Nu skiftar löven färg i Vattenrikets skogar. Hösten har anlänt och med den startar flera…
Den sällsynta gullstånds trivs vid naturum
Gullstånds verkar ha hittat en ny favoritlokal. För andra året i rad ökar antalet blommor vid naturum. Kjell-Arne Olsson räknade till 2500 blommande stänglar.
Botanist Kjell-Arne Olsson inventerar gullstånds. Vid naturum blir blommorna allt fler.
– Gullstånds är unik för Vattenriket. Några få bestånd finns vid Ringsjön, i Danmark är den utgången och på andra håll i Europa pågår räddningsprojekt, berättar Hans Cronert, ekolog i Vattenriket.
Därför initierade Biosfärkontoret gullståndsuppföljningen för tio år sedan. Tillsammans med Kjell-Arne Olsson har man valt ut och fått inventerat 4 platser längs Helgeån mellan Torsebro och Yngsjö.
-I samband med att naturum byggdes var det viktigt att följa upp så inte de bestånd som fanns i anslutning till byggplatsen tog skada. Därför inventerades naturumområdet redan före byggnationen kom igång, säger Hans Cronert.
Då räknade Kjell-Arne Olsson till 855 blommande stänglar. 2010 var blomningen ännu rikligare med mer än 1800 stänglar. Också i år ökade antalet blommande stänglar. Totalt räknades 2500 gullstånds.
Kjell-Arne tror att anläggningsarbetet runt naturum gjort att fler gullstånds etablerat sig i området. I år noterade han 15 stänglar intill naturum söder om bron och 35 stänglar kring den nyanlagda sjön och på den lilla ön mitt i sjön.
– Dessa bestånd har jag inte sett tidigare. Även om de står ute i vassarna och högörtsängarna, kan de vara nyetableringar på ytor som blottats när buskar tagits bort och maskiner kört i området när sjön anlades.
Färre blommor efter översvämningar
Under tio år har ytterligare fyra utvalda lokalerna i Vattenriket inventerats. Här ser Kjell-Arne några tydliga mönster.
– Långvariga högvatten gör att bestånden försvagas, att blomningen följande år blir dålig och att det kan ta flera vegetationssäsonger innan bestånden återhämtar sig fullt ut, ett sådant område är Härlövs ängar, som nu börjat återhämta sig.
Vidare har uppföljningen visat att gullstånds är mycket känslig mot bete. På lokalen vid Kvarnäsviken, som numera betas helt, och på de hävdade delarna av Norra Lingenäset tycks blommande stänglar försvinna.
Lokalen vid Lillesjö har visat på en tredje faktor som kan påverka antalet blommande stänglar av gullstånds kraftigt. Här är det larver av karminspinnare, vilka har Senecio-arter som värdväxt, som påverkar artens vitalitet mycket negativt.
– I år fanns varken larver, fjärilar eller gullstånds på lokalen vid Lillesjö. Tyvärr verkar det som om båda efter 5-6 års kamp lyckats ta kål på varandra. Dock bör lokalen följas upp i framtiden då möjligheten säkert finns att gullstånds kan visa sig här igen, säger Kjell-Arne.
Text och foto: Åsa Pearce