Tranfesten vid Pulken tillbaka efter pandemin

Efter två års restriktioner kunde tranornas Bed and Breakfast äntligen slå upp dörrarna på vid gavel för både tranor och besökare.

tranor vid pulken

Den 21 mars flockades tranorna vid matningsfältet. Då började Länsstyrelsen mata för att förebygga skador på vårbruket. För första gången blev det fyra matningar per dag. Totalt kördes 66,7 ton mat ut. Inga skador rapporterades.

I fågeltornet blev det en härlig tranfest för alla som ville uppleva dansen. Den högsta noteringen var den sjätte april, då räknade Nordöstra Skånes fågelklubb 10 200 tranor.

Från och med 22 mars tog tranvärdarna som vanligt emot besökarna med tubkikare och information om tranorna och Vattenrikets fina natur. Tranvärdarna är ett samarbete med Fågelklubben, Naturskyddsföreningen och Vattenrikets vänner.

Trankalaset den 27 april bjöd på kalasväder och gått om tranor och besökare. Fika med 400 bullar gick som smör i solskenet. Förutom tranvärdarna var ukrainsk guide på plats för att berätta om tranorna för de som flytt från kriget.

Totalt kom 10 942 besökare till fågeltornet från 18 mars till 15 april. På förmiddagarna tog naturums naturpedagog och naturvägledare emot drygt 220 elever från tolv skolklasser. Årets bemanning avslutades med en fullsatt tranbuss som fick se ett transpäckat Pulken.

Liksom de senaste åren gick det fint att uppleva tranorna hemifrån. Flera hundra personer njöt av livesändningar på Facebook och i år visade trankameran för första gången rörlig bild. Totalt tittade 21 200 personer på tranorna via kameran.

Tranvärdarna var nöjda med årets säsong och många vill vara med nästa år. I en utvärdering svarade de så här: ”Mycket positivt med alla fantastiska möten med barn, äldre, personer med funktionsnedsättning, svenskar och andra nationaliteter. Supertrevligt!” och ”Roligt med så många intresserade, även från Danmark, Tyskland, USA och Italien!”

Också Yngsjö IF som grillat korv vid Pulken tycker att de haft en bra säsong. ”Vi ser fram emot nästa säsong!” skriver de. Från Vattenriket instämmer vi och tackar för i år!

Foto och text: Åsa Pearce

 

 

 

 

Back To Top
Translate »