God fortsättning från Vattenriket!

De senaste åren har vi arbetat med temat Upplev Vattenriket. I år sammanföll det med den nationella satsningen Friluftslivets år. Arbetet med att tillgängliggöra och marknadsföra områdets fantastiska natur tog ett kliv framåt. Passa på att ge er ut i jul och kika på den nya filmen om vårt biosfärarbete. 

vätte på lingenäset

I maj invigde vi Vättestigen på besöksplats Norra Lingenäset. Sagan om den lilla vätten som tappat bort sin älsklingsblomma blev snabbt barnens favorit och gick till final i tävlingen Årets naturvägledning.

Skåneleden SL6 Vattenriket har sträckt sig norrut till Arkelstorp. På vägen dit fick leden och skolorna i Österslöv ett nytt spännande vindskydd. Genom projektet Arknat samarbetade arkitektstudenter från hela Norden och skapade vindskyddet ”Pod” i formen av ett bokollon.

Naturum har flyttat ut och hållit vandringar på temat Vättar och väsen, skogsbad och yoga. Vid ett par tillfällen har det blivit bullbak på stormkök. Samarbetet Aktivera mera mellan Kultur- och fritidsförvaltningen och naturum har gett naturovana möjlighet att uppleva friluftsliv.

Nya rivkartor gör det lättare att paddla och fiska i Vattenriket och rastplats Kavrö bro invigdes som en startpunkt för utflykter på Helge å. Mer kommunal mark har avsatts för naturvård och rekreation genom naturvårdsfonden och Södra Äspet har blivit naturreservat.

2022 byter vi fokus och riktar blicken mot havet. Vi planerar  en artjakt och håvningar på Äspet. Följ med ner under ytan! Men först önskar vi en god jul och ett gott nytt år! Kika gärna på den nya filmen om Vattenrikets  biosfärarbete här.

Södra Äspet – nytt naturreservat
Kommunfullmäktige har beslutat att göra Södra Äspet till Kristianstads kommuns kommunala naturreservat. Det betyder att sällsynta växter som ryl och knärot får ett starkare skydd. Samtidigt får vi människor möjlighet att njuta av tallskogar och stränder. Läs mer.

Skolan har stor glädje av nya rastplatsen i Österslöv
Koka soppa på en spik och poppa popcorn i skogen. En eldstad att samlas runt och ett bokollon att krypa in i. Nya rastplatsen längs Skåneleden SL6 Vattenriket är ett fint tillskott till utemiljön för eleverna i Österslöv. Läs mer.

Våtmarker för havet och klimatet
I takt med att vi blir allt mer medvetna om människans påverkan på havet och klimatet ökar intresset för våtmarker. För att minska näringsläckage och koldioxidutsläpp. I Vattenriket har vi skapat ett 60-tal våtmarker. Den senaste på Vista gård i Hovby. Läs mer.

Björndjur och braxen på Biosfär
I måndags hölls konferensen Biosfär 2021. En dag full av föredrag om ny forskning kopplat till Biosfärområde Kristianstads Vattenrike. Med efterlängtat surr i pauserna. Björndjuren charmade alla och innan dagen var slut hade dagens snackis fått sitt svar – hur smakar braxen? Läs mer.

Vattenriket lyfts fram i avhandling 
Vattenriket lyfts fram i ny avhandling om ekosystemtjänster. I fyra och ett halvt år har Katja Malmborg studerat begreppet ekosystemtjänster i Helgeåns avrinningsområde. Nu är hon klar med doktorsavhandlingen ”How on Earth? Hur i hela världen ska vi använda begreppet ekosystemtjänster?” Läs mer.

Back To Top
Translate »