Kristianstad deltar i forskning om ekosystemtjänstbaserad samhällsplanering. Syftet är att identifiera processer och metoder i…
Sandnejlikeplantor får nytt hem
I går fick sex små sandnejliketuvor ett nytt hem. När familjen Pettersson planterar tuvorna i en solig slänt gör de en insats för en av sandmarkernas utrotningshotade arter.
Paret Pettersson föser försiktigt sand runt sina nya små plantor och vattnar sedan med stor omsorg. Här kommer sandnejlikorna att bli väl omhändertagna.
-Det här är så roligt, vi känner oss privilegierade som får vara faddrar till de här små bebisarna, säger Bodil Pettersson.
Växtplatsen i trädgårdens söderslänt är noga utvald.
-Det ska vara så öppet och soligt som möjligt, säger Kjell-Arne Olsson, botanist, som samlat in frön, som sedan fått gro på Lunds botaniska förening.
Totalt har det blivit ett 100-tal plantor, sex av dem har just grävts ner i Petterssons trädgård.
Bodil och Lennart är naturintresserade och vill gärna få tillbaka den flora som hör till sandmarker där deras tomt ligger.
-Jag minns hur det såg ut på 70-talet när vi flyttade hit. Då hade vi sandnejlika, fetknopp, timjan och fältsippor i trädgården, säger Bodil Pettersson.
Att driva upp och återplantera sandnejlikor är en del i ett större Vattenriketprojekt som går ut på att värna de unika kalkrika sandiga markerna i Åhustrakten genom att skapa ett intresse och öka kunskapen och genom att restaurera och skydda områdena.
Sandnejlikan är en uppskattad sandmarksart. Förr växte den som vita väldoftande kuddar på många platser kring Åhus.
-Det som finns kvar nu är resterna av store bestånd som funnits tidigare, som försvunnit när man byggt stugor och villor på marken, säger Josefin Svensson, naturvägledare och den som håller i projektet tillsammans med Vattenrikets ekolog Carina Wettemark.
Ifjol knackade de dörr och bjöd in till träffar möten för att sprida information och skötseltips till trädgårdsägare som har kvar sandnejlikan i sin trädgård. Dessutom höll de en trädgårdsvandring.
-Och nu får de som öppnade sin trädgård för oss några plantor som tack för hjälpen, säger Josefin Svensson.
De sandnejlikor som inte hamnar i en villträdgård planeteras ut på flera olika platser i Åhustrakten där de har störst chans att trivas och bli fler.
Text och foto: Åsa Pearce