Ett tjugotal Äventyrarscouter från Vä har samlats på Ekenabben. De ska vara med om sitt…
Naturkul väcker intresset för naturen
Blåmes, talgoxe, domherre. Barnen i förskoleklass F-3B på Öllsjöskolan känner redan till några vinterfåglar. På naturums Naturkul får de bekanta sig med några fler.
Det nyper i kinderna och duggregnet hänger i luften. Med en snabb fågeldans får elever och lärare upp värmen. Sen är det dags att spana på vinterfåglarna runt naturum tillsammans med naturvägledare Sussie Söderlundh.
Vi går en bit längs stigen mot Årumspången. Här får barnen ta varsin näve solrosfrön och jordnötter ur en hink. De kastar ut frön och nötter i buskarna intill stigen och samlas en bit bort.
Det dröjer inte länge förrän ett gäng stora bruna fåglar kommer fram och pickar av fröna. Mitt bland dem syns en lite större fågel med rött och grönt huvud och långa stjärtfjädrar.
-Ser ni att de ser olika ut. Varför har de olika färger, tror ni? undrar Sussie.
De dröjer en liten stund, sedan kommer gruppen fram till att honorna är bruna för att kunna gömma sig när de ruvar sina ägg.
Lite högre upp på grenarna intill fågelmataren håller småfåglarna koll på maten.
-Titta där är en blåmes. Det ser ut som att den har glasögon på sig. Vi har en fågelbok hemma och där har jag sett den och så har vi lärt oss om den i skolan, säger Ella, en av eleverna.
Öllsjöskolan har arbetat med vinterfåglar som tema. De har bland annat pärlat och målat fåglar. Besöket på naturum är en höjdpunkt i arbetet.
-Det är bra att få komma hit och fördjupa kunskaperna. Naturvägledarnas entusiasm smittar verkligen av sig på barnen, säger förskollärare Ingrid Hermansson.
-Barnen har längtat så efter att komma hit till naturum. En av eleverna fyller år idag och tyckte att det var bästa presenten att få komma hit, säger förskollärare Jessica Jönssson.
Under några veckor i februari erbjuder naturum extra uteaktiviteter i naturums närmiljö för förskolegrupper och skolklasser. Här får elever i årskurs F-3 lära sig känna igen knoppar på träd och buskar, kolla in spännande horn och skelettdelar, gissa bajset och funderar över vem som gnagt på kottar och pinnar – eller som klassen från Öllsjöskolan, lära sig mer om skillnader och likheter mellan några vanliga vinterfåglar.