God jul och gott nytt år från Vattenriket!

jul

I år är det 30 år sedan arbetet med Vattenriket drog igång. Det har vi firat på olika sätt. Med utställning, föredrag och jubileumsfest. Temat för i år är Upplev Vattenriket. Vi har tagit fram en ny utflyktsguide och invigt broar och spänger som gör det lättare att njuta av naturen.

Naturum fortsätter att vara välbesökt. En miljon besökare har gått genom dörrarna sedan invigningen 2010. Naturvårdsverkets undersökning från i somras visar att 95 procent är nöjda med sitt besök.

Under sista kvartalet hölls Biosfär för tionde året. Det blev som vanligt en fullsatt och fullspäckad  forskningskonferens.

Arbetet med att förbättra vattenkvaliteten i åar och sjöar fortsätter. De senaste fyra åren har vi grävt 17 nya våtmarker på totalt 50 hektar med statliga LOVA-anslag.

Under hösten drog ett treårigt reduktionsfiske igång. Projektet ska ge klarare vatten och bättre sportfiske i Råbelövssjön och Oppmannasjön.

Vadarfåglarna i Vattenriket blir allt färre. Ett nytt samarbete mellan Biosfärkontoret, Länsstyrelsen och Jägarförbundet ska kontrollera antalet predatorer som räv, grävling och kråkfåglar. I Åhus har vi rört om i sanden för att öka den biologiska mångfalden.

Nu ser vi fram emot en härlig ledighet med många tillfällen till promenader i vårt fina Vattenrike.

God jul och gott nytt år!

Nya våtmarker för friska åar och hav
17 våtmarker på 50 hektar. Det är resultatet av LOVA-projektet ”Hanöbukten, Helgeå och Skräbeån – för god ekologisk status”, ett samarbete mellan Kristianstad, Hässleholm, Östra Göinge, Osby och Bromölla som Andreas Jezek, limnolog på Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, koordinerat.

Nöjda besökare på naturum
På naturum Vattenriket är 95 procent nöjda med sitt besök. Det visar en undersökning som Naturvårdsverket gjort på landets naturum i somras. Det syns också i gästboken med kommentarer som ”Tack för en härlig dag på naturum! Kul att håva, se på film och kolla när fiskarna fick mat!”

Reduktionsfiske ger klarare vatten
Ett treårigt reduktionsfiske ska ge klarare vatten och bättre sportfiske i Råbelövssjön och Oppmannasjön. Reduktionsfisket är ett LOVA-projekt på tre år. Länsstyrelsen Skåne finansierar med 2,8 miljoner kronor och kommunen med 750 000 kronor. Under hösten drog notfisket igång.

Predatorkontroll ska hjälpa vadarfåglar få fram ungar
Vadarfåglarna i Vattenriket blir allt färre. En orsak är att predatorer som räv, grävling och kråkfåglar tar ägg och ungar. Ett nytt samarbete mellan Biosfärkontoret, Länsstyrelsen och Jägarförbundet ska kontrollera antalet predatorer.

Välbesökt höstlov på naturum
Mysryslig berättarstund i sagoskogens virkade uv-skog. Utekul vid brasan, halloweenpyssel, prova på fiske och Biosfärolympiad. Naturums fullmatade höstlov lockade över två tusen besökare.

Fullspäckat och fullsatt på jubilerande Biosfärkonferens
Naturen som källa till återhämtning, en föränderlig miljö och ett massexperiment om stjärnor. Ett tiotal forskare berättade för en fullsatt hörsal på 10-årsjubilerande Biosfär, forskningskonferensen som Vattenriket arrangerar med Högskolan Kristianstad varje höst.

Back To Top
Translate »