Musik för klimatet på naturum

konsert för klimatet. Foto Ebba Trolle

Temperaturhöjning i toner. Texter som förklarar och engagerar. I går hölls uruppförandet av ”Musik för klimatet” på naturum Vattenriket. För ett 50-tal personer som en del i Framtidsveckan.

Hur ska vi orka engagera oss i den omställning som behövs för klimatet? Det är lätt att drabbas av hopplöshet inför medias larmrapportering. Konst och musik har en förmåga att påverka och engagera människor på en känslomässig nivå.

-Vi tror att ”Musik för klimatet” kan bidra till ett större engagemang inom klimatfrågan, samtidigt som det bidrar till att göra vetenskapliga fakta och scenarion tillgängliga och greppbara för en bred publik, säger Sara Brogaard, hållbarhetsforskare, LUCSUS.

För naturumföreståndare Karin Magntorn passar konserten väl in i verksamheten.
– På naturum ser vi inga gränser mellan natur och kultur. Det finns många sätt att förändra attityder så att vi hjälps åt att skapa ett hållbart samhälle. Den här konserten är precis i linje med hur vi tänker, säger hon.

Utifrån Sara Brogaards fakta och artiklar har kompositör Claus Sörensen skrivit musik som speglar och förmedlar olika frågeställningar och scenarion. Musiken spelas av XL Big Band, ett av Sveriges främsta storband med bas i Kristianstad. I går var det premiär på naturum Vattenriket.
-En fantastisk plats att få uruppföra detta projekt, med närheten till naturen, och engagemanget för viktiga miljöfrågor, säger Claus Sörensen.

Musik för klimatet är ett samarbete mellan LUCSUS (Lunds universitets center för hållbarhetsforskning), naturum Vattenriket, XL Big Band och kompositören Claus Sörensen. Konserten uppförs nästa gång på Pufendorfinstitutet vid Lunds universitet den 21 september, som en del av institutets 10-årsjubileum och kulturnatten i Lund.

Text: Åsa Pearce
Foto: Ebba Trolle

Back To Top
Translate »