Tranorna är här – nyhetsbrev från Vattenriket

Det tog ett tag, men nu är de här – tranorna vid Pulken!

På Trandagen, 25 mars, invigde vi en ny utställning i Utemuseum Pulken. Tranorna själva var försenade av det kalla vädret. Men nu har de landat. Webbkameran på Vattenrikets hemsida visar tranläget just nu.

Lågorna slickar gräset mellan husen och havet vid Nyehusen. Naturvårdsbränningen ska ge plats åt backtimjan och svartfläckig blåvinge.

Vattenriket får två nya naturreservat väster om Åhus. De sandiga markerna Horna sandar och Sånnarna blir frizoner för växter och insekter och ger möjligheter att njuta av områdets öppna vidder.

Nu är utbildningen igång för den första kullen biosfärambassadörer. Tanken är att ambassadörerna ska sprida kunskap och entusiasm kring Vattenriket till kollegor, kunder, föreningar, familjer och vänner.

En ny cykelled växer fram genom Vattenriket. Sydostleden mellan Växjö och Simrishamn kommer att gå genom skogar och förbi insjöar, hav och öppna landskap längs flera av Vattenrikets besöksplatser.

Opteryxfilmen på naturum visar Vattenriket både över och under ytan. Nu planeras en ny film till Opteryx, som tar besökaren till de sandiga markerna och havet utanför Åhus. Vattenrikets vänner har skänkt 30000 kronor till filmen.

Är du listig som en räv eller stark som en myra? På sportlovet fick alla lediga barn och föräldrar testa sina förmågor och lära mer om några av våra vanliga svenska djur i Djurolympiaden på naturum Vattenriket.

Naturumpedagog Sam Peterson har inlett ett samarbete med Högskolan Kristianstads lärarutbildning. Studenterna får se vilken resurs Vattenriket är och hur de kan koppla ihop begreppet hållbar utveckling med utomhuspedagogik.

Vattenrikets hemsida blir allt mer populär. I fjol hittade 125 376 personer till vattenriket.kristianstad.se. Det är 37 procent fler än 2011.

Gå in du också och kika!! Här hittar du två nya kortfilmer: ett smakprov på Vattenriket och en kortfilm om tranorna vid Pulken.
Gå sedan ut och njut av tranorna och våren! Trevlig helg!

Back To Top
Translate »