Återvätning av torvmark på Fjällmossen

Genom att återväta torvmarker kan vi både mildra klimatförändringarna och anpassa oss till dem. Att plugga igen gamla dräneringsdiken kan minska utsläpp av koldioxid och jämna ut vattenflöden. Biosfärkontoret har bidragit till att 2,5 hektar våtmark återställts genom att diken pluggats igen på Fjällmossen.

För 50 år sedan bröt man torv och odlade marken i kanten av Fjällmossen. För att marken skulle bli torrare grävdes diken. Idag brukas marken inte längre, men dikena blev kvar och fortsatte torka ut mossen. Som del av projektet LONA Rewet har vi återställt den ursprungliga vattennivån genom att plugga igen dikena.

Det är syre som gör att torvjorden bryts ner och blir till koldioxid i atmosfären. Genom att vi höjer vattennivån stannar den processen av och gör det möjligt för ny torv att bildas. Effekten blir att vi minskar utsläpp av växthusgaser och behåller kol i marken.

Välfungerande våtmarker rustar oss också för ett förändrat klimat.
I södra Sverige blir det allt mer nederbörd på vintern och längre perioder av torka på sommaren. Fjällmossen och andra våtmarker kan hålla mycket vatten, som stora tvättsvampar. Genom återvätning förbättras den förmågan, vattenflöden i åarna nedströms jämnas då ut och vi blir bättre rustade för extremväder. Vid perioder av torka hålls mer vatten kvar i landskapet en längre tid och vid skyfall bromsas hastigheten på flödena.

Läs mer

Globala mål

Miljömål nr 13
Back To Top
Translate »