Tillgänglig natur för hälsa, glädje och hållbar turism

Att göra Vattenrikets varierade natur tillgänglig är en viktig del av biosfärarbetet.  På så sätt skapar vi förståelse för att bevara och vårda naturen och bidrar till en hållbar samhällsutveckling.

I 30 år har vi utvecklat förutsättningarna för friluftsliv och naturturism. Det har resulterat i 21 besöksplatser med information, fågeltorn, spänger och fikaplatser. Sju av dem är utemuseer med utställningar, taktila delar och ljudguider. Flera är anpassade för rullstol och barnvagn.

Naturum Vattenriket fungerar som en port ut i området. Här finns kunnig personal, utställningar, foldrar och aktiviteter. Besöksplatserna presenteras på hemsidan, i en utflyktsguide, på Google Maps och i appen Naturkartan. Kartor visar var besökare kan vandra, paddla, skåda, cykla och fiska.

De senaste tio åren har vi tagit fram nya utställningar till besöksplatserna Hercules, Äspet, Sånnarna och Lägsta Punkten. Utemuseum Årummet, med spång, gömsle och utställning, har tillkommit vid naturum.

Skyltar och utemuseer berättar om natur och kulturhistoria och samspelet mellan natur och människa.

2019-2021 arbetade vi med det övergripande temat Upplev Vattenriket. Vi tog fram aktivitetsfilmer och anlade sagostig och rörelsestig för barn.

2024 invigde vi Skåneleden SL6 Vattenriket. Den knyter ihop besöksplatserna och ger möjligheter för naturturism. Projekt som Upplev Vattenriket och På vatten i Vattenriket har förbättrat möjligheterna att  paddla och fiska.

En genomtänkt infrastruktur med stigar, fågeltorn och utemuseer, utflyktsguide, kartor och aktiviteter lockar besökare till området. På så sätt bidrar vi till att göra Kristianstads kommun attraktivt för besökare och företag inom besöksnäringen.

Läs mer

Globala mål

Miljömål nr 3
Miljömål nr 4
Miljömål nr 11
Back To Top
Translate »