Sommarhälsning från Vattenriket!

Blommande äng vid Hercules. Fotograf: Karin Magntorn

Att sprida information är a och o för Vattenriket. I 22 år har hemsidan varit navet i detta arbete. Den 21 maj lanserade vi en ny hemsida – som fungerar lika bra på datorn som på paddan och mobilen.

Dagen därpå, den 22 maj, firade vi biologiska mångfaldsdagen med att inviga en ny utställning vid besöksplats Vramsån. I Vramsån myllrar det av småkryp och fiskar.

Men även de torraste delarna av Vattenriket har en stor artrikedom. Råd kring hur sandmarkerna bäst sköts finns nu samlat i en ny handbok.

På Håslövs ängar noterar vi med glädje att rödspovarna är på väg tillbaka. Det finns mycket härligt att uppleva och glädjas åt i Vattenriket. Ut och njut av semester och ledighet!

Vattenriket har fått ny hemsida Vattenrikets hemsida har funnits i 22 år. Nu har den fått en ny design. Den viktigaste förbättringen är att den nya hemsidan är responsiv, alltså fungerar lika bra på alla sorters skärmar.

Biologisk mångfald firad vid Vramsån FN har utsett 22 maj till internationella dagen för biologisk mångfald. Målet är att det ska bli en naturens högtidsdag där mångfalden hyllas. En utmärkt dag att fira den nya utställningen om Vramsåns natur och kulturhistoria.

Satsa stort för att gynna det lilla En ny handbok om skötsel av sandmarker sätter punkt för Sand Life – EU-projekt på 70 miljoner för att gynna unika sandmarker i södra Sverige. Vattenrikets ekolog Karin Hernborg har varit med och skrivit handboken om  sandmarkernas artrikedom och skötsel.

Rödspovarna tillbaka på Håslöv Rödspovarnas tillbakagång i Vattenriket har brutits! I fjol räknades 17 rödspovar i området och i år ligger fyra honor på ägg på Håslövs ängar. På fågelskådningens dag i söndags visade den vackra kommunfågeln villigt upp sig.

Vattenriket håller i FN-projekt Projekt Biosphere for Baltic lyfter biosfärområdenas roll för FN:s hållbarhetsmål. Fokus är på mål 14 – om hav och marina resurser. Det är ett kunskaps- och erfarenhetsutbyte för Östersjöns biosfärområden. Första träffen hölls i Vattenriket om åtgärder och pedagogik.

Seniorer fick en egen dag vid naturum Vattenriket
Carl von Linné, alias naturpedagog Sam Peterson, hälsade på och besökarna fick tova ull, njuta av ett skogsbad och smaka maskrossirap. Seniordagen är ett samarbete mellan omsorgsförvaltningen och naturum.

Back To Top
Translate »