Framgångsrik metod att återväta och skapa nya våtmarker
Våtmarker förbättrar vattenkvaliteten, gynnar den biologiska mångfalden och klimatet. Biosfärkontoret har medverkat i ett 60-tal våtmarksprojekt de senaste tio åren. Arbetet med att anlägga våtmarker är ett tydligt exempel på adaptiv samförvaltning. Det präglas av samverkan, lärande och flexibilitet för att hitta hållbara lösningar.
Processen för att skapa och förvalta våtmarker kan delas in i flera steg. Det börjar med samverkan och planering där Biosfärkontoret arbetar tillsammans med markägare, myndigheter och andra lokala aktörer för att identifiera lämpliga platser och metoder.
Därefter genomförs åtgärderna, där våtmarkerna anläggs med olika utformningar baserat på landskapet och specifika behov.
Nästa steg är uppföljning och lärande. Biosfärkontoret samarbetar med forskare för att mäta och analysera våtmarkernas påverkan på vattenkvalitet, växthusgasutsläpp och biologisk mångfald.
Resultaten används för att förbättra framtida insatser och befintliga våtmarker.
Genom att testa, utvärdera och förbättra arbetet med våtmarker i dialog med både forskare och lokala aktörer har vi skapat en modell för hållbar vattenförvaltning som kan inspirera andra.
Biosfärkontorets arbete med våtmarker nominerades till Nordiska rådets miljöpris 2022 då fokus för priset var naturbaserade lösningar.