Välkommen ut i Vattenriket! Här ger vi tips på upplevelser ute i naturen under vintern i Vattenriket. Ett besök på naturum är alltid en bra start på ditt besök.

Spana örn och utter mitt i Kristianstad

Vintern finns det gott om havsörn och gäss i Vattenriket. Den mäktiga havsörnen flyger dagligen på imponerande breda vingar längs Helge å rakt över Kristianstad. Den spanar efter gäss som övervintrar i tiotusental i trakten. En vandring längs Linnérundan kan bjuda på fina fågelupplevelser och har du tur kanske du ser en utter längs Helge å eller vid naturum. Linnérundan är 6 km och perfekt för dig som vill utgå från naturum eller Kristianstad. Promenera ut bland vass, videbuskar och över öppna strandängar och lämna stadens buller bakom dig.

Ibland kan man ha turen att få se den diskreta rördromen. Lättast är det på vintern när isen ligger. Sakta smyger den fram gömd i vassen. Men plötsligt tar den ett steg ut på iskanten för att leta efter ett hål i isen att fånga en fisk eller nåt annat ätbart. Spana mellan Kanalhuset och naturumbron.

Om du hör ett högt pip så titta ut över ån- plötsligt kan den ovanliga kungsfiskaren susa förbi! Det finns mycket natur mitt i stan!

Vill du skåda mer örn är Åsums ängar längs västra sidan av Hammarsjön ett bra ställe. Där finns ett fågeltorn med fin utställning. Här kan både stora flockar av gäss och flera örnar passera på jakt efter mat.

En annan typisk vinterfågel är strömstaren som snabbt dyker ned i det iskalla vattnet och letar husmaskar på botten. Denna kan man spana efter i de mer strömmande vattendragen som Vramsån vid Gärds Köpinge badplats eller i Forsakarsbäcken.

Åka skridskor på strandängarna

Det finns nästan inget bättre än att glida fram på sina skridskor över öppna strandängar när isen lagt sig tjock. Flera av Vattenrikets strandängar svämmas över på vintern och det är inte så djupt vatten under som en sjö. Många tycker att det känns tryggt när man kör skridskor med familjen. Bra ställen är Isternäset längs Linnérundan, Håslövs ängar och Åsums ängar. Alla dessa strandängar har förbindelse med Helge å så ha koll på var ni kör. Ta matsäck med god fika och varm choklad och njut!  Kanske du dessutom får syn på en örn om du tittar upp i det blå?

Några pesoner åker skridsko en solig vinterdag på en översvämmad strandäng. i bakgrunden syns vattentornet och trefaldighetskyrkan i Kristianstad.
Isternäset

Grilla vid en fin grillplats

En värmande brasa och något gott att grilla är inte så dumt efter en stund ute i naturen. Vi har många olika naturmiljöer i Vattenriket som är väl värda ett besök även vintertid. En av de nyaste grillplatserna vi har är Franckes udde vid Näsby gård på Näsby fält. På Ekenabben finna en mer stadsnära grillplats och väldigt omtyckt med sin närhet till alskogen och Hammarsjöns norra strand. En helt annan naturmiljö finner du vid grillplatserna vid Äspet med utsikt mot havet.

En grill i förgrunden, ett bänkbord och Araslövssjön i bakgrunden.
Franckes udde
Back To Top
Translate »