Kunskap för en hållbar framtid
En viktig del i uppdraget att ge logistisk support är samarbetet med forskningen. Biosfärområden ska fungera som arenor för forskning och hjälpa till att ta fram, använda och sprida nya forskning i, med och om biosfärområden. Högskolan Kristianstad fungerar som forskningsnod i Vattenriket.
Högskolan Kristianstad, Lunds och Stockholms universitet med flera har studerat biosfärområdet utifrån en rad olika aspekter. Våtmarkers effekt på vattenkvalitet och biologisk mångfald är några infallsvinklar, liksom adaptiv samförvaltning, pedagogik och attitydförändring. Biosfärkontoret bidrar genom att utveckla idéer, medverka i studier och förmedla kontakter.
Medborgarforskning ger forskarna värdefulla data och stärker deltagarnas koppling till naturen. I projektet Tångskogsjakten samlar naturums pedagoger och elever in data till forskarna. I ett annat projekt tar allmänheten bilder vid en fotopunkt utanför naturum och hjälper på så sätt till att dokumentera förändringar i naturen och klimatet.
Biosfärkontoret bidrar till att sprida kunskap via nyhetsartiklar, rapporter, guidningar och föredrag. Varje år i november arrangerar Biosfärkontoret forskningskonferensen Biosfär på naturum i samarbete med Högskolan Kristianstad. Här sprids aktuella rön till en bredare publik.
Förutom forskningen har området många referensytor och provtagningspunkter för miljöövervakning. Biosfärkontoret initierar även övervakning av strandängsfåglar, växter, insekter, malar och musslor.