Vattenrikets verksamhetsberättelse för 2021 klar

verksamhetsberättelse 2021

Vindskydd, brygga och sagostig. Skogsbad, bullar på stormkök och insatser för pollinerare. Uppföljning av rödlistade arter och projekt för att lyfta braxen. Detta och mycket mer kan du läsa om i vår rykande färska verksamhetsberättelse för 2021. Bläddra och läs!

Luften är fri! Det var uppmaningen och namnet på Naturvårdsverkets satsning under Friluftlivets år 2021. Det passade också fint in på vår verksamhet som gick in på sista året med temat Upplev Vattenriket.

I Vattenriket kan vi njuta året om. Under 2021 fortsatte arbetet med Skåneleden SL6 norrut till Arkelstorp och i Österslöv byggdes ett häftigt vindskydd ritat och byggt av arkitektstudenter. Ett gigantiskt bokollon – till glädje för både vandrare och skolbarn.

Sagostig om den lilla vätten
Kavrö är en populär plats för att ta sig ut på Helge å. Här invigdes en fin fiske- och paddlingsbrygga under året. Information och rastplats kom på plats. Vid Norra Lingenäset kan de minsta följa med vätten in i sagovärlden och hjälpa till att leta efter hans försvunna vätteros. En mycket uppskattad stig som också blev nominerad till Årets bästa naturvägledning av Centrum för naturvägledning.

Naturum underlättade för många att hitta ut under pandemin med ett som vanligt stort antal programaktiviteter. Några exempel är yogavandringar och skogsbad vid fina platser som Äspet och Åbjär. Besökare kunde också njuta av nybakade kanelbullar på stormkök. Nya kartor och filmer togs fram. Ut och njut i Vattenriket!

Spadar, blommor och bin
Pollinering hade också en central roll i verksamheten under året med pollineringshörna och aktiviteter på naturum och många åtgärder för att gynna våra insekter. Utvalda vägkanter i anslutning till cykelbanor fick anpassad skötsel för att gynna blomsterprakten. I projektet Spadar, blommor och bin lärde sig Sånnaskolans elever mer om pollinering och sandmarkernas natur tillsammans med naturpedagog och ekolog från Vattenriket.

2021 firade Biosfärprogrammet 50 år. En viktig del i uppdraget från Unesco är att bevara och utveckla den biologiska mångfalden. Under året följde vi upp antalet rödlistade arter och Vattenriket står sig som oerhört artrikt – 875 arter!

En annan del i uppdraget är att arbeta med hållbara innovationer. I projektet Dags för Brax visade vi tillsammans med Högskolan i Kristianstad och Krinova Incubator & Science Park att braxen förtjänar att återta sin plats som matfisk. Läckra rätter för både storkök och fine dining skapades och filmer och en kokbok togs fram.

Havet i fokus 2022
Pandemin präglade verksamheten på många sätt även under 2021, men nu ser vi framåt mot ett nytt spännande år. Under 2022 kommer vi att rikta våra blickar mot havet genom projektet En livskraftig Östersjö. Vi dyker ner under ytan och jobbar med att förbättra livsmiljöerna i och i anslutning till Hanöbukten och på biosfäriskt vis arbetar vi med att öka kunskapen och engagemanget för vårt hav – ”om du inte gör vågor seglar du inte”.

Text: Carina Wettemark
Foto: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »