Dubbelt rekord i årets malprovfiske

Vattenrikets femte malprovfiske bjöd på dubbelt rekord. Både i antal och storlek. 130 malar hamnade i provfiskets tjugofem parryssjor. Den största var hela 130 centimeter och vägde 13.1 kilo. 

Fjolårets provfiske gav 95 malar. Årets fångst blev ännu lite större. 130 malar fiskades upp i de ryssjorna mellan Torsebro och Hammarsjön. Vattenrikets biolog Håkan Östberg berättar att årets fiske fick en spännande inledning.
– Jag kände att det var något riktigt stort i nätet. Det var en riktigt stor mal. Vi fick hjälpas åt att få upp den i båten. Det är ett minne för livet, säger han.

Merparten av fångsten var fjolårsyngel på ungefär en decimeter. Däremot blev det inga årsyngel i näten. En möjlig orsak kan vara sommarens regniga och kyliga väder.
– Malen är värmeälskare och vill ha en temperatur på 18-20 grader för att leka. Kanske kom de igång senare och årets yngel var så små att de slank igenom nätet, säger Håkan Östberg.

Provfisket i Helge å varade i två veckor. 25 parrysjor sattes ut ena dagen och plockades upp nästa, måndag till fredag. Fiskarna mättes och vägdes och ett litet fenprov togs. Sedan sattes fiskarna tillbaka igen. Fenproverna väntar i sprit på dna-analys längre fram.
-Kanske visar det sig att årets jättemal var en av de tolv som planterades ut i Vattenrikets regi 1999, säger Håkan Östberg. 

Förutom alla malarna fångades ytterligare fjorton arter.
-Björkna är det vanligaste arten i Helge å. Det bådar gott, eftersom vi tror att det är en viktig födokälla för malen. Bland övriga intressanta arter fick vi bland annat en ruda. Det är kul för den arten påträffas inte så ofta.

Årets provfiske bjöd på andra bamsingar – eller vad sägs om en havsöring på 11 kilo och en lax på strax under sex?

Text: Åsa Pearce
Foto: Lena Svensson

Back To Top
Translate »