Bränning ger fler blommor och insekter

Lågorna slickar gräset och mossan mellan husen och havet vid Nyehusen. Bränningen ger plats åt backtimjan och svartfläckig blåvinge. Tallarna har grannarna redan röjt, för utsiktens skull.

Bränning är av flera metoder som används för att gynna mångfalden. I förra veckan eldade skötselorganisationen på C4 Teknik marker väster om Åhus vid Sånnarna och Horna Sandar.
-Det roliga med Nyehusen är det stora lokala engagemanget för restaureringen, säger Carina Wettemark, ekolog på Vattenriket.

Stort lokalt engagemang
Under våren har Dahn Rosenquist och hans grannar röjt marken från tallar för att behålla utsikten mot havet och samtidigt gynna djur och växter som trivs i de här speciella torra markerna.
-Tallarna hade helt tagit över och området var på väg att växa igen helt, säger Dahn.

Det var när Carina Wettemark organiserade röjning av tallar vid ett annat parti längs Kaptenens väg som Dahn fick idén att området nära hans hus skulle pass för röjning.
-Jag tycker om det öppna landskapet och vill jag bevara den unika utsikten över havet.


Carina Wettemark såg till att få fram en skötselplan och tillstånd från grannar och samfälligheten. Sedan var det bara att köra igång.
-Vi har väl kört iväg 6-7 traktorlass med småtallar. De stora tallarna fick vara kvar och har kommit till sin rätt, säger Dahn Rosenquist. 

När småtallarna tagits bort är det nu dags för naturvårdsbränning. Experterna Kill Persson och Krister Larsson från Halland hjälper till att hålla lågorna i schack. De vet att bränning är en beprövad metod för att gynna mångfalden.
-Vi eldar för blommornas skull och binas och fjärilarnas, säger Krister Larsson, från ALLMA natur och kultur.

Bränningen genomförs med hjälp av LONA-bidrag.

Text och foto: Åsa Pearce

Back To Top
Translate »