Vattenrikets första bioblitz – lyckad artjakt i havet

Alla medverkande experter på bioblitzen i havet samlade på stranden

I ängar av ålgräs och skogar av blåstång gömmer sig allt från tångräkor till tobis och torsk. Helgens bioblitz öppnade dörren till en magisk värld under ytan. Tillsammans hittade dykare, experter, familjer och scouter 147 arter.

Under ett par år genomsyras Biosfärområdets verksamhet av havet. Det märks i både åtgärder och aktiviteter. I söndags den 22 maj firade Vattenriket Biologiska mångfaldens dag med en bioblitz i havet vid Snickarhaken i Åhus.

En bioblitz är en artjakt på en bestämd yta under en viss tid där amatörer och experter hjälps åt att hitta så många arter som möjligt.
-Bioblitzen har två syften. Dels ger den värdefull kunskap som hjälper oss att ta hand om havet på ett bra sätt. Sedan väcker den intresse för det spännande livet under ytan, säger Ebba Trolle, naturinformatör och projektledare för bioblitzen.

Vid dagens slut är hon nöjd med resultatet.
– Vilken härlig dag! Det roligaste var att vi hittade så många olika fiskarter. Allt från de tångspigg och kusttobis till piggvar och oxsimpa. Och att så många besökare ville vara med, runt 300 personer.

Stefan Tobiasson, marinbiolog från Linnéuniversitet, som hjälpt till att hålla koll på listan över alla arter, tycker att dagen framför allt gett överraskande många fiskar.
-Piggvar var väldigt roligt att hitta här, liksom de jättehärliga rötsimporna.

Fiskar i akvarium

Rötsimpan har mycket olika nyanser för att vara svår att upptäcka intill stenarna. Sedan har den ett jättestort huvud med taggar, som den spärrar upp för att inte bli uppäten så lätt.

Plattfiskarna intill har valt en annan strategi. De gräver sig ner i sanden så att bara ögonen sticker upp. Dessutom har ryggen samma färg som sanden runt omkring.

Besökarna samlas runt akvarierna, påtagligt fascinerade av den otroliga mångfalden färger och former som finns under ytan och blir tillgängligt i och med bioblitzen.

-Tångspigg har jättefina rostbruna fenor, ljusare mage och mörkare rygg för att kunna gömma sig bland blåstången. Havsnål kan man nästan missta för sjögräs om den inte rört sig. Tångsnällornas yngel låtsas att de är ett sjögräsblad, visar Alexander.

Charlotte Carlsson tycker att bioblitzen är ett riktigt bra initiativ. Till vardags arbetar hon på Länsstyrelsen som marinbiolog.
-Jag ser en entusiasm hos barnen som jag hoppas väcker känslor för havet, säger hon.

Artfynden ställdes ut på stranden.

Nere i vattenbrynet är det full aktivitet hela dagen när barnfamiljer och scouter drar på vadarbyxor och ger sig ut med håvar. Här hittar de snabbt en massa olika småkryp. Ryssjor, nät och landvad fångar in de lite större fiskarna. Dykarna undersöker miljön längre ut på djupare vatten. En av dem är Anders Salesjö från Uddevalla på västkusten. Han tycker det är spännande att vara med och undersöka Hanöbuktens brackvatten.
– Det är otroligt vackert där ute! Och så har jag fått se id och löja. De finns inte på västkusten, säger han.

Tält med information på stranden

Bioblitzen är en del i WWF-projektet ”Återskapa Östersjöns livskraft” finansierat av Svenska Postkodlotteriet.

Back To Top
Translate »