Ett nytt EU-projekt ska minska utsläpp av koldioxid samt bidra till klimatanpassning och ökad biologisk…
Premiär för malsafari i Vattenriket
Med ett plask plumsar två malar i akvariet. En bjässe och liten bebis tumlar runt i det gyllenbruna åvattnet. Deltagarna på Vattenrikets första malsafari fick en närstudie av den sällsynta fisken.
Ulla Enevold från Limhamn har visserligen sett malar förr.
– Men så här nära en mal har jag aldrig varit, säger hon och riktar kameran mot akvariet. Det ser ut som om den ler mot oss.
Ulla är en av ett 40-tal personer som följt med på malsafaripremiär på Helge å. Turen går genom våtmarker och förbi strandängar. Gullstånds och fackelblomster lyser i vasshavet.
Janne Olsson styr Stora Safaribåten i riktning mot Lillö i östra åfåran. Strax före Araslövssjöns mynning skymtar plastbåten där provskiftet är i full gång.
I fjol provfiskade limnologen Jonas Dahl efter mal i Helge å för första gången. I år är det dags för den andra inventeringen av den fridlysta fisken. Fjolårets rekord om 14 malar på en dag slogs redan på årets andra dag. Dagens fångst visar sig slå nytt rekord. Hela 24 malar fiskades upp i ryssjorna.
– Det ser bra ut för malen i Helge å, säger Jonas Dahl.
Att malen verkar trivas och fortplanta sig är en indikation på att vattenkvaliteten är god i ån. Så har det inte alltid varit.
– På 1960-talet dog malen ut på grund av föroreningar, säger Jonas Dahl.
Vid ett par tillfällen har mal återinplanterats och det som fiskas upp nu är resultatet av deras lek. Malarna vägs, mäts och provtas innan de släpps ut i ån igen. De flesta väger 30 till 100 gram och är mellan ett och tre år gamla.
– Men de kan bli betydligt äldre och större än så. Jag har hört talas om malar som blivit upp emot 100 år gamla och de kan väga bortåt 400 kilogram, säger Jonas Dahl.
Malar äter andra fiskar. Att de är ganska glupska blev tydligt under safarit. En mal lång som en hand har magen utspänd som en golfboll.
– Den har nyss klämt i sig en fisk, förmodligen en björkna, förklarar Jonas Dahl.
I safaribåtens andra akvarium simmar ål, mört, björkna och abborre.
– Det är häftigt och kul att få se malar och andra fiskar från ån på så nära håll, säger Kalle Fogelström från Lund. Han har fått safarituren av sin mamma Gunnel.
– Jag ville ge honom en upplevelse och fick tipset om safarituren på naturum förra helgen – så det är naturums förtjänst att vi är här! säger hon.
Text och bild: Åsa Pearce