Skolan har stor glädje av nya rastplatsen i Österslöv

Koka soppa på en spik och poppa popcorn i skogen. En eldstad att samlas runt och ett bokollon att krypa in i. Nya rastplatsen längs Skåneleden SL6 Vattenriket är ett fint tillskott till utemiljön för eleverna i Österslöv.

Pia Frank tänder brasa i Vildmarksbyn för eld Österslövs skola

Alldeles bakom Kämpaställets förskola och Österslövs skola ligger bokskogen i gyllengul höstskrud. Mellan träden skymtar Råbelövssjön och Balsberget. Barnen leker kull och följa John och utforskar naturen med alla sinnen.

En dag i veckan har förskoleklassen utomhuspedagogik i Vildmarksbyn, närnaturen som är som en förlängning på skolgården.
-Motoriken tränas i den fria leken. Och skolämnena flyttar ut. När vi har utomhusmatte samlar eleverna pinnar som vi räknar, lägger i storleksordning och bygger geometriska figurer med, säger Pia Frank, förskollärare på Österslövs skola.

cowboysoppa i österslöv

Det drar ihop sig till lunch. Fritidspedagogen Git Åkesson serverar cowboysoppa med focacciabröd. Pia Frank tänder eldstaden som barnen sitter runt. Strax ska det poppas popcorn över öppen glöden till efterrätt.
-Förra veckan lagade vi soppa på en spik och berättade sagan. Det tyckte barnen var kul!

Innan lunchen har klassen tittat till sina naturrutor. Det var två månader sedan förra besöket – då var det grönt på marken och några hade shorts på sig.
-Först gissade vi vad som hänt sedan sist i naturen, sen gick vi ut tittade. Ett fint sätt att följa årstiderna, förklarar Pia.

barn äter vid pod i österslöv

Hon berättar att både pedagoger och elever trivs i skogen. Det är en fin miljö för tysta vandringar, att öva på att hålla ihop och hjälpas åt i små grupper och ta in naturmaterial till adventspyssel. Det nya vindskyddet Pod som kom på plats kring skolstarten är ett fantasieggande tillskott till miljön.
-Barnen kryper gärna in och pratar och myser där.

Även Kämpastället förskolas pedagoger använder skogen och den nya rastplatsen i undervisningen och för att ha en mysig stund med frukt och lek.
-Det är en förlängning på vår utegård. Vi är så måna om att ha det gröna runtomkring att vistas i, säger Emma Lindell, rektor på Kämpaställets förskola.

Pod vid Östesrslövs skola

Här följer de årstidernas växlingar och får in undervisning på ett naturligt sätt. Just nu är förskolans tema matematik och problemlösning som passar bra att arbeta med i naturen.

Lunchen är slut, barnen ställer undan sina tallrikar och börjar leka. De rör sig hemtamt, klättrar och skuttar över stock och sten.
-De brukar vara lite försiktiga till att börja med. Det är härligt att se hur de vågar mer och blir allt säkrare i motoriken. Det har de nytta av i skola när de ska lära sig läsa, säger Pia Frank.

Även hon mår bra av veckans utedag i skogen vid sjön.
– Det rensar skallen att komma ut i naturen.

Pia och Git märker att andra hittat till rastplatsen. Ibland sitter några vandrare längs SL6 och dricker kaffe och det har hänt att de mött några som grillat, eller övernattat.
– Det är alltid rent och prydligt, säger Pia.

Text och foto: Åsa Pearce

Fakta:
Rastplatsen i Österslöv med ny grillplats och vindskydd blev klar i augusti.
Den är en del i Skåneleden SL6 Vattenriket.
Biosfärkontoret håller i arbetet med den nya Skåneleden.
Kultur- och fritidsförvaltningen är ansvariga för Skåneleden i Kristianstads kommun.
Region Skåne är ledhuvudman för Skåneleden.
Vindskyddet Pod ska likna ett bokollon och är skapat i arkitekturfestivalen Arknat.

Back To Top
Translate »