Fågeltornet vid Pulken är tillgängligt med rullstol. Foto: Åsa Pearce

Få platser i Sverige har så rik och varierad natur som Vattenriket. Sedan 2006 har vi arbetat aktivt med att tillgänglighetsanpassa besöksplatser för personer med funktionsvariationer. 

Mellan 2006 och 2009 arbetade vi i ett LONA-projekt med en budget på sammanlagt 3 miljoner för att tillgänglighetsanpassa fem besöksplatser för personer med funktionsvariationer. Breda ekspångar, handikapptoaletter, fiskebrygga och en fantastisk badbrygga ut i Hanöbukten är några av satsningarna.

Projektet ”Ökad tillgänglighet för alla i Vattenriket” startade som en följd av Biosfärkontorets strävan mot en ökad tillgänglighet för alla till besöksplatserna i området. Olika intressenter, som kommunens ansvarige samordnare för handikappfrågor och handikapprörelsens kontaktperson i Kristianstads kommun, föreningar och naturintresserade rullstolsburna personer deltog i projektet.

Man enades om fem platser i Vattenriket, som sedan fick en hög tillgänglighet för alla. De fem platserna är Ekenabben, Furuboda, Håslövs ängar, Pulken och Norra Lingenäset och finns beskrivna i foldern ”Vattenriket för alla”.

Under senare år har arbetet med att öka tillgänglighet vid Vattenrikets besöksplatser fortsatt och resulterat i förbättrad tillgänglighet även vid Lillö borgruin, Utemuseum Kanalhuset och Utemuseum Äspet. Linnérundan är numera tillgänglig för permobiler och barnvagnar. Flera av Vattenrikets besöksplatser är beskrivna i tillgänglighetsdatabasen Equality.

Läs mer

Back To Top
Translate »