Bokfestival på naturum

I morgon fredag 2 september startar Bokfestivalen på naturum med författarmöte och körmusik. Naturfotograf Patrik Olofsson inleder kl 12. Hans nya bok ”Kroknäbbarnas tid” har fått strålande recensioner i media. Lyssna på författaren till årets vackraste och viktigaste bok om natur och miljö!

Vad ska du berätta Patrik?
– Det blir ett litet föredrag om rovfåglar. Bokens grundidé är att visa den positiva utveckling som våra rovfåglar haft de senaste decennierna. Det beror på att miljögifterna har minskat och att attityden till rovfåglar förändrats. Tidigare var det skottpengar på rovfåglar, nu är det större acceptans.

-Eftersom Kristianstadsbygden är ett av landets rovfågeltätaste områden, både vad gäller artrikedom och individtäthet så passar det bra att berätta om rovfåglar just på naturum Vattenriket.

Kl 14 är det dags för författare nummer två Fredrik Sjöberg, som dessutom är översättare, biolog, kulturskribent och recensent.
Vad handlar ditt föredrag om, Fredrik?
– Jag ska berätta om, och läsa lite ur, min trilogi Flugfällan, Flyktkonsten och Russinkungen. Dessutom tänker jag säga något om begreppet biologisk analfabetism och förklara varför jag ändå är optimistisk inför framtiden.

– Att tala i Vattenriket är som att spela på hemmaplan. Hela området   är ju ett praktexempel på att vi inte bara kan bevara, utan även förbättra naturen, och att man på sina ställen även är beredd att  betala för detta.

På lördag kl 16 blir det sedan svenska och nordiska toner med Kören Trekvart.
Vad bjuder ni på Karin Magntorn, körmedlem och naturumföreståndare?
Eftersom Bokfestivalen har Norden som tema så har Kören Trekvart tagit fasta på detta. Vi kommer att göra ett försök att sjunga på alla nordiska språk (nåja, nästan) under titeln ”Kör så in i Norden”. Programmet blir väldigt varierat, alltifrån vackra nationalromantiska stycken av Wilhelm Stenhammar till svängiga Realgroup arrangemang. Vi kan väl avslöja att vi under konserten i ett sådant arrangemang ger oss i kast med baksidestexten på ett Oboypaket… på finska…

– Vi i kören Trekvart gillar att göra temaprogram där vi knyter an musik och prat till ett tema, så att få vara med på Bokfestivalen tycker vi känns helt rätt. Att dessutom få göra det på naturum är ett extra plus. Det vackra huset är inspirerande och inbjudande. Att vi gillar det smittar förhoppningsvis av sig på vår publik också.

Back To Top
Translate »