Årets Biosfärkonferens var den femtonde i ordningen. Genom åren har inte mindre än 150 föredrag…
Ut och njut av Friluftslivets år i Vattenriket!
Naturvårdsverket har utnämnt 2021 till Friluftslivets år. I Vattenriket har vi massor med fin natur där vi kan umgås, röra på oss och ha kul. Besöksplatser, kartor, leder, spänger, fågeltorn, bryggor, grillplatser och aktiviteter gör det lätt att njuta av friluftslivet i biosfärområdet.
I Biosfärområde Kristianstads Vattenrike arbetar vi sedan länge med att skapa förutsättningar för friluftslivet. Det har resulterat i ett tjugotal besöksplatser med information och infrastruktur. I fjol invigdes första delen av Skåneleden SL6 Vattenriket mellan Norra Lingenäset och Nyehusen och i år fortsätter dragningen norrut. Projektet ”På vatten i Vattenriket” har gett en farled på Hammarsjön och i år rustas Kavröbro upp som angöringsplats till Helge å.
Under 2021 lyfter vi fram friluftslivet i Vattenriket på flera olika sätt. På facebook, instagram och hemsidan hittar du tips på spännande, roliga och härliga saker att hitta på utomhus.
-Det blir aktiviteter för den som gillar att röra på sig som att åka skidor, cykla eller paddla, men också för den som söker lugnet, vill läsa en bok eller laga mat i naturen. Friluftsliv är både brett och enkelt, säger Åsa Pearce, informationsansvarig, Biosfärkontoret.
Ute är det nya inne
Under pandemin har naturen blivit ett ställe där vi träffar släkt och vänner. Vi är ute mer än någonsin. När vi gör saker utomhus mår vi bra både i kropp och knopp. Forskningen visar att vi blir friskare och starkare, sover bättre och får bättre livskvalitet. Och att vi får en större förståelse för att vi ska vara rädda om naturen.
I år gör vi extra mycket för att visa vägen ut till platser och aktiviteter. Under temat ”Vättar och väsen i Vattenriket” blir det sagovandringar längs vattenfall, stränder och i skogen. I april inviger vi en ny sagostig på Norra Lingenäset. Den handlar om en liten vätten som tappat bort sin favoritblomma.
Naturum håller skådarskola och aktiviteten ”Natur för de minsta”. Naturvägledarna flyttar ut till Lillö och Hercules. Det blir yogavandringar och till hösten planerar vi en friluftslivets dag med aktiviteter och utomhusmatlagning. Vi kommer också att lyfta fram allemansrätten på olika sätt under året.
I dagarna blev det klart att Kristianstads kommun får 250 000 kr av Svenskt Friluftsliv till friluftsaktiviteter för naturovana. Projektet är ett samarbete mellan Kultur- och fritidsförvaltningen och Biosfärkontoret/naturum och en del i projektet ”Aktivera mera”. Naturum Vattenriket ser projektet som en möjlighet att förstärka arbetar med naturpedagogik för naturovana.
– Vi ser fram emot att visa upp vår fina och värdefulla natur i Vattenriket och olika sätt att uppleva den. Deltagarna får prova på fiske, fågelskådning och skogsbad, säger naturumföreståndare Karin Magntorn.
Fakta om Luften är fri – Friluftslivets år
är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Friluftslivets år invigdes andra veckan i januari. Under hela året kommer cirka 150 olika aktörer inom friluftsliv att arrangera aktiviteter för att få fler att prova friluftsliv.