Från källa till hav – nytt tema på naturum

Naturfilmare Hans Berggren fascineras av livet under ytan. På lördag visar han sina filmer från vattnets myllrande värld på naturum.

Filmen ”Vattenandens rike” inleder naturums nya tema ”Från källa till hav”.
Filmen handlar om hur olika organismer hittar anpassningar för att inte ryckas med av det strömmande vattnet.
-Några har krokar på benen, andra har en tillplattad kropp för att minska risken att ryckas med, säger Hans Berggren.

Det finns fördelar med att leva i rinnande vatten jämfört med stilla vatten.
-Där är en ständig tillgång på mat som rinner förbi. Det gäller bara att var rustad på rätt sätt, säger Hans.

Vattenkrypens vardagsbestyr
På lördag blir det aktiviteter för hela familjen. Har du sett sötvattenmärlan knapra på en bit löv, eller dagsländelarven fladdra med sina gälblad?
Var med och fånga vattenkryp och följ deras vardagsbestyr ”live” på nära håll med videokamera tillsammans med naturpedagogen Sam Peterson.

Temat ”Från källa till hav” rymmer dessutom guidade vandringar längs vattnets väg. Redan på söndag den 14 april går den första vandringen. Naturvårdssamordnare Hans Cronert  tar oss med till Fjällmossens norrländska landskap.

Längre fram blir det ”mat och prat” om vattendragen i Vattenriket med föredrag av Patrik Olofsson, naturfotograf och Jonas Dahl, limnolog på Biosfärkontoret. Temat avslutas med en bussresa till Vinneåns dalgång på nationella Biosfärdagen den 2 juni.

Läs mer i naturums program och kika på den fina temautställningen på naturum som handlar om vattnets väg från källa till hav.  

Text: Åsa Pearce
Foto: Sven-Erik Magnusson

Back To Top
Translate »