Sandra Magnussons broderi är en hyllning till skogen. En påminnelse om lyckan i att andas…
Smakrik höst på naturum!
Smaksinnet får verkligen sitt lystmäte på naturum i höst. Café Årum lagar mat med råvaror odlade i Vattenriket med omnejd och naturums program är fullt av smakrika upplevelser.
– De tjänster som naturen bjuder oss på gratis och som vi är beroende av för att må bra kallar vi för ekosystemtjänster. Rent vatten, mat och upplevelser är några exempel på sådana tjänster. Detta lyfter vi fram i höstens aktiviteter, säger Karin Magntorn, naturumföreståndare.
Vem vill pimpa skogsmullemuffins, rulla energibollar eller skapa en egen smoothietavla? Tre lördagar i september lagar gastronom Tora Olsson godsaker med råvaror från naturens skafferi.
Under Framtidsveckan berättar Johan Ljungquist från företaget Gårdsfisk om hur ett fallfärdigt stall blev vattenbruk för världens mest hållbara fisk. Efteråt blir det smakprov tillagat av Café Årum.
På höstlovet kan barn i vuxet sällskap göra grönsakstryck eller bygga fågelmatare. Programmet ger dessutom möjlighet att bekanta sig med Vattenrikets tärnor, uttrar, malar, spindlar och mygg.
Lagom till höstprogrammet kommer en ny utställning på plats i naturum Vattenrikets hörsal. Den handlar om hur ett äpple blir till. Fotograf Patrik Olofssons bilder och frilansjournalist Per-Erik Tells ljudfiler guidar besökaren genom de ekosystemtjänster som behövs för att vi ska kunna bita i ett saftigt äpple.
Läs mer om hösten på naturum här.
Text och foto: Åsa Pearce