Tranor i Vattenriket


I månadsskiftet mars-april rastar tusentals tranor i Vattenriket. Det är ett härligt vårtecken att höra tranorna trumpeta, se de mäktiga fåglarna glida fram i luften och landa med benen dinglande likt fallskärmshoppare. Kanske tar de några krumsprång och dansar in våren. Vid Utemuseum Pulken är det lätt att njuta av tranorna från fågeltornet.

Tranor vid Pulken. Foto: Mattias Roos
Tranorna vid Pulken. Foto Mattias Roos.

 

Transkådning vid Pulken. Foto SVELO
Transkådning vid Pulken. Foto SVELO.

Se tranorna vid Utemuseum Pulken

Pulken är ett naturreservat vid Helge å, strax väster om Yngsjö i östra Skåne. Här samlas tranorna på kvällen för övernattning i mars-april. Periodvis matas tranorna på ett fält vid Pulken. Då kan man se tranor här både på dagen och kvällen. Pulken är en av Vattenrikets besöksplatser och här finns ett stort fågeltorn som också är ett utemuseum. Fågeltornet är tillgänglighetsanpassat och har en toalett.
Hitta till Pulken
Läs mer om besöksplats Pulken

Matning våren 2018
I normala fall matar länsstyrelsen tranorna vid Pulken när vårsådden kommit igång. Det görs för att hålla tranorna borta från nysådda åkrar. I år har den sena våren gjort att det varit som mest tranor i bygden innan vårbruket startade. Tranorna hittar mat ändå på  fjolårets majs- och potatisfält. Nu när vårsådden är igång är tranorna på väg att lämna Vattenriket för häckning längre norrut. Länsstyrelsen och lantbrukarna som beslutar om matningen, anser därför inte att det är motiverat att mata i år.

Transkådning vid Pulken för hela familjen

Besökare vid Pulken välkomnas av tranvärdar i blåa jackor. År 2018 finns Tranvärdarna på plats lördagen 24 mars - söndag 8 april kl 11- skymning för att svara på frågor och visa i kikare. Tranvärdarna är ett samarbete mellan Vattenriket, Nordöstra Skånes Fågelklubb, Naturskyddsföreningen och Vattenrikets vänner. Läs om fler aktiviteter vid Pulken i naturum Vattenrikets program

Under tranvärdssäsongen i mars/april säljer Yngsjö IF grillad korv och dricka vid Pulken.. Se på på Yngsjö IFs hemsida vilka dagar de finns på plats.

När finns tranorna vid Pulken och hur många?

Vy från webblameran vid Pulken
Smakprov från tidigare års webbkamera vid Pulken.

Den stora mängden tranor kommer i månadsskiftet mars-april. Det varierar lite beroende på väder och vind. Trandagen infaller den 25 mars varje år och då brukar tranorna vara komna. Några ensktaka tranor som ska häcka i området kommer redan i februari.

Vi vet inte hur många tranor som rastar totalt i Vattenriket under våren, men vi vet hur många som finns vid Pulken dag för dag. Nordöstra Skånes Fågelklubb räknar tranorna vid Pulken under högsäsong. Aktuella observationer finns att läsa här på Vattenrikets hemsida i tranobsboken. När tranorna matas kan du följa tranorna via vår webbkamera.

Hur många tranorna varit tidigare om åren får att läsa i våra årsrapporter.


Schematisk bild över tranornas flyttväg. Av Carl Christian Tofte

Schematisk bild över tranornas flyttväg. Illustration Carl Christian Tofte

Varför kommer tranorna till Vattenriket och Pulken?

På våren rastar tranorna i nordöstra Skåne när de flyttar från södra Europa till häckningsplatserna i norr. De letar efter platser med mat och väljer gärna nysådda åkrar. På natten vill de stå i vatten för att vara skyddade mot räven. Här i Vattenriket finns precis det som tranorna behöver. De grunda våtmarkerna vid Pulken gör nätterna säkra. De omgivande åkrarna frestar med nysått vete och korn. Fjolårets majs- och potatisfält är också lockande. Dessutom ligger Pulken på lagom avstånd från Rügen-Bock i norra Tyskland. Därifrån startar de flesta tranorna sin resa över Östersjön. Efter en dagsresa över havet är det lagom med ett stopp vid Pulken.

Fyllda med ny energi flyger de vidare till norra Sverige i mitten av april. Några kanske passerar Hornborgasjön, men de flesta gör det förmodligen inte. Om detta vet vi inte så mycket. I september börjar resan söderut igen mot Spaniens våtmarker, där många övervintrar.

Var finns tranorna nu?

Följ tranornas väg genom Europa på de här hemsidorna:
Statistik från Hornborgasjön
Svenska tranarbetsgruppen
La LPO Champagne-Ardenne
Kranichschutz Deutschland 


Trandans målad av Carl Christian TofteTrandans

Med utspärrade vingar och djupa bugningar dansar tranorna så grästuvorna flyger i luften. Dansen är en förberedelse inför häckningen. Dessutom är den ett sätt att stärka familjebanden. Det är varken särskilt elegant eller i takt, utan snarare en uppvisning i plötsliga skutt och krumbukter. Ha tålamod och inte för höga förväntningar, plötsligt händer det!

Tranornas Bed & Breakfast

Tranmatning vid Pulken.Om det finns många tranor i trakten när böndernas vårbruk sätter igång, matas tranorna med korn på fältet intill Utemuseum Pulken. Här kan fåglarna äta i lugn och ro och gör då ingen skada på nysådda åkrar. Samtidigt är de till stor glädje för alla fågelintresserade som kan njuta av tranorna från Utemuseum Pulken. Läs mer om Trangruppen. Kornet sponsras av KLF.

Tranorna håller sig oftast till matningsfältet för att stilla hungern. Det finns ju ändå på plats vid Pulken där de övernattar. Och visst är det bekvämt att få både mat och sovplats utan att behöva flytta sig. Ett bra Bed & Breakfast helt enkelt. Med dans till och med!

Tranfakta

• Tranan är Europas högsta fågel. Den kan bli 1,3 meter hög och väga 4–7 kilo.
• Tranor lever i livslånga förhållanden. De kan bli 25 –30 år gamla (medellivslängd 15 år).
• Ungarna kan flyga efter tio veckor. Familjen håller ihop när tranorna flyttar söderut. Sedan bildar ungfåglarna egna flockar fram tills de börjar häcka vid 4–5 års ålder.
• Tranor äter det mesta – de gillar frön, potatis, grodor, ägg, fågelungar, insekter och fisk, om de lyckas fånga en! En trana kan äta 2–3 hekto korn per dag.


Läs mer

Tranorna efterlängtade vårgäster i Pulken - artikel x( 3 mb)

Gås och tranbrev till lantbrukare i trakten (pdf)

SOF, Svenska tranarbetsgruppen

Trankonstnären Carl Christian Toftes blogg

 

 

Tillbaka