Lokal kunskap och nya metoder i samspel
I Vattenriket möts traditionell kunskap och nytänkande i arbetet med att vårda landskapet. Under det senaste decenniet har flera innovativa metoder testats för att sköta och bevara viktiga naturmiljöer. Biosfärområden ska fungera som en testbädd för hållbara lösningar och här spelar lokala markägare och brukare en avgörande roll.
Hävdade strandängar är viktiga för den biologiska mångfalden, men kan vara svåra att sköta. På Isternäset hotade vass och vide att ta över – lösningen blev en pontongrävare som effektivt rensade bort igenväxningen. På andra platser testade vi en liten slåttermaskin på gummilarver som kunde slå, samla och transportera bort gräset i en enda överfart.
I Mosslundas Natura 2000-område behövde invasiva träd tas bort för att gynna områdets ursprungliga flora. Efter röjningen testades en ny metod: att så in råg och släppa på kor. Resultatet blev lyckat – rågen hämmade ogräs och blev favorit för betesdjuren, vilket bidrog till att hålla marken öppen.
Blottad sand är avgörande för att sällsynta arter som sandnejlika, backtimjan och ryl ska trivas. I Nyehusen hade lavar börjat konkurrera ut växterna. Då kom Biosfärkontorets naturvårdssamordnare på en lösning tillsammans med en entreprenör: en specialbyggd sidoräfsa som rensade bort lavarna och gav sandlevande växter bättre förutsättningar.
Genom nära dialog med markägare, brukare och entreprenörer utvecklas nya metoder för att bevara viktiga naturvärden. Nytänkande och samverkan är nyckeln till ett levande kulturlandskap – för både naturen och människorna som verkar här.