Kristianstads kommun

Back To Top
Translate »